#Domácí medovník

Věděli jste, že medovník je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů. Podělím se s vámi o svůj recept, díky kterému si upečete nadýchaný medovník s lahodným krémem. Neurazíte s ním na žádné oslavě!

Medovník - Made by Kristína

Suroviny

Těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 6 zarovnaných lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, jinak nemusí být)

Krém  (je třeba připravit den předem)

  • 70 g umletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 400 ml sladkého zahuštěného kondenzovaného mléka 

Sirup

  • 2,5 lžíce cukru krystal
  • 150 ml převařené vody
  • 50 ml rumu

Recept

Den před pečením medovníku si uvařím uzavřenou plechovku zahuštěného kondenzovaného mléka. Dělám to tak, že ji ponořím do hrnce s vodou a vařím 2 hodiny, nebo 1 hodinu v papiňáku. Tím vznikne zkaramelizované mléko. Nikdy ho neotevírám ještě teplé, hrozilo by opaření. Nechávám vždy uzavřené vystydnout do druhého dne. 

V den pečení si nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, cukru, vejce, medu a smetany. Trvá to asi 5 minut. V další míse si smíchám mouku a jedlou sodu a přidám teplý krém - vznikne tak polotuhé těsto. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice!

Těsto rozdělím na 5 stejných dílů a na pečicím papíře si vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 20-22 cm. Těsto si můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řidké, stačí když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču si je nakonec a použiju na posyp.

Předehřeju si troubu na 180 °C. Každé vykrojené kolečko z těsta si přenesu i s papírem na plech a peču přibližně 4 minuty. Upečené si je nechám vystydnout na papíře, lépe si mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty.

Připravím si krém. Smíchám všechny suroviny na krém (zkaramelizované mléko, ořechy, máslo) a utřu do krémové konzistence. Při míchání nenechám moc ztuhnout, protože se mi pak krém špatně roztírá a stahuje vršek těsta. Krém si rozdělím na 5 dílů, abych měla v každé vrstvě stejné množství a zůstal mi i na potření celého dortu.

Smíchám si ingredience na sirup a potřu jím jemně spodní plát medovníku (na každou natíranou plochu cca 20 ml sirupu), navrstvím krém a než přiložím další plát korpusu, tak potřu jej rumovým sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Sirup dodá dortu vlhkost a vláčnost a pláty se tak hezky propojí s krémem. Když to bude málo namazané sirupem, bude medovník tužší a sušší.

Takhle dám na sebe 5 upečených plátů. Krém mi při natírání občas stahuje vršek z těsta, ale to nevadí. Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Celý dort i ze stran pomažte pátým dílem krému. Nakonec si ještě nasekám 30 g vlašských ořechů a 50 g z upečených zbytků z plátu a tím posypu strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník nechám uležet do druhého dne v lednici. Doporučuju, je fakt výborný!

Můj tip

Karamelový trik s uvařeným kondenzovaným mlékem, mi poradila moje babička. Dělá podobným způsobem i krém do vánočního cukroví. Medovník se dá ozvláštnit i přidáním kávy do krému, nebo žloutkovým krémem.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.