#Celerový salát

CELEROVÝ SALÁT je výborným zdrojem vitamínů, protože si je celer udrží i během vaření. Je známo, že má tato kořenová zelenina nespočet léčivých účinků, a tak by teď ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Pojďme na něj!

celer_salat_web

Suroviny

Na salát

  • 1 čerstvý celer
  • mrkev
  • čerstvá červená paprika
  • 2-3 jarní cibulky (můžete použít i šalotku)
  • ocet
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a pepř
  • cukr krystal
  • panenský olivový olej
  • pažitka nebo petrželová nať
  • 1-2 lžíce majonézy
  • 200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • panenský olivový olej
  • chilli dle chuti

Recept

Očištěnou hlávku celeru si nakrájím na stejně dlouhé a tenké nudličky a dám si je stranou. Stejně tak nakrájím očištěnou mrkev.

Do hrnce si naliju vodu tak, aby byla zelenina mírně ponořená, ale ne utopená (přibližně 1 litr). Přidám 1 lžíci soli, čerstvý pepř, 2 lžíce cukru krystal a 3 lžíce octu. Pořádně rozmíchám a podle vlastní chuti nálev ještě doladím - měl by být chuťově výrazný.

Do nálevu přidám nudličky celeru a povařím je přibližně 15-20 minut. Během vaření by měla být zelenina ve vodě jen lehce ponořená. Celer má tendenci při vaření želírovat, nebojte se konzistence vývaru :) Zhruba po 20 minutách přidám mrkev nakrájenou na nudličky. Chci, aby byl salát pěkně křupavý, takže zeleninu nevařím do úplného změknutí, ale odstavím ji hned jak je uvařená (ne převařená). Do horkého vývaru se zeleninou pak ještě přidám na nudličky nakrájenou červenou papriku, aby se spařila. Zeleninu nechám v nálevu vychladnout, potom ji přecedím přes velké sítko a přendám do větší mísy. Nálev odložím stranou.

Nudličky ochutnám a když je zapotřebí, dosolím a mírně opepřím. Jarní cibulky včetně zelené části si podélně nakrájím na nudličky. Když nemám jarní cibulky, přidám jednu šalotku nakrájenou na jemnější nudličky. Vše zaliju šťávou z jednoho citronu a promíchám.

Přidám 1 až 2 lžíce majonézy (není to nutné, ale je to lepší) a bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Na závěr přimíchám nasekanou petrželovou nať, nebo pažitku a nechám salát chvíli odležet v lednici.

Před podávaním můžu (ale nemusím) zakápnout panenským olivovým olejem a dozdobit nasekaným čerstvým chilli.

Můj tip

Tento salát dělám vždy z celého celeru. Je ho na první pohled hromada, ale jíme ho jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo samostatně třeba k večeři s opečenou bagetkou, kterou si můžete udělat podle receptu na #Turecký pide chléb

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína