Yaxell Ran Plus SANTOKU - japonský kuchařský nůž (čepel 16,5 cm)

Profesionální japonský kuchařský nůž YAXELL RAN PLUS SANTOKU s délkou čepele 165 mm je nejoblíbenějším a najpoužívanějším univerzálním nožem v domácnosti i v profesionální kuchyni. Zvládne při krájení úplně vše a já sama jej nejraději používám. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život. 

Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí a výrobce poskytuje 20 let záruku.

Skladem
Značka: Yaxell
4 790 Kč / ks
Kategorie: Můj #UPGRADE e-shop
Záruka: 20 let
Hmotnost: 0.25 kg

Kuchařský nůž japonské značky YAXELL Ran Plus Santoku s délkou čepele 165 mm v kuchyni sama používám úplně nejraději. Zvládně úplně vše a jeho tvar je univerzální. Japonská kvalita a ostrost nože vám poslouží opravdu dlouho - výrobce poskytuje záruku 20 let! Nůž z damascénské oceli od Yaxell rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet a jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.

Tento japonský nůž je určen nejen pro milovníky asijské kuchyně, hodí se do každé domácnosti. Díky velmi široké čepeli si hravě poradí s krájením na nejtenčí plátky, krájením na kostky i sekáním. I proto se pyšní označením SANTOKU, které v japonštině znamená tři ctnosti neboli tři umění. Velmi ostrá a hladká čepel krájí mimořádně dobře maso, ovoce i zeleninu tak, aby se maximálně zamezilo úniku jejich šťávy.

Yaxell_36601_web2

Nůž Ran Plus Santoku je tenký, lehký a velmi ostrý. Čepele nožů se zahřívájí v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně toto speciální tepelné zpracování zajistí ostří odolnost vůči korozi. Jeho trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod uhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku. Vlastní oddělení vývoje výrobků zohledňuje zkušenosti amatérských i profesionálních uživatelů z celého světa, na jejichž základě pak zruční kovotepařský řemeslníci zhotovují jedinečné výrobky. Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné a takový originální kousek můžete mít doma i vy!

Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí je mít 2 - 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, patří rozhodně mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží ván na celý život. 

Z čeho je japonský nůž Ran Plus Santoku vyroben:

 

YAXELL_ran_plus_Kiritsuke4

 

Čepel nože ozdobena ručně tepaným logem "Santoku" v japonštině se skládá ze 69 vrstev damascénské oceli s enormně odolným jádrem z nerez oceli VG 10 o tvrdosti HRC 60-61.

Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.

 

 

YAXELL_ran_plus3

 

Rukojeť, s ručně tepaným logem na její koncovce, je vyrobena z černé plátnové micarty a uvnitř s voskově odlévanou rukojetí z nerez oceli. Má skvělý ergonomický tvar, příjemně se drží a ani mokrá neklouže. Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.

 

Nože Yaxell jsou opravdu ostré a já si je nechávám nabrousit jedině v autorizovaném servisu Yaxell. Klidně mi napište na mail@madebykristina.cz a já vás nakontaktuji na jejich servis. V případě akútní potřeby jej naostřím jedině na brusném kamenu (je to ale věda!) nebo s použitím ostřiče nožů od firmy Yaxell, který najdete i na mém e-shopu v nabídce. 

Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let! 

Více o japonském noži Yaxell Ran Plus Santoku:

Materiál čepele:

69 vrstev damascénské oceli

nerez ocel VG 10 o tvrdosti HRC 60-61

Materiál rukojeti:

Micarta (uvnitř nerez ocel)

Rozměry: délka čepele: 165 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 270 mm
Váha: 210 g
Barva rukojeti: černá 
 

Více o japonské značce YAXELL:

Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tato slova - nepřekonatelné ostří, mimořádný  zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.

Jak pečovat o japonský nůž: 

  • Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak (s tupým je nutné zápasit). Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.
  • Nůž si nechávám brousit jedině v YAXELL servisu. Pro případné dobroušení doporučuji použít brousič nožů od Yaxell (najdete ho v nabídce mého e-shopu).
  • Nůž používám pouze na krájecím dřevěném nebo plastovém prkénku.
  • Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravín. 
  • Nikdy nepoužívám nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.
  • Nenechávám dlouho na noži zbytky potravin a po každém použití ho omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron, zbytky hořčice můžou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele. 
  • Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor). 
  • Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.
  • Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné dosce nebo ve dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.
  • Nikdy bych žádnej nůž nedala do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla. A to nechci.
  • Na ochranu čepele při přenosu nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.
  • Dávám pozor na ostatní, hlavně děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.

Inspirace na recept pro použití nože Yaxell:

Pro inspiraci, jak dokonale využít kvality japonského nože Yaxell, přikladám recepty. Stačí kliknout na obrázek a recept se vám zobrazí.

Makro_veprove7

#Vepřová panenka se salátem

Kdyžna zahradě dozrávají dýně a roste spousta čerstvých bylinek, udělejte si VEPŘOVÝ STEAK se sezónním salátem. Určitě vám bude chutnat! :)

kari1_web

#Thajské kari

Pokud bych měla jmenovat nejlepší jídlo, které dělá můj táta, tak by to 100% bylo právě KARI. Když před několika lety navštívil Thajsko, vrátil se a zkoušel uvařit doma kari podobné tomu, co ochutnal tam. Po několika pokusech si to vyšperkoval do dokonalosti!


2019_NEW_LOGO_black

Nenechte si ujít moje recepty

Párkrát do měsíce vám pošlu nově přidané recepty na moje stránky. Nebojte, když se vám to nebude líbit, můžete se snadno odhlásit.

 

Ruční tepání loga SANTOKU do japonského nože Yaxell

Výroba japonských nožů Yaxell

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 24.9.2021
Nečekala jsem takový rozdíl, ale ten nůž je boží!
LogoYaxell  

Společnost Yaxell dodává na trh kuchyňské nože již od roku 1932. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let. 

Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.