Yaxell Ran Plus SANTOKU - japonský kuchařský nůž (čepel 16,5 cm)

Profesionální japonský kuchařský nůž YAXELL RAN PLUS SANTOKU s délkou čepele 165 mm je nejoblíbenějším a nejpoužívanějším univerzálním nožem v domácnosti i v profesionální kuchyni. Zvládne při krájení úplně vše a já sama ho používám nejraději. Kvalitní nůž je skvělá investice a když o něj budete správně pečovat, vydrží vám celý život. 

Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která ho zároveň chrání při přepravě, a výrobce na něj poskytuje 20 let záruku.

Na výběr s výbrusem nebo bez výbrusu.

Varianta
Skladem Skladem Zvolte variantu
Značka: Yaxell
4 790 Kč / ks 4 990 Kč / ks od 4 790 Kč / ks
Kategorie: Můj #UPGRADE e-shop
Záruka: 20 let

Kuchařský nůž japonské značky YAXELL Ran Plus Santoku s délkou čepele 165 mm v kuchyni sama používám úplně nejraději. Zvládne totiž vše a jeho tvar je univerzální. Japonská kvalita a ostrost nože vám poslouží opravdu dlouho – výrobce poskytuje záruku 20 let! Nůž z damascénské oceli od Yaxell rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet. Jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.

Tento japonský nůž je určen nejen pro milovníky asijské kuchyně, hodí se do každé domácnosti. Díky velmi široké čepeli si hravě poradí s krájením na nejtenčí plátky, kostky i se sekáním. Také proto se pyšní označením SANTOKU, které v japonštině znamená tři ctnosti neboli tři umění. Velmi ostrá a hladká čepel krájí mimořádně dobře maso, ovoce i zeleninu tak, aby se maximálně zamezilo úniku jejich šťávy.

YAXELL_ran_plus_Santoku3

Nůž Ran Plus Santoku je tenký, lehký a velmi ostrý. Čepele nožů se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně zajistí toto speciální tepelné zpracování odolnost ostří vůči korozi. Trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku. Vlastní oddělení vývoje výrobků zohledňuje zkušenosti amatérských i profesionálních uživatelů z celého světa, na jejichž základě pak zruční kovotepci zhotovují jedinečné výrobky. Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originální kousek můžete mít doma i vy!

Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí mít 2 až 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, se rozhodně řadí mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život. 

Z čeho je japonský nůž Ran Plus Santoku vyroben:

 

YAXELL_ran_plus_Kiritsuke4

 

Čepel nože, která je ozdobena ručně tepaným logem "Santoku" v japonštině, se skládá ze 69 vrstev damascénské oceli s enormně odolným jádrem z nerez oceli VG 10 o tvrdosti HRC 60-61.

Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.

 

 

YAXELL_ran_plus3

 

Rukojeť, s ručně tepaným logem na jejím konci, je vyrobena z černé plátnové micarty, uvnitř je voskově odlévaná rukojeť z nerez oceli. Má skvělý ergonomický tvar, příjemně se drží a ani mokrá neklouže. Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.

 

Nože Yaxell jsou opravdu ostré a já si je nechávám nabrousit jedině v autorizovaném servisu Yaxell. Klidně mi napište na mail@madebykristina.cz a já vám předám kontakt na jejich servis. V případě akutní potřeby je naostřím jedině na brusném kamenu (je to ale věda!) nebo s použitím ostřiče nožů od firmy Yaxell, který najdete i na mém e-shopu v nabídce. 

Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let! 

Více o japonském noži Yaxell Ran Plus Santoku:

Materiál čepele:

69 vrstev damascénské oceli

nerez ocel VG 10 o tvrdosti HRC 60-61

Materiál rukojeti:

Micarta (uvnitř nerez ocel)

Rozměry: délka čepele: 165 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 270 mm
Váha: 210 g
Barva rukojeti: černá 

 

Více o japonské značce YAXELL:

Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tyto benefity - nepřekonatelné ostří, mimořádný  zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.

Jak pečovat o japonský nůž: 

  • Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak (s tupým je nutné zápasit). Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.
  • Nůž si nechávám brousit jedině v YAXELL servisu. Pro případné dobroušení doporučuji použít brousič nožů od Yaxell (najdete ho v nabídce mého e-shopu).
  • Nůž používám pouze na krájecím dřevěném nebo plastovém prkénku.
  • Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravin. 
  • Nikdy nepoužívám nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.
  • Nenechávám dlouho na noži zbytky potravin a po každém použití ho omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron či zbytky hořčice mohou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele. 
  • Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor). 
  • Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.
  • Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné desce nebo v dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.
  • Nikdy bych žádný nůž nedala do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla, a to nechci.
  • Na ochranu čepele při přenášení nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.
  • Dávám pozor na ostatní, hlavně na děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.

Inspirace na recept pro použití nože Yaxell:

Pro inspiraci, jak dokonale využít kvality japonského nože Yaxell, přikladám recepty. Stačí kliknout na obrázek a recept se vám zobrazí.

Makro_veprove7

#Vepřová panenka se salátem

Když na zahradě dozrávají dýně a roste spousta čerstvých bylinek, udělejte si VEPŘOVÝ STEAK se sezónním salátem. Určitě vám bude chutnat! :)

kari1_web

#Thajské kari

Pokud bych měla jmenovat nejlepší jídlo, které dělá můj táta, tak by to 100% bylo právě KARI. Když před několika lety navštívil Thajsko, vrátil se a zkoušel uvařit doma kari podobné tomu, co ochutnal tam. Po několika pokusech si to vyšperkoval do dokonalosti!


 

2019_NEW_LOGO_black

Ruční tepání loga SANTOKU do japonského nože Yaxell

Výroba japonských nožů Yaxell

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 29.11.2021
Nůž je skvělý - moc děkujeme za skvělý tip. Ať se ti daří, Kristínko :)
5
Avatar autora | 24.9.2021
Nečekala jsem takový rozdíl, ale ten nůž je boží!
LogoYaxell  

Společnost Yaxell dodává na trh kuchyňské nože již od roku 1932. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let. 

Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.