#Opilý švestkový koláč

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Opilý švestkový koláč | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

opity-kolac-made-by-kristina

#Opilý švestkový koláč

 

8 - 10 45 min 2

Kombinace švestek a alkoholu je léty prověřená. Máte ji rádi? A co teprve když se spojí s vynikajícím dezertem? Vyzkoušejte tenhle BEZLEPKOVÝ DORT, který je extrémně jednoduchý na přípravu a krásně vypadá. Nedoporučuju podávat malým dětem!

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 6 vajec
  • 150 g třtinového cukru
  • 50 g kakaa

Na náplň

  • 400 g vypeckovaných sušených švestek
  • 120 ml koňaku / brandy / rumu (jedna z možností, ne vše najednou :)
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání

Na krém - čokoládovou ganache

  • 175 g čokolády na vaření
  • 250 ml smetany na šlehání
  • holandské kakao

Postup

Den před pečením:

Vypeckuju sušené švestky a propláchnu v sítku horkou vodou. Namočím v nerezové misce do alkoholu a nechám přes noc působit. Když nemám čas, tento krok přeskočím a namočím je v den pečení minimálně na 1-2 hodiny.

V den pečení:

Do dvou misek si oddělím žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s cukrem. Jakmile směs zesvětlá a začne houstnout (asi 3 minuty), jemně přimíchám kakao. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho cukrářskou stěrkou zamíchám do žloutkové směsi. A těsto je tímto hotové.

Předehřeju si troubu na 180 °C. Dortovou formu s průměrem 20 - 22 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Když chci dodržet, že dort bude bez lepku, vysypu formu kakaem. Naleju do ní těsto a dám péct do trouby na 15 - 20 minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude pružné. Pozor, nelekejte se. Hned po upečení těsto spadne a vytvoří se v jeho středu dolíček, což je normální. Korpus nechám vychladnout a pak ho přenesu cukrářskou lopatou na dort na podnos, na kterém budu dort servírovat.

Švestky spolu s brandy, ve které byly namočeny, rozmixuju a přimíchám tekutou smetanu. Švestkové pyré navrstvím na upečený vystydlý korpus a stěrkou (cukrářskou špachtlí) uhladím.

Čokoládu rozpustím ve vodní lázni (rendlík s vodou a na něm nerezová miska, která nepropadne přes horní okraj rendlíku) a vmíchám do ní smetanu. Tím si připravím čokoládovou ganache a rozetřu jí na dort, který nechám přes noc v lednici vychladit.

Druhý den posypu přes sítko holandským kakaem a servíruju.

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 7.4.2022
Upekla jsem ho tátovi a jiný už k narozeninám nechce!
Zpět do obchodu