#Slovenské bryndzové halušky

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Slovenské bryndzové halušky | Kristína Nemčková
Slané

halusky-made-by-kristina-3

#Slovenské bryndzové halušky

 

4 - 5 40 min 2

Vyzkoušejte pravé a poctivé BRYNDZOVÉ HALUŠKY. Nemusíte s nimi v kuchyni strávit moc času a kombinace křupavé slaniny a bryndzy musí chutnat snad každému. Halušky jsou jedním z jídel, které mi vždycky připomínají domov, protože celá moje rodina pochází ze Slovenska.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 4 brambory
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g bryndza
  • zakysaná smetana a smetana ke šlehání (odhadem, podle chuti a konzistence)
  • sůl

Na dochucení a servis

  • 100 g slaniny
  • čerstvá pažitka na zdobení

Postup

Syrové brambory pomocí škrabky zbavím slupek a ihned poté je na struhadle najemno nastrouhám. Osolím podle chuti a přidám polohrubou mouku. Pokud je konzistence spíše tekutější, přidám mouky ještě o něco více.

Ve větším hrnci dám vařit vodu.

Na halušky je nejlepší speciální sítko s velkými otvory (tzv. haluškovač). Pokud ho zrovna nemám po ruce, dám si část těsta na prkénko a pomocí lžičky nebo nožíku odškrabuji jednotlivé malé halušky přímo do vroucí vody. Neměly by být větší než 0,5 x 0,5 cm. Vařím, dokud nevyplavou na povrch a následně je vylovím s pomocí sítka.

Slaninu nakrájím ostrým nožem na menší kostičky a nechám na pánvi na mírném plameni pomalu smažit, dokud není pěkně křupavá.

Ve větší míse smíchám bryndzu, smetanu a zakysanou smetanu. Dochutím solí a trochou výpeku ze slaniny. Pozor - je potřeba počítat i s chutí slaniny, která finální jídlo trochu dosolí.

Bryndzu a halušky smíchám dohromady a podávám s opečenou slaninkou a posypané najemno nasekanou čerstvou pažitkou. Nejlepší halušky jsou samozřejmě čerstvé.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
R Avatar autora | 4.1.2024
Jednoduchá příprava, výborné..
Zpět do obchodu