#Boršč

BORŠČ je polévka, ale pro mě i hlavní jídlo v jednom talíři. Je to syté jídlo, po kterém vám na další chod nezbyde místo. Původ boršče sahá na Ukrajinu, ale jeho varianty se rozšířily i za hranice a existuje hned několik podob. Základ tvoří řepa, kořenová zelenina, zelí a v tomto receptu také hovězí a krůtí maso. Vyplatí se polévky navařit více a nechat ji chvíli odležet. Tak chutná nejvíc. 

Borsc2

Suroviny

Na plný hrnec boršče (5 litrů)

  • 300-500 g hovězího masa na polévku
  • 2-3 morkové kosti (nemusí být)
  • 300-500 g krůtích prsou
  • 3-4 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 300-400 g čerstvého bílého zelí
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 balení vakuované vařené řepy
  • 1 větší mrkev
  • 1 plechovka rajského protlaku (100-150 g)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • rostlinný olej na smažení
  • na dochucení ocet (nemusí být)

Na dochucení a servis

  • zakysaná smetana
  • čerstvá petrželová nať

Recept

Do tlakové hrnce založím vývar. Do studené vody vložím hovězí maso na polévku, morkové kosti, sůl, 10 kuliček černého pepře, 2-3 kuličky nového koření a 4 bobkové listy. Hrnec zavřu a dám vařit. Když začne syčet, snížím plamen a vařím 30-45 minut. 

Mezitím si:

  • očistím krůtí maso a nakrájím ho na menší kousky (přibližně 1,5 x 1,5 cm),
  • na stejně velké kousky nakrájím i čerstvé zelí,
  • očistím si brambory a nakrájím je na menší kousky,
  • na krájení doporučuji použít kvalitní univerzální japonský nůž Yaxell.

Vývar po 45 minutách odstavím a opatrně tlakový hrnec přenesu do kuchyňského umyvadla, kde na něj pustím jemný proud studené vody. Uvolním tlakový ventil a počkám, než se tlak upustí z hrnce. Až pak jej otevřu, přesunu zpět na varnou desku a nechám pomalu vařit dál.

Z hotového vývaru vyndám hovězí maso (morkové kosti vyhodím, na morku si vždy někdo pochutná – stačí jej osolit a dát na kousek chleba). Uvařené hovězí maso nakrájím na stejně velké kostičky jako krůtí maso a vložím je zpátky do vývaru. Do vývaru přidám také nakrájené krůtí maso a nechám povařit dalších 30 minut, nebo dokud nejsou obě masa zcela uvařena. Pak přidám k vývaru kostičky zelí a nakrájené brambory a nechám pomalu vařit.

Do mističek si připravím zeleninu. 

  • Očistím cibuli a nasekám ji nadrobno.
  • Předvařenou řepu nastrouhám na větším struhadle. Pokud mám jen čerstvou řepu, uvařím ji ve slupce ve vodě doměkka a po vystydnutí zbavím slupky a nastrouhám. 
  • Mrkev očistím a nastrouhám najemno.

A teď to vše osmažím. Na pánvi si předehřeji rostlinný olej, na kterém zpěním nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou řepu a mrkev a vše opeču. Směs osolím, opepřím čerstvě namletým pepřem a podliju rajským protlakem s 2 lžícemi zakysané smetany. Krátce podusím a pak směs přiliji do vývaru a vše povařím 10 minut. Někdy dokyselím lžičkou octu, ale dochucení už nechám na vás!

Podávám v keramické misce s lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželovou natí. My doma k boršči rádi rádi zakusujeme opečený krajíc chleba. Polévka plná masa a zeleniny vás zasytí natolik, že na další chod nebude prostor. Platí, že nejlepší boršč je odležený a ohřátý až druhý den, proto se vaří větší množství, které vystačí na pár dnů.

Můj tip

Keramická miska, ve které na obrázku servíruji boršč, pochází přímo z Japonska. Jde o ruční zpracování keramiky z místních jílů japonskými hrnčíři. I vy ji můžete mít doma! Najdete ji na www.kulina.cz a s mým kódem KRISTINA20 ušetříte až 20 % z nákupu keramiky Made in Japan.

Borsc3

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE