#Opilý švestkový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Opilý švestkový koláč
Kombinace švestek a alkoholu je léty prověřená. Máte ji rádi? A co teprve když se spojí s vynikajícím dezertem? Vyzkoušejte tenhle BEZLEPKOVÝ DORT, který je extrémně jednoduchý na přípravu a krásně vypadá. Nedoporučuju podávat malým dětem!
Suroviny
Na těsto
- 6 vajec
- 150 g třtinového cukru
- 50 g kakaa
Na náplň
- 400 g vypeckovaných sušených švestek
- 120 ml koňaku / brandy / rumu (jedna z možností, ne vše najednou :)
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Na krém - čokoládovou ganache
- 175 g čokolády na vaření
- 250 ml smetany na šlehání
- holandské kakao
Postup
Den před pečením:
Vypeckuju sušené švestky a propláchnu v sítku horkou vodou. Namočím v nerezové misce do alkoholu a nechám přes noc působit. Když nemám čas, tento krok přeskočím a namočím je v den pečení minimálně na 1-2 hodiny.
V den pečení:
Do dvou misek si oddělím žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s cukrem. Jakmile směs zesvětlá a začne houstnout (asi 3 minuty), jemně přimíchám kakao. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho cukrářskou stěrkou zamíchám do žloutkové směsi. A těsto je tímto hotové.
Předehřeju si troubu na 180 °C. Dortovou formu s průměrem 20 - 22 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Když chci dodržet, že dort bude bez lepku, vysypu formu kakaem. Naleju do ní těsto a dám péct do trouby na 15 - 20 minut, až těsto uprostřed vyběhne a bude pružné. Pozor, nelekejte se. Hned po upečení těsto spadne a vytvoří se v jeho středu dolíček, což je normální. Korpus nechám vychladnout a pak ho přenesu cukrářskou lopatou na dort na podnos, na kterém budu dort servírovat.
Švestky spolu s brandy, ve které byly namočeny, rozmixuju a přimíchám tekutou smetanu. Švestkové pyré navrstvím na upečený vystydlý korpus a stěrkou (cukrářskou špachtlí) uhladím.
Čokoládu rozpustím ve vodní lázni (rendlík s vodou a na něm nerezová miska, která nepropadne přes horní okraj rendlíku) a vmíchám do ní smetanu. Tím si připravím čokoládovou ganache a rozetřu jí na dort, který nechám přes noc v lednici vychladit.
Druhý den posypu přes sítko holandským kakaem a servíruju.