#Domácí medovník

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Domácí medovník | Kristína Nemčková
Sladké

medovnik-made-by-kristina2

#Domácí medovník

 

10 - 12 60 min 3

Věděli jste, že MEDOVNÍK je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů. Podělím se s vámi o svůj recept, díky kterému si upečete nadýchaný medovník s lahodným krémem. Neurazíte s ním na žádné oslavě.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 450 g hladké mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 6 zarovnaných lžic medu
  • 4 lžíce smetany ke šlehání (30%)
  • 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, jinak nemusí být)

Na krém, který je třeba připravit den předem

  • 70 g umletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 400 g sladkého kondenzovaného mléka (1 plechovka)

Na sirup

  • 2,5 lžíce cukru krystal
  • 150 ml převařené vody
  • 50 ml rumu

Na dozdobení

  • zbytky upečeného korpusu
  • 30 g vlašských ořechů

Postup

Den před pečením medovníku si uvařím uzavřenou velkou plechovku zahuštěného kondenzovaného mléka (397 g). Dělám to tak, že ji celou ponořím do hrnce s vodou a vařím 2 hodiny, nebo 1 hodinu v papiňáku. Tím vznikne zkaramelizované mléko. Nikdy ho neotevírám ještě teplé, hrozilo by opaření. Nechávám vždy uzavřené vystydnout do druhého dne. 

*Aktualizace receptu 2023: mnoho z vás mi píše, že se dá ušetřit čas přípravy a tento krok nahradit hotovým kondenzovaným karamelovým mlékem. V době vzniku tohoto receptu, tedy před cca 10 lety, bylo k dostání jenom klasické kondenzované mléko. Ujistěte se, že je karamelové salko opravdu dostatečně husté.

V den pečení si nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, cukru, vejce, medu a smetany. Trvá to asi 5 minut. V další míse si smíchám mouku a jedlou sodu a přidám teplý krém - vznikne tak polotuhé těsto. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice!

Těsto rozdělím na 5 stejných dílů a na pečicím papíře si válečkem vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 20-22 cm. Pomůžu si obkreslením formy na pečení. Těsto si můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řidké, stačí když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču si je nakonec a použiju na posyp.

Předehřeju si troubu na 180 °C. Každé vykrojené kolečko z těsta si přenesu i s papírem na plech a peču přibližně 4 minuty. Upečené si je nechám vystydnout na papíře, lépe si mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty.

Připravím si krém. Smíchám všechny suroviny na krém (zkaramelizované mléko, ořechy, máslo) a utřu do krémové konzistence. Při míchání nenechám moc ztuhnout, protože se mi pak krém špatně roztírá a stahuje vršek těsta. Krém si rozdělím na 5 dílů, abych měla v každé vrstvě stejné množství a zůstal mi i na potření celého dortu.

Smíchám si ingredience na sirup a cukrářským štětcem jím potřu jemně spodní plát medovníku (na každou natíranou plochu cca 20 ml sirupu), navrstvím krém a než přiložím další plát korpusu, tak potřu jej rumovým sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Sirup dodá dortu vlhkost a vláčnost a pláty se tak hezky propojí s krémem. Když to bude málo namazané sirupem, bude medovník tužší a sušší.

Takhle dám na sebe 5 upečených plátů. Krém mi při natírání občas stahuje vršek z těsta, ale to nevadí. Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Celý dort i ze stran pomocí cukrářské špachtle pomažte pátým dílem krému. Nakonec si ještě nasekám 30 g vlašských ořechů a rozdrobím 50 g z upečených zbytků z plátu a vše promíchám a posypu tím strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník nechám uležet do druhého dne v lednici. Díky uležení se propojí vrstvy s krémem a medovník bude hezky vláčný. Servíruji na dortovém podnosu.

Co by se vám mohlo hodit?

