#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
kristina kura plnka
Drůběž Slané Velikonoce

Kristina_kura_plnka

#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem

 

4 - 5 90 min 3

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :)

Jdu na to

Suroviny

Na kuře a marinádu

  • 1 kuře
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 stroučky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Na nádivku

  • 100 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1/2 cibule
  • 100 g kuřecích jater
  • 5 rohlíků
  • 300 ml teplého mléka
  • 5 vajec
  • 2 stroučky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Postup

Den před pečením

V misce smíchám olej se solí, česnekem a kořením a směsí pak potřu očistěné a umyté kuře uvnitř i zvenku. Přendám ho do pekáče, přiklopím druhým a nechám v lednici přes noc. 

V den pečení

V pánvi rozehřeju 50 g másla a 50 ml oleje a osmažím v ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěná, na menší kousky nakrájená játra a restuju jen dvě minuty. Rohlíky nakrájím na 1cm kostky a dám je do misky s 200 ml teplého mléka na 10 minut. Zbývající 1 dcl mléko promíchám s vaječnými žloutky a přidám do mísy k rohlíkům spolu s játry, prolisovaným česnekem, petrželí, pažitkou, ochutím solí a pepřem a zlehka promíchám. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho zapracuju do směsi. 

Troubu předehřeju na 160 °C. Nádivku dám do cukrářského sáčku a stříkám ji pod kůži i dovnitř kuřete. Kuře zavážu provázkem podél těla pod stehny nahoru tak, aby hezky drželo tvar. Před pečením ještě pomažu zbytkem másla, položím na pekáč prsy dolů, podliju vodou a peču hodinu. Pak zvýším teplotu trouby na 190 °C, přepnu na gril, kuře otočím a peču dozlatova 15 minut. Chvílemi kontroluju pečení a kuře potírám výpekem.

Pekáč by neměl být o moc větší než kuře, když mi zbyde nádivka, dám ji kolem kuřete.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení