#Opilý švestkový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Opilý švestkový koláč
Kombinace švestek a alkoholu je léty prověřená. Máte ji rádi? A co teprve když se spojí s vynikajícím dezertem? Vyzkoušejte tenhle BEZLEPKOVÝ DORT, který je extrémně jednoduchý na přípravu a krásně vypadá. Nedoporučuju podávat malým dětem!
Suroviny
Na těsto
- 6 vajec
- 150 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
Na náplň
- 400 g vypeckovaných sušených švestek
- 120 ml koňaku / brandy / rumu (jedna z možností, ne vše najednou :)
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Na krém - čokoládovou ganache
- 175 g čokolády na vaření
- 250 ml smetany na šlehání
- holandské kakao
Postup
Den před pečením:
Vypeckuju sušené švestky a propláchnu v sítku horkou vodou. Namočím v misce do alkoholu a nechám přes noc působit. Když nemám čas, tento krok přeskočím a namočím je v den pečení minimálně na 1-2 hodiny.
V den pečení:
Oddělím si žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s cukrem. Jakmile směs zesvětlá a začne houstnout (asi 3 minuty), jemně přimíchám kakao. Z bílků ušlehám sníh a opatrně ho zamíchám do žloutkové směsi. A mám hotové těsto.
Předehřeju si troubu na 180 °C. Dortovou formu s průměrem 20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Když chci dodržet, že dort bude bez lepku, vysypu kakaem. Naleju těsto a dám péct do trouby na 15 - 20 minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude pružné. Pozor, nelekejte se. Hned po upečení těsto spadne a vytvoří se dolíček, to je normální. Nechám vychladnout.
Švestky spolu s brandy, ve které byly namočeny, rozmixuju a přimíchám smetanu. Přenesu upečený vystydlý korpus na dortový podnos a nanesu na korpus švestkové pyré.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, vmíchám smetanu a tuto čokoládovú ganache rozetřu na dort. Hotový dort nechám přes noc v lednici vychladit.
Druhý den posypu holandským kakaem a servíruju.