Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Boršč | Kristína Nemčková
Hovězí Polévka Slané

Borsc2

#Boršč

 

10 - 12 60 min 2

BORŠČ je polévka, ale pro mě i hlavní jídlo v jednom talíři. Je to syté jídlo, po kterém vám na další chod nezbyde místo. Původ boršče sahá na Ukrajinu, ale jeho varianty se rozšířily i za hranice a existuje hned několik podob. Základ tvoří řepa, kořenová zelenina, zelí a v tomto receptu také hovězí a krůtí maso. Vyplatí se polévky navařit více a nechat ji chvíli odležet. Tak chutná nejvíc.

Jdu na to

Suroviny

Na plný hrnec boršče (5 litrů)

  • 300-500 g hovězího masa na polévku
  • 2-3 morkové kosti (nemusí být)
  • 300-500 g krůtích prsou
  • 3-4 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 300-400 g čerstvého bílého zelí
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 balení vakuované vařené řepy
  • 1 větší mrkev
  • 1 plechovka rajského protlaku (100-150 g)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • rostlinný olej na smažení
  • na dochucení ocet (nemusí být)

Na dochucení a servis

  • zakysaná smetana
  • čerstvá petrželová nať

Postup

Do tlakové hrnce založím vývar. Do studené vody vložím hovězí maso na polévku, morkové kosti, sůl, 10 kuliček černého pepře, 2-3 kuličky nového koření a 4 bobkové listy. Hrnec zavřu a dám vařit. Když začne syčet, snížím plamen a vařím 30-45 minut. 

Mezitím si:

  • očistím krůtí maso a nakrájím ho na menší kousky (přibližně 1,5 x 1,5 cm),
  • na stejně velké kousky nakrájím i čerstvé zelí,
  • očistím si brambory a nakrájím je na menší kousky,
  • na krájení doporučuji použít kvalitní univerzální japonský nůž Yaxell.

Vývar po 45 minutách odstavím a opatrně tlakový hrnec přenesu do kuchyňského umyvadla, kde na něj pustím jemný proud studené vody. Uvolním tlakový ventil a počkám, než se tlak upustí z hrnce. Až pak jej otevřu, přesunu zpět na varnou desku a nechám pomalu vařit dál.

Z hotového vývaru vyndám hovězí maso (morkové kosti vyhodím, na morku si vždy někdo pochutná – stačí jej osolit a dát na kousek chleba). Uvařené hovězí maso nakrájím na stejně velké kostičky jako krůtí maso a vložím je zpátky do vývaru. Do vývaru přidám také nakrájené krůtí maso a nechám povařit dalších 30 minut, nebo dokud nejsou obě masa zcela uvařena. Pak přidám k vývaru kostičky zelí a nakrájené brambory a nechám pomalu vařit.

Do mističek si připravím zeleninu. 

  • Očistím cibuli a nasekám ji nadrobno.
  • Předvařenou řepu nastrouhám na větším struhadle. Pokud mám jen čerstvou řepu, uvařím ji ve slupce ve vodě doměkka a po vystydnutí zbavím slupky a nastrouhám. 
  • Mrkev očistím a nastrouhám najemno.

A teď to vše osmažím. Na pánvi si předehřeji rostlinný olej, na kterém zpěním nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou řepu a mrkev a vše opeču. Směs osolím, opepřím čerstvě namletým pepřem a podliju rajským protlakem s 2 lžícemi zakysané smetany. Krátce podusím a pak směs přiliji do vývaru a vše povařím 10 minut. Někdy dokyselím lžičkou octu, ale dochucení už nechám na vás!

Podávám v keramické misce s lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželovou natí. My doma k boršči rádi rádi zakusujeme opečený krajíc chleba. Polévka plná masa a zeleniny vás zasytí natolik, že na další chod nebude prostor. Platí, že nejlepší boršč je odležený a ohřátý až druhý den, proto se vaří větší množství, které vystačí na pár dnů.

Co by se vám mohlo hodit?

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 7.7.2022
Mňam
Zpět do obchodu