#Tarhoto (tarhoňa jinak)

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Tarhoto (tarhoňa jinak) | Kristína Nemčková
Slané

tarhona_web

#Tarhoto (tarhoňa jinak)

 

4 - 5 30 min 2

TARHOŇA je ve slovenské a maďarské kuchyni hodně známá. Moje babička ji ráda připravuje jako přílohu k dušenému masu a já z ní udělala TARHOTO - něco jako italské risotto, protože se tarhoně říká také slovenská rýže. Recept je na přípravu opravdu jednoduchý a výsledek vás překvapí :)

Jdu na to

Suroviny

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 100 ml bílého vína
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 hrsti nastrouhaného parmazánu
  • 50 g másla

Na houby

  • 50-100 g hlívy
  • 50-100 g hnědých žampionů
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Na servis

  • 2-4 plátky sušené šunky
  • 1 hrst nastrouhaného parmazánu
  • pár kapek lanýžového oleje
  • prach ze sušených hub
  • čerstvé bylinky (petrželová nať)

Postup

Tarhoňu si uvařím ve vroucí osolené vodě 4 minuty. Je to méně, než se uvádí v návodu, protože ji budu ještě tepelně upravovat. Scedím a v cedníku ji promíchám s pár kapkami olivového oleje, aby se neslepila.

Uvařím si vývar (já si dělám vývar vždy do zásoby a zamrazuju na porce, takže si jednu porci převařím) a do něj vložím hrst sušených hub. Odstavím bokem a nechám vývar s hubami propojit.

Na plech vyložený pečicím papírem udělám z jedné hrsti nastrouhaného parmazánu placku, ze které upeču parmazánový chips. Vedle parmazánu dám i dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím parmazánové a šunkové chipsy, které použiju na dochucení a dozdobení tarhota.

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku, a teprve když bude zlatavá, přidám k ní nasekaný stroužek česneku. Dávam ho později, aby nezhořknul, ale dodal tarhotu svou jedinečnou chuť. Přidám snítky tymiánu, uvařenou tarhoňu a vše důkladně promíchám, a opeču přibližně minutu až dvě. Zaliju vínem a nechám alkohol odpařit (opět ne déle než 2 minuty). Přidám přibližně 2 naběračky houbového vývaru, klidně i s kousky hub, které ve vývaru změkly. Tarhoňa by měla být ponořená ve vývaru. Za stálého míchání nechám vařit. Když je tarhoňa měkčí na skus, čili al dente, stáhnu ji z plotny a přidám 50 g másla, 2 hrsti parmazánu a promíchám jak klasické risotto. Pomocí pánve tarhotem "pohazuju", tím se vše promíchá a získá geniální krémovou konzistenci. Nakonec ochutnám a dochutím solí a pepřem. Dávam pozor, abych nepřesolila, protože slanost mi dodá i parmazánový a šunkový chips :) 

Předem si připravím čerstvé houby, které očistím a omyju. Hlívu natrhám, nebo nožem podélně nakrájím na proužky a žampiony na čtvrtinky. Čerstvé bylinky (tymián, šalvěj a rozmarýn) nasekám nadrobno.

Současně s přípravou tarhota si na druhé pánvi rozpálím olivový olej a na něm opeču proužky hlívy. Když získají zlatavou barvu, přidám čtvrtinky žampionů a nasekané bylinky - tymiánu, šalvěj a rozmarýn. Osolím a vše opeču dokřupava.

Všechny komponenty mám hotové a teď můžu servírovat. 

Krémové tarhoto dám na talíř a rukou zespoda talíře poklepu, aby se rozprostřelo po celé ploše. Přidám opečené houby a nalámu parmazánové a šunkové chipsy, které zasadím do tarhota. Na závěr dozdobím lístky čerstvých bylinek (petrželová nať nebo mikrobylinky) a dochutím pár kapkami lanýžového oleje (není nutné). Pro intenzivnější chuť houbového tarhota ho jemně popráším houbovým prachem. Ten získám rozmixováním sušených hub. Když mi zbyde, uzavřu ho do těsné nádoby a uložím do zásoby. 

Video na tento recept najdete i TADY.

Co by se vám mohlo hodit?

5
8x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 30.9.2022
Velmi dobry recept, Kristinka, dakujem ☺️. Urcite ho niekedy zopakujem. Samu by ma nenapadlo kombinovat huby so susenou sunkou, ale sunkove cipsy mali u mojich chlapcov doma najvacsi uspech ☺️. Mame velmi radi kremove rizoto na rozne sposoby a tarhonu klasicky ako prilohu k masu. Toto bolo prijemne prepojenie obojiho ☺️☺️☺️.
5
Avatar autora | 26.8.2022
Výborný recept, Týno!
Zpět do obchodu