#Dort s thajskou bazalkou

DORT S THAJSKOU BAZALKOU jsem připravila pro moderátora Sajfu ze slovenského Fun Rádia, ve kterém jsme měli společný rozhovor. Připomnělo mi to Evropu 2, kam jsem donesla mangový dort pro ranní show. Kombinace marakuji, kokosu a thajské bazalky zabrala, a prý to byl ten nejlepší dort, jaký kdy ve Fun Rádiu byl :) Zkuste ho taky. 

sajfa_dort13

Suroviny

Na korpus

  • 2 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky kardamomu
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 ml kokosového mléka
  • 50 ml oleje
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g kokosu
  • 1 balení prášku na pečení (kypřící prášek)
  • špetka soli

Na krém z thajské bazalky

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 hrst lístků čerstvé thajské bazalky
  • moučkový cukr podle chuti
  • kůra z jedné limetky

Na ovocnou vrstvu

  • velká hrst vypeckovaných třešní, nebo čerstvé maliny
  • 1 plátek želatiny

Na marakujový krém

  • 500 ml smetany na šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 200 g marakujového pyré (kupuju mražené v Makro)
  • 5 plátků želatiny
  • moučkový cukr podle chuti 

Recept

Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, kurkumou, kardamomem a zázvorem do hladké pěny. Přidám kokosové mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kokos, kypřící prášek a špetku soli a jemně vmíchám do žloutkové pěny.

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si malou dortovou formu o průměru 10-12 cm, vymažu máslem a důkladně vyložím pečicím papírem (i ze stran). Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Po upečení nechám vystydnout.

V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátek želatiny. Do rendlíku dám ovoce a nechám pomalu zahřát, aby mi pustilo trochu šťávy. Stáhnu z ohně a přimíchám plátek želatiny. Ovoce se šťávou pokládám na těsno do stejné dortové formy, ve které jsem pekla korpus. Vložím do lednice a chladím, dokud neztuhne. 

Připravím si krém z thajské bazalky - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone. Šlehám dotuha. V mixéru si rozmixuju na jemné pesto bazalku, kterou přidám společně s nastrouhanou limetkovou kůrou do krému. Krém osladím cukrem dle chuti a přendám do cukrářského sáčku.

Pokračuju s přípravou marakujového krému - v misce si opět nechám v trošce studené vody nabobtnat plátky želatiny. Marakujové pyré přivedu k varu, odstavím a přimíchám do něj vyždímané želatinové plátky. Nechám vystydnout na pokojovou teplotu. Mezitím si vyšlehám 500 ml smetany na šlehání a přidám k ní mascarpone a cukr. Do směsi přiliju marakujové pyré a dobře zamíchám. Krém bude tekutý, ale nebojte, v lednici pak ztuhne.

Upečený korpus si rozdělím na dvě stejné půlky. První polovinu potřu trochou bazalkového krému a položím na něj ztuhlé ovoce. Na ovoce pak cukrářským sáčkem nanesu další vrstvu bazalkového krému a přitisknu druhou polovinu korpusu. Nahoru ještě přijde jedna další vrstva bazalkového krému.

Teď budu potřebovat ráfek, nebo obvod z dortové formy o větší velikosti než je samotný korpus. Hrany formy potřu trochou másla a oblepím ji zevnitř cukrářskou fólií (dá se taky využít euroobal, který se nastříhá na potřebné pruhy a pak se nalepí na hrany).

Doprostřed formy vložím dortík s bazalkovým krémem a kraje vyplním připraveným marakujovým krémem. Tím zaliju i celý bazalkový dortík. Dám do lednice vychladit přes noc. 

Druhý den sejmu ráfek (dortovou formu) a odlepím z dortu fólii. Dort ozdobím podle fantazie.

Můj tip

Při pečení korpus nabyde a vždy z něj odříznu "čepičku", která při pečení vznikne, abych byl korpus opravdu rovný. Tuto část nikdy nevyhazuju, ale ze zbytků korpusu, krémů a ovoce poskládám menší dortík nebo udělám něco jako vrstvený pohár. Vždy se najde někdo, kdo si na něm pochutná. Dortík na úvodní fotce vznikl právě ze zbytků.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína