#Vepřová panenka a tarhoňa

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Vepřová panenka a tarhoňa | Kristína Nemčková
Vepřové Slané

tarhoto_panenka4

#Vepřová panenka a tarhoňa

 

4 - 5 35 min 1

Vyzkoušejte tuto netradiční kombinaci TARHONĚ a VEPŘOVÉ PANENKY! Určitě mi dejte vědět, jak vám chutnalo. Budu se těšit na vaše zprávy nebo fotky! :) 

Jdu na to

Suroviny

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně (těstovina)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce povidel
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených švestek
  • 2 hrsti nastrouhaného parmezánu
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

Na steak z vepřové panenky

  • 500-600 g vepřové panenky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla

Na bylinkový olej

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, bazalka)
  • rostlinný olej
  • sůl

Na dozdobení i dochucení

  • čerstvé bylinky
  • slaninový chips

Postup

Vepřovou panenku ze všech stran osolím a opepřím, vložím do vakuovacího pytlíku a zavakuuji. Dám vařit na 1,5 hodiny na 60 °C do sous-vide (tuto funkci může mít i vaše parní trouba). Pokud nemáte možnost pomalého vaření, ugrilujte si vepřovou panenku na pánvi s kapkou oleje jako steak.

Příprava tarhota je rychlá a tak si před vařením připravím vše do misek a pak postupně přidávám do pánve. 

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku a pak k ní přidám nasekaný stroužek česneku. Přidám lístky tymiánu, tarhoňu (nevařenou), vše důkladně promíchám a opeču přibližně minutu až dvě. Poté přimíchám rajčatový protlak, lžíci povidel, na menší kousky nakrájené sušené švestky a vše zaliju červeným vínem. Nechám alkohol z pánve odpařit (zabere mi to přibližně 2 minuty) a zaliju dvěma naběračkami vývaru, aby byla tarhoňa celá ponořená.

Za stálého míchání nechám vše vařit na středním stupni a postupně k tarhoně přilévám více vývaru. Jakmile změkne na skus (čili al dente), stáhnu ji z plotny a přidám máslo, dvě hrsti najemno nastrouhaného parmezánu a promíchám jako klasické risotto. Pohybuji nepřilnavou pánví směrem od sebe a k sobě a tarhotem tak "pohazuji" – díky tomu se mi i bez vařečky vše hezky promíchá a získá krémovou konzistenci. Na závěr dochutím solí a čerstvě namletým pepřem.

Uvařenou panenku vytáhnu z vakuovacího pytlíku, osuším ji a zprudka opeču ze všech stran na rozpálené nepřilnavé pánvi na trošce oleje, aby maso chytlo zlatavou barvu. Na závěr přidám do pánve máslo a maso jím oglazuji tak, že pánev naklopím, lžící nabírám rozteklé máslo a polévám s ním maso. 

Maso ostrým nožem nakrájím na silnější plátky a servíruji s krémovým tarhotem a bylinkovým olejem. Ten si jednoduše připravím rozmixováním rostlinného oleje, čerstvých bylinek (hladkolistá petržel a bazalka) a špetky soli – následně propasíruji přes jemné sítko nebo plátýnko. Nespotřebovaný olej skladuji v dávkovací lahvičce v lednici.

Před podáváním dozdobím celé jídlo čerstvými bylinkami.

Co by se vám mohlo hodit?

5
10x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 18.2.2024
Tak tohle byla naprostá pecka, moc jsme si pochutnali a navíc to není složité 😉👍
5
J Avatar autora | 17.11.2023
Výborný recept 😉
5
L Avatar autora | 5.8.2022
Tarhoňa moc dobře vychucená. Nemusela bych ani maso. Výborný recept.
Zpět do obchodu