#Domácí medovník

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Domácí medovník | Kristína Nemčková
Sladké

medovnik-made-by-kristina2

#Domácí medovník

 

10 - 12 60 min 3

Věděli jste, že MEDOVNÍK je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů. Podělím se s vámi o svůj recept, díky kterému si upečete nadýchaný medovník s lahodným krémem. Neurazíte s ním na žádné oslavě.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 6 zarovnaných lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, jinak nemusí být)

Na krém, který je třeba připravit den předem

  • 70 g umletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 400 ml sladkého zahuštěného kondenzovaného mléka

Na sirup

  • 2,5 lžíce cukru krystal
  • 150 ml převařené vody
  • 50 ml rumu

Na dozdobení

  • zbytky upečeného korpusu
  • 30 g vlašských ořechů

Postup

Den před pečením medovníku si uvařím uzavřenou plechovku zahuštěného kondenzovaného mléka. Dělám to tak, že ji ponořím do hrnce s vodou a vařím 2 hodiny, nebo 1 hodinu v papiňáku. Tím vznikne zkaramelizované mléko. Nikdy ho neotevírám ještě teplé, hrozilo by opaření. Nechávám vždy uzavřené vystydnout do druhého dne. 

V den pečení si nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, cukru, vejce, medu a smetany. Trvá to asi 5 minut. V další míse si smíchám mouku a jedlou sodu a přidám teplý krém - vznikne tak polotuhé těsto. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice!

Těsto rozdělím na 5 stejných dílů a na pečicím papíře si vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 20-22 cm. Těsto si můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řidké, stačí když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču si je nakonec a použiju na posyp.

Předehřeju si troubu na 180 °C. Každé vykrojené kolečko z těsta si přenesu i s papírem na plech a peču přibližně 4 minuty. Upečené si je nechám vystydnout na papíře, lépe si mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty.

Připravím si krém. Smíchám všechny suroviny na krém (zkaramelizované mléko, ořechy, máslo) a utřu do krémové konzistence. Při míchání nenechám moc ztuhnout, protože se mi pak krém špatně roztírá a stahuje vršek těsta. Krém si rozdělím na 5 dílů, abych měla v každé vrstvě stejné množství a zůstal mi i na potření celého dortu.

Smíchám si ingredience na sirup a potřu jím jemně spodní plát medovníku (na každou natíranou plochu cca 20 ml sirupu), navrstvím krém a než přiložím další plát korpusu, tak potřu jej rumovým sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Sirup dodá dortu vlhkost a vláčnost a pláty se tak hezky propojí s krémem. Když to bude málo namazané sirupem, bude medovník tužší a sušší.

Takhle dám na sebe 5 upečených plátů. Krém mi při natírání občas stahuje vršek z těsta, ale to nevadí. Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Celý dort i ze stran pomažte pátým dílem krému. Nakonec si ještě nasekám 30 g vlašských ořechů a 50 g z upečených zbytků z plátu a tím posypu strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník nechám uležet do druhého dne v lednici. Díky uležení se propojí vrstvy s krémem a medovník bude hezky vláčný.

Co by se vám mohlo hodit?

5
9x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
K Avatar autora | 24.9.2022
Děkuji za recept. Peču ho pravidelně k narozeninám nebo Vánocům. Rodina se po něm může utlouct. ????
5
K Avatar autora | 28.7.2022
Je to ten nejlepší recept na medovník, který jsem kdy zkusila. Je krásně vláčný a chuť je dokonalá. Rozhodně stojí za vyzkoušení :)
5
AK Avatar autora | 28.5.2022
Výborný!
5
Avatar autora | 7.4.2022
Překvapil mě výsledek, opravdu chutná jako medovník z cukrárny. Moc děkuji Kristy