#Boršč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Boršč
BORŠČ je polévka, ale pro mě i hlavní jídlo v jednom talíři. Je to syté jídlo, po kterém vám na další chod nezbyde místo. Původ boršče sahá na Ukrajinu, ale jeho varianty se rozšířily i za hranice a existuje hned několik podob. Základ tvoří řepa, kořenová zelenina, zelí a v tomto receptu také hovězí a krůtí maso. Vyplatí se polévky navařit více a nechat ji chvíli odležet. Tak chutná nejvíc.
Suroviny
Na plný hrnec boršče (5 litrů)
- 300-500 g hovězího masa na polévku
- 2-3 morkové kosti (nemusí být)
- 300-500 g krůtích prsou
- 3-4 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- sůl
- 300-400 g čerstvého bílého zelí
- 2-3 brambory
- 1 cibule
- 1 balení vakuované vařené řepy
- 1 větší mrkev
- 1 plechovka rajského protlaku (100-150 g)
- 2 lžíce zakysané smetany
- špetka soli
- špetka čerstvě namletého pepře
- rostlinný olej na smažení
- na dochucení ocet (nemusí být)
Na dochucení a servis
- zakysaná smetana
- čerstvá petrželová nať
Postup
Do tlakové hrnce založím vývar. Do studené vody vložím hovězí maso na polévku, morkové kosti, sůl, 10 kuliček černého pepře, 2-3 kuličky nového koření a 4 bobkové listy. Hrnec zavřu a dám vařit. Když začne syčet, snížím plamen a vařím 30-45 minut.
Mezitím si:
- očistím krůtí maso a nakrájím ho na menší kousky (přibližně 1,5 x 1,5 cm),
- na stejně velké kousky nakrájím i čerstvé zelí,
- očistím si brambory a nakrájím je na menší kousky,
- na krájení doporučuji použít kvalitní univerzální japonský nůž Yaxell.
Vývar po 45 minutách odstavím a opatrně tlakový hrnec přenesu do kuchyňského umyvadla, kde na něj pustím jemný proud studené vody. Uvolním tlakový ventil a počkám, než se tlak upustí z hrnce. Až pak jej otevřu, přesunu zpět na varnou desku a nechám pomalu vařit dál.
Z hotového vývaru vyndám hovězí maso (morkové kosti vyhodím, na morku si vždy někdo pochutná – stačí jej osolit a dát na kousek chleba). Uvařené hovězí maso nakrájím na stejně velké kostičky jako krůtí maso a vložím je zpátky do vývaru. Do vývaru přidám také nakrájené krůtí maso a nechám povařit dalších 30 minut, nebo dokud nejsou obě masa zcela uvařena. Pak přidám k vývaru kostičky zelí a nakrájené brambory a nechám pomalu vařit.
Do mističek si připravím zeleninu.
- Očistím cibuli a nasekám ji nadrobno.
- Předvařenou řepu nastrouhám na větším struhadle. Pokud mám jen čerstvou řepu, uvařím ji ve slupce ve vodě doměkka a po vystydnutí zbavím slupky a nastrouhám.
- Mrkev očistím a nastrouhám najemno.
A teď to vše osmažím. Na pánvi si předehřeji rostlinný olej, na kterém zpěním nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou řepu a mrkev a vše opeču. Směs osolím, opepřím čerstvě namletým pepřem a podliju rajským protlakem s 2 lžícemi zakysané smetany. Krátce podusím a pak směs přiliji do vývaru a vše povařím 10 minut. Někdy dokyselím lžičkou octu, ale dochucení už nechám na vás!
Podávám v keramické misce s lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželovou natí. My doma k boršči rádi rádi zakusujeme opečený krajíc chleba. Polévka plná masa a zeleniny vás zasytí natolik, že na další chod nebude prostor. Platí, že nejlepší boršč je odležený a ohřátý až druhý den, proto se vaří větší množství, které vystačí na pár dnů.