5
45x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Z Avatar autora | 7.5.2024
Výborný dort,už podruhé peču
5
J Avatar autora | 21.4.2024
Povedl se, díky za skvělý recept.
5
Z Avatar autora | 19.2.2024
Dobrý den Kristýnko, pekla jsem dvakrát... a... těsto na pláty je skvělé, krásně se s ním pracuje, ale krém mi po dvakrát vyšel řídký a měl tendenci stékat, netušíte čím to může být? děkuji za odpověď. Zuzana
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 19.2.2024
Dobrý den, je to nedostatečnou karamelizaci. Kondenzované mléko musí zkaramelizovat a nechat ho v plechovce bez otevření vychladnout. A když se vám to děje s krémem opakovaně, nechte si ho po vyšlehání v lednici odležet pár hodin a vrstvit na pláty až po vychlazení. Držím pěsti :)
5
M Avatar autora | 10.1.2024
Děkuji je velmi moc dobrý 👌👌👌
5
L Avatar autora | 26.12.2023
Už mnoho let peču pouze podle tohoto receptu. Je nejlepší....
5
A Avatar autora | 29.11.2023
Recept je úžasný, těsto válím rovnou na pečícím papíru a dám na plech, jak se píše v receptu, pak se nemusíte starat o to, že je o něco tekutejsi. Na mě je Medovník hodně sladký, ale rodina zbožňuje. Doufám, že letos Ježíšek donese kuchařku 😁Díky!❤️
5
T Avatar autora | 19.8.2023
Medovník je výborný a vláčný, dělala sem ho 3 dny dopředu aby se uležel a můžu na 100% doporučit 😊 všichni chválily, děkuji za recept 👍
5
K Avatar autora | 4.8.2023
Skvělý, povedl se a chutnal všem! Děkuji za recept!
5
P Avatar autora | 28.7.2023
Úžasný recept. Medovník je výborný.
5
B Avatar autora | 15.4.2023
Recept je skutečně velmi dobrý a snadný a dobře vysvětlený.Těsto mi vyšlo také trošku řídčí, ale rozetřela jsem ho silikonovou stěrkou, což bylo velice snadné a pláty vyšly dobře. Potom mám připomínku k receptu na sirup jestliže mám 5 platů x 20 ml to je celkem 100ml, ale předpis je na 200 ml, takže zákonitě musí zbýt. Díky za recept.
5
I Avatar autora | 18.3.2023
Medovník je naprosto vynikající, všichni mi ho chválili😉👍.Postup receptu srozumitelně napsaný, moc děkuji.
5
R Avatar autora | 27.2.2023
Skvělý recept! Nesehnala jsem vlašské ořechy, tak jsem pekla z mandlí a medovník je naprosto luxusní. ☺️
5
E Avatar autora | 25.2.2023
Doposud jsem pekla pouze ověřené bezlepkové "koláčové" recepty. Vnuk na kamarády ve školce smutně koukal, když si pochutnávali na medovníku. Tak jsem se pustila do Vašeho medovníku. Plechovka s kond.mlékem nebyla při vaření celá ponořená, takže část nad vodou nebyla zkaramelizována. Ale na výsledku se to nepodepsalo. Bezlepkový medovník je super! Dík Eva
5
V Avatar autora | 20.2.2023
Vynikající! Pochopitelný postup, skvělý výsledek ☺️ i pro lajka. Dekuji.
5
J Avatar autora | 1.2.2023
Recept je skvělý. Příprava bez komplikací. Výsledek famózní. Dnes připraveno v bezlepkové variantě (Jizerka+rýžová mouka). Díky ☺️
5
J Avatar autora | 26.1.2023
Zdravím, můžu se zeptat, jestli bude recept fungovat i když uberu trochu cukru? Děkuju za odpověď
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 17.7.2023
Zkuste a uvidíte :). Já použila jenom poměry, které uvádím v receptu.
5
Z Avatar autora | 18.12.2022
Skvělý recept ☺️. Můj první medovník. Přítel má medovník moc rád. Dělala jsem ho na oslavu přítelových narozenin. Všem moc chutnal ☺️.
5
S Avatar autora | 22.11.2022
Tento recept delam uz dlouho a pokazde je spokojenost. Narazila jsem na nej úplnou nahodou a i kdyz testo neni obcas úplně jak ma byt zapracuji mouku a vse je v pohode ☺️
5
K Avatar autora | 11.11.2022
Recept vypadá skvěle.. Ale výsledné těsto mám řídké.. Kde jsem udělala chybu? A mám tedy ještě přidat mouku nebo to takhle dát péct do formy místo vyvaleni a vyjrojeni...? Děkuji za radu...
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 17.7.2023
Dobrý den, na tenhle typ dotazu neumím odpovědět, protože nevím, jestli byl dodržen poměr surovin a postupovalo se podle receptu. Když se kondenzované mléko vaří den předem a nechá se vychladit, zaručí požadovanou konzistenci těsta. Asi bych ve vašem případě přidala mouku, ale obávám se, že pláty se pak budou drolit. Držím palce.
5
ŠK Avatar autora | 8.11.2022
Můj první medovník v životě tatínkovi k narozeninám. Luxusní, moc děkuji.
Zpět do obchodu