#Mramorové tvarohové řezy

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mramorové tvarohové řezy | Kristína Nemčková
Sladké

cokotvarohovy_kolac_web2

#Mramorové tvarohové řezy

 

10 - 12 45 min 1

KAKAOVÉ ŘEZY S TVAROHEM! Kdo by je neznal? Tento moučník se u nás doma často pekl o víkendu a jako malá jsem vůbec nechápala, kam se schoval tvaroh, který se na moučník při přípravě vrstvil. Recept ze série mého dětství, který si sem ukládám na památku :)

Jdu na to

Suroviny

Na celý plech koláče

  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky (někdy použiju 50 g mandlové mouky)
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 ml kefíru (kysaného mléka)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce holandského kakaa

Na tvarohovou mřížku

  • 2 balení tvarohu (tučný nebo polotučný)
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu (nemusí být)

Postup

V rendlíku si uvařím vanilkový pudink se 400 ml mléka (je to o 100 ml méně, než se uvádí na obalu, protože chci dosáhnout hustější konzistence) a dochutím cukrem. Hotový pudink nechám chvíli vychladnout a přimíchám do něj tvaroh. Ochutnám a dle potřeby dochutím cukrem nebo nastrouhanou kůrou z citronu. Hotovou tvarohovou náplň přendám do cukrářského pytlíku a na chvíli odložím stranou.

Do dvou misek si rozdělím vajíčka, oddělím žloutky od bílků. Do žloutků přidám cukr a vyšlehám do pěny. Přiliju olej a kefír a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Na závěr přidám kakao a opět promíchám. Přidám mouky smíchané s kypřicím práškem a vyšlehám do hladkého tekutého těsta.

Ve druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí stěrky jemně zapracuji do těsta.

Připravím si plech o rozměru 40 x 30 cm, který vyložím pečicím papírem (nebo ho vymažu máslem a vysypu hrubou moukou) a vyleju do něj připravené těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 5 minut, aby se těsto jemně zatáhlo a krém se v něm pak "neutopil" (což se mi vlastně stalo na fotce k tomuto receptu).

Po pěti minutách vytáhnu plech z trouby a navrstvím na těsto tvarohový krém. Vezmu si cukrářsky pytlík s krémem, na kterém odstřihnu špičku s otvorem přibližně 1-1,5 cm a pomocí krému vytvořím na těstě mřížku. Když mi krém ještě zbyde, obtáhnu stejné čáry, abych udržela strukturu a dám péct do trouby na přibližně 20 minut. Když nemám cukrářsky pytlík, pomůžu si lžíci :)

Jestli je moučník upečený zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do čokoládového korpusu (ne do tvarohové náplně) a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo a vyndám plech z trouby.

Dám na chladné místo zcela vystydnout (nejlépe do druhého dne, protože se tvaroh po vystydnutí neroztéká) a před podáváním nakrájím na čtverce.

Co by se vám mohlo hodit?

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 29.5.2022
Klasika. Taky ji doma často děláme.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení