#Slovenské bryndzové halušky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Slovenské bryndzové halušky
Vyzkoušejte pravé a poctivé BRYNDZOVÉ HALUŠKY. Nemusíte s nimi v kuchyni strávit moc času a kombinace křupavé slaniny a bryndzy musí chutnat snad každému. Halušky jsou jedním z jídel, které mi vždycky připomínají domov, protože celá moje rodina pochází ze Slovenska.
Suroviny
Na těsto
- 4 brambory
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g bryndza
- zakysaná smetana a smetana ke šlehání (odhadem, podle chuti a konzistence)
- sůl
Na dochucení a servis
- 100 g slaniny
- čerstvá pažitka na zdobení
Postup
Syrové brambory pomocí škrabky zbavím slupek a ihned poté je na struhadle najemno nastrouhám. Osolím podle chuti a přidám polohrubou mouku. Pokud je konzistence spíše tekutější, přidám mouky ještě o něco více.
Ve větším hrnci dám vařit vodu.
Na halušky je nejlepší speciální sítko s velkými otvory (tzv. haluškovač). Pokud ho zrovna nemám po ruce, dám si část těsta na prkénko a pomocí lžičky nebo nožíku odškrabuji jednotlivé malé halušky přímo do vroucí vody. Neměly by být větší než 0,5 x 0,5 cm. Vařím, dokud nevyplavou na povrch a následně je vylovím s pomocí sítka.
Slaninu nakrájím ostrým nožem na menší kostičky a nechám na pánvi na mírném plameni pomalu smažit, dokud není pěkně křupavá.
Ve větší míse smíchám bryndzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutím solí a trochou výpeku ze slaniny. Pozor - je potřeba počítat i s chutí slaniny, která finální jídlo trochu dosolí.
Bryndzu a halušky smíchám dohromady a podávám s opečenou slaninkou a posypané najemno nasekanou čerstvou pažitkou. Nejlepší halušky jsou samozřejmě čerstvé.