#Domácí medovník

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Domácí medovník | Kristína Nemčková
Sladké

medovnik-made-by-kristina2

#Domácí medovník

 

10 - 12 60 min 3

Věděli jste, že MEDOVNÍK je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů. Podělím se s vámi o svůj recept, díky kterému si upečete nadýchaný medovník s lahodným krémem. Neurazíte s ním na žádné oslavě.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 6 zarovnaných lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, jinak nemusí být)

Na krém, který je třeba připravit den předem

  • 70 g umletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 400 ml sladkého zahuštěného kondenzovaného mléka

Na sirup

  • 2,5 lžíce cukru krystal
  • 150 ml převařené vody
  • 50 ml rumu

Na dozdobení

  • zbytky upečeného korpusu
  • 30 g vlašských ořechů

Postup

Den před pečením medovníku si uvařím uzavřenou plechovku zahuštěného kondenzovaného mléka. Dělám to tak, že ji ponořím do hrnce s vodou a vařím 2 hodiny, nebo 1 hodinu v papiňáku. Tím vznikne zkaramelizované mléko. Nikdy ho neotevírám ještě teplé, hrozilo by opaření. Nechávám vždy uzavřené vystydnout do druhého dne. 

V den pečení si nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, cukru, vejce, medu a smetany. Trvá to asi 5 minut. V další míse si smíchám mouku a jedlou sodu a přidám teplý krém - vznikne tak polotuhé těsto. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice!

Těsto rozdělím na 5 stejných dílů a na pečicím papíře si vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 20-22 cm. Těsto si můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řidké, stačí když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču si je nakonec a použiju na posyp.

Předehřeju si troubu na 180 °C. Každé vykrojené kolečko z těsta si přenesu i s papírem na plech a peču přibližně 4 minuty. Upečené si je nechám vystydnout na papíře, lépe si mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty.

Připravím si krém. Smíchám všechny suroviny na krém (zkaramelizované mléko, ořechy, máslo) a utřu do krémové konzistence. Při míchání nenechám moc ztuhnout, protože se mi pak krém špatně roztírá a stahuje vršek těsta. Krém si rozdělím na 5 dílů, abych měla v každé vrstvě stejné množství a zůstal mi i na potření celého dortu.

Smíchám si ingredience na sirup a potřu jím jemně spodní plát medovníku (na každou natíranou plochu cca 20 ml sirupu), navrstvím krém a než přiložím další plát korpusu, tak potřu jej rumovým sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Sirup dodá dortu vlhkost a vláčnost a pláty se tak hezky propojí s krémem. Když to bude málo namazané sirupem, bude medovník tužší a sušší.

Takhle dám na sebe 5 upečených plátů. Krém mi při natírání občas stahuje vršek z těsta, ale to nevadí. Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Celý dort i ze stran pomažte pátým dílem krému. Nakonec si ještě nasekám 30 g vlašských ořechů a 50 g z upečených zbytků z plátu a tím posypu strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník nechám uležet do druhého dne v lednici. Díky uležení se propojí vrstvy s krémem a medovník bude hezky vláčný.

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
AK Avatar autora | 28.5.2022
Výborný!
5
Avatar autora | 7.4.2022
Překvapil mě výsledek, opravdu chutná jako medovník z cukrárny. Moc děkuji Kristy

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení