#Domácí medovník
Kategorie: | Recepty |
---|
#Domácí medovník
Věděli jste, že MEDOVNÍK je tradiční pochoutka z Gruzie? Postupem času ale i u nás vydobyl své čestné místo a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů. Podělím se s vámi o svůj recept, díky kterému si upečete nadýchaný medovník s lahodným krémem. Neurazíte s ním na žádné oslavě.
Suroviny
Na těsto
- 450 g hladké mouky
- 180 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 1 vejce
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 6 zarovnaných lžic medu
- 4 lžíce smetany ke šlehání (30%)
- 1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, jinak nemusí být)
Na krém, který je třeba připravit den předem
- 70 g umletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- 400 g sladkého kondenzovaného mléka (1 plechovka)
Na sirup
- 2,5 lžíce cukru krystal
- 150 ml převařené vody
- 50 ml rumu
Na dozdobení
- zbytky upečeného korpusu
- 30 g vlašských ořechů
Postup
Den před pečením medovníku si uvařím uzavřenou velkou plechovku zahuštěného kondenzovaného mléka (397 g). Dělám to tak, že ji celou ponořím do hrnce s vodou a vařím 2 hodiny, nebo 1 hodinu v papiňáku. Tím vznikne zkaramelizované mléko. Nikdy ho neotevírám ještě teplé, hrozilo by opaření. Nechávám vždy uzavřené vystydnout do druhého dne.
*Aktualizace receptu 2023: mnoho z vás mi píše, že se dá ušetřit čas přípravy a tento krok nahradit hotovým kondenzovaným karamelovým mlékem. V době vzniku tohoto receptu, tedy před cca 10 lety, bylo k dostání jenom klasické kondenzované mléko. Ujistěte se, že je karamelové salko opravdu dostatečně husté.
V den pečení si nad párou v kovové misce vyšlehám krém z másla, cukru, vejce, medu a smetany. Trvá to asi 5 minut. V další míse si smíchám mouku a jedlou sodu a přidám teplý krém - vznikne tak polotuhé těsto. Přikryju a nechám 5-10 minut odpočinout a ztuhnout. Nedávám do lednice!
Těsto rozdělím na 5 stejných dílů a na pečicím papíře si válečkem vyválím 2-3 mm silnou placku a vykrojím kolo o průměru přibližně 20-22 cm. Pomůžu si obkreslením formy na pečení. Těsto si můžu podsypávat a kdyby bylo hodně řidké, stačí když ho nechám déle odpočívat. Zbytky těsta nevyhazuji, upeču si je nakonec a použiju na posyp.
Předehřeju si troubu na 180 °C. Každé vykrojené kolečko z těsta si přenesu i s papírem na plech a peču přibližně 4 minuty. Upečené si je nechám vystydnout na papíře, lépe si mi s nimi potom manipuluje. Tímto způsobem upeču všechny medové pláty.
Připravím si krém. Smíchám všechny suroviny na krém (zkaramelizované mléko, ořechy, máslo) a utřu do krémové konzistence. Při míchání nenechám moc ztuhnout, protože se mi pak krém špatně roztírá a stahuje vršek těsta. Krém si rozdělím na 5 dílů, abych měla v každé vrstvě stejné množství a zůstal mi i na potření celého dortu.
Smíchám si ingredience na sirup a cukrářským štětcem jím potřu jemně spodní plát medovníku (na každou natíranou plochu cca 20 ml sirupu), navrstvím krém a než přiložím další plát korpusu, tak potřu jej rumovým sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Sirup dodá dortu vlhkost a vláčnost a pláty se tak hezky propojí s krémem. Když to bude málo namazané sirupem, bude medovník tužší a sušší.
Takhle dám na sebe 5 upečených plátů. Krém mi při natírání občas stahuje vršek z těsta, ale to nevadí. Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Celý dort i ze stran pomocí cukrářské špachtle pomažte pátým dílem krému. Nakonec si ještě nasekám 30 g vlašských ořechů a rozdrobím 50 g z upečených zbytků z plátu a vše promíchám a posypu tím strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník nechám uležet do druhého dne v lednici. Díky uležení se propojí vrstvy s krémem a medovník bude hezky vláčný. Servíruji na dortovém podnosu.