#Cheesecake z bílé čokolády

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
cheesecake coko7 web
Sladké

Cheesecake s bílou čokoládou

#Cheesecake z bílé čokolády

 

5 - 6 120 min 2

Věděli jste, že cheesecake, nebo-li sýrový koláč, se pekl a konzumoval už v starověkém Římě. Dokonce byl podáván i v během prvních olympijských her v Řecku. Jednalo se o jednoduchý recept s tvarohem, medem a krupicí. Dnes existuje nespočet receptů na cheesecake, dokonce u mě na stránce je najdete více. U tohoto receptu jsem použila bílou čokoládu a do popisu vám nahrála videonávod natočený ve spolupráci se značkou Miele.

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 150 g sušenek Lotus
  • 75 g másla

Na krém

  • 360 g bílé čokolády na vaření
  • 400 g sýru Philladelphia
  • 150 g crème fraîche
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový lusk

Na dochucení

  • 50 ml crème fraîche
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • čerstvé ovoce (maliny, borůvky)
  • drcené oříšky (není potřeba)

Na servis

  • jedlé třpytky (zlatý prach na zdobení)

Postup

Do vakuovacího sáčku, který je pevnější, nasypu sušenky Lotus (použít můžu i jiné máslové sušenky nebo třeba čokoládovou granoly) a pomocí válečku na těsto nebo paličkou na maso je rozdrtím na menší drobky. Ty si vysypu do mísy a rukama smíchám se změklým máslem, které má pokojovou teplotu. Vznikne mi sušenková hmota.

Z pečícího papíru si pomocí jednoduchého skladu (ukazuji ve videu) vystřihnu kruh dle poloměru nepropustné dortové formy, já použila formu s průměrem 18 cm. Papírovým kruhem vystelu dno formy a navrstvím směs z máslových sušenek, kterou rovnoměrně roztlačím rukami nebo si pomůžu polévkovou lžíci. Sušenky lze natáhnout i do boků formy. Formu dám na chvíli do lednice a pustím se do přípravy krému.

Ve vodní lázni si nechám roztopit celé množství kvalitní bílé čokolády na vaření, které během topení promíchám silikonovou stěrkou.

Do velké mísy od robotu si přendám 400 g krémového sýru, 150 g crème fraîche, vyklepnutá celá dvě vajíčka, semínka z jednoho vanilkového lusku a nechám robotem promíchat. Roztopenou bílou čokoládu začnu postupně přilévat do sýrového krému a při pomalých otáčkách nechám všechny složky propojit.

Z lednice vyndám formu se sušenkovým základem a vyleju na ní krém, který jsem si právě připravila. Dortovou formou párkrát bouchnu o pracovní podložku. Tím se mi vrstva krému hezky vyrovná a zbavím jí všech vzduchových bublin.

Dám péct do trouby, kterou jsem si nechala nahřát na 160 °C a v případě, že mám k dispozici kombinaci s parní troubou, nastavím si vlhkost během pečení na 40%. Peču 40 minut. Toto nastavení si na troubě Miele rovno uložím, abych si jej mohla příště jednoduše a rychle zvolit. Když nemám možnost přidání páry během pečení, pomůžu si plechem s vodou, který vložím do nejnižší části trouby, tedy pod dortovou formu.

Dodržím tyto kroky:

  • v průběhu pečení troubu neotvírám
  • pokud se mi koncem pečení začíná barvit vršek dortu, přikryji formu alobalem nebo pečícím papírem. Dokonalý cheesecake by měl být světlý uvnitř i navrchu.
  • po upečení, tedy po 40 minutách, zkontroluji cheesecake mírným a opatrným pohybem dortové formy sem-tam. Cheesecake by se měl ve svém středu mírně třást, konzistence podobná pudinku.
  • vypnu troubu, pootevřu dvířka a cheesecake nechám vystydnout a "dojít" v troubě. Po přibližně půl hodině až hodině, kdy už i trouba vystydla, přenesu upečený cheesecake do lednice, aby se dokonale vychladil.

Připravím si další vrstvu krému, kterou upečený cheesecake dochutím. Smetanu ke šlehání (150 ml) vyšlehám do polotuhé šlehačky a přimíchám 50 g crème fraîche, vanilkový cukr a v případě, že chci mít tuto vrstvu sladší, použiji klasický moučkový cukr. Není to ale nutné, cheesecake je dostatečně sladký od bílé čokolády. 

Vychlazený cheesecake vytáhnu z lednice a tenkým dlouhým nožem obejdu okraje, abych oddělila koláč od boků dortové formy. Otevřu mechanismus formy a pomocí cukrářské špachtle a dortové lopatky přenesu cheesecake na dortový podnos. Pracuji opatrně, abych cheesecake přenosem nepoškodila. Dokonce i pečící papír nechávám na spodku korpusu.

Vrch cheesecake dozdobím krémem ze šlehačky a sýru. Můžu si pomoci cukrářským sáčkem a pomocí nerezové zdobící špičky nanést hezké tvary. Na závěr popráším třpytkami jedlého zlatého prachu.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
K Avatar autora | 20.2.2024
Kristý chtěla bych ti moc poděkovat za tvoje recepty, už strašně dlouho si mojí inspirací. Mám v plánu péct tento cheesecake, akorát mám doma formu pouze průměr 26-28cm a nechce se mi kvůli tomu kupovat nová, jak hodně si mám poupravit recept na tento průměr formy? A lze nahradit crème fraîche zakysanou smetanou, popř. kolik %? Předem děkuji za odpověď.
5
S Avatar autora | 11.2.2024
Pekla jsem poprvé a asi trochu nedočkavě: po 40min pečení s párou byl koláč úplně tekutý. Možná by pak v troubě došel a v lednici ztuhnul. Bohužel jsem neměla trpělivost vyzkoušet. Odstranila jsem páru a pekla dalších 20min s horkovzduchem. Pak vypadal koláč pevnější. Po vystydnutí na pokojovou teplotu a otevření formy přesto na straně vytekl. Možná by pomohlo neotvírat a nechat hned v lednici zchladit na 4 stupně... Po dalších 20min pečení na horkovzuduch byl krásně pevný. Chuť je dle mého názoru přijemně sladka i jen s čokoládou, velmi sytá - stačí menší kousky a odlehčit ovocem. Konzistence krásně kremová se sušenkovým základem, který se dá i dobře nakrájet. Přístě zkusím bez páry a bez otvírání formy zchladit.
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 11.2.2024
Dobrý den, v popisu uvádím, jakou konzistenci by měl mít cheesecake po upečení a že je zapotřebí jej nechat další půl hodiny v troubě "dojít" a pak nechat v lednici vychladnout. Bohužel jste jej uspěchala, mrzí mě to, ale máte zkušenost a příště budete vědět :).
5
Avatar autora | 30.5.2023
Podařil se napoprvé a všem moc chutnal.
Zpět do obchodu