#Československý hamburger

V Americe jsem prožila jeden rok, studovala jsem tam 2. ročník střední školy. Nebyl to žádný gastronomický výlet. Už před odletem jsem si ale dala závazek, že nebudu celý rok jíst fast foody, abych neztloustla. Měla jsem štěstí na hostitelskou rodinu, která ráda a zdravě vařila. HAMBURGER je pro mě vzpomínka na Ameriku, takže mezi mými recepty nesmí chybět. Sepsala jsem pro vás kompletní recept na všechny komponenty včetně housek a připravila tak československou verzi hamburgeru. Je to fešák, že? :)

hamburger_web

Suroviny

Na přibližně 10 housek

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 17 g čerstvého droždí
  • 35 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 14 g soli
  • 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
  • sezamová semínka na posypání
  • 65 g rozpuštěného másla

Na maso

  • 600 g hovězího masa (krk)
  • 150 g gazdovské slaniny (tučná)
  • sůl a pepř
  • uzený sýr 
  • sádlo na opékání

Na zkaramelizovanou cibuli

  • 1-2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml černého piva
  • sůl

Na zelný salát

  • 1/3 čerstvého bílého zelí
  • 2-3 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octu
  • nasekaná čerstvá bylinka (petrželová nať nebo libeček)
  • sůl

Recept

Recept vám popíšu podle jednotlivých segmentů, přesně tak, jak to dělám u všech receptů ve své kuchařce #UPGRADE. Vy si tak budete moct vybrat jenom tu část, která se vám hodí. Když budete mít koupené housky, klidně přeskočte rovnou k masu. Pojďme nato:

Housky na burger:

Do misky rozdrobím droždí, přisypu cukr, 100 ml mléka v pokojové teplotě, 1 lžíci hladké mouky a vše jemně promíchám. Nechám na teplém místě vzejít kvásek, trvá to přibližně 10-15 minut. 

Připravím si větší mísu, nebo rovnou mísu z robotu, ve které smíchám obě mouky, sůl, změklé máslo, 2 vejce, zbytek mléka a kvásek, který nabyl na objemu. Nechám v robotu vypracovat hladké těsto, které pak přikryju potravinovou fólii a nechám kynout na teplém místě, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Zabere mi to přibližně 45 minut až hodinu.

Pomoučním si vál a s vykynutým těstem pracuju velice opatrně. Čím více se jej dotýkám a překládám, tím víc ztratí ze své nadýchanosti. Proto si těsto rozdělím na stejné díly o váze cca 120 g a z každého vypracuju bochánek, který položím na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky od sebe dávám dostatečně daleko, aby se nedotýkaly a nespojily se při pečení.

Když je plech plný, přikryju ho čistou kuchyňskou bavlněnou utěrkou a nechám kynout ještě 15 minut.

Rozšlehám si ve skleničce jedno vajíčko, a pomocí pírka na potírání důkladně potřu každý bochánek. Pak zasypu sezamovými semínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 13-15 minut.

Po upečení nechám housky vychladnout. Před plněním je podélně rozříznu a ještě je na grilu z vnitřní strany opeču.

Maso na burger:

V masovém mlýnku si namelu hovězí maso společně s tučnou slaninou. Směs osolím a opepřím.

Připravím si tác vyložený pečicím papírem, na kterém pomocí kruhového tvořítka vytvaruju masová kolečka, cca 1 cm vysoká.

Na grilu nebo na grilovací pánvi opeču na trošce rozpuštěného sádla každý kousek 2-3 minuty z každé strany (během opékání jedné strany maso neotáčím!). Když začnu opékat maso z druhé strany, položím na něj plátek uzeného sýra a nechám péct dohromady. Uzený sýr dá masu skvělou chuť a v hamburgeru by neměl chybět.

Zkaramelizovaná cibulka:

Očištěnou a na plátky nakrájenou cibuli opeču na rozpuštěném másle. Když je dozlatova, přidám med a nechám zkaramelizovat. Zaliju černým pivem, které nechám vařením vypařit. Odstavím na servírovaní.

Zelný salát:

Do větší mísy si nakrájím nebo nastrouhám zelí na tenké proužky a osolím. Sůl nechám chvíli působit, přibližně 15 minut. Postupně přidám ostatní ingredience a vše promíchám. Dochutím podle sebe.

HAMBURGER:

Před podáváním housku podélně rozříznu a opeču na grilu nebo grilovací pánvi z vnitřní strany. Připravím si všechny komponenty z receptu a poskládám hamburger. 

Začnu se salátem, na něj dám grilované maso se zapečeným sýrem, pokračuju zkaramelizovanou cibulkou a nakonec přikryju vrchním dílem housky se sezamem. Aby hamburger držel pohromadě, použiju špejli.  

Můj tip

Do burgru je nejlepší hovězí nebo jehněčí maso. Aby nebylo po upečení suché, je dobré ho promíchat s něčím "tučným". Proto jsem v receptu použila slaninu, ale hodí se i kombinace hovězího a vepřového masa. Existuje milion způsobů jak nakombinovat hamburger, je to jenom na vaší chuti a fantazii. #Upgradujte, přidejte si do něj to, co máte rádi a udělejte si jarní pohodu při prvním grilování. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína