#Mazanec
Kategorie: | Recepty |
---|
#Mazanec
MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar.
Suroviny
Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 22 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 120 ml mléka
- 70 g másla
- 70 g cukru krystal
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- kůra z ½ pomeranče
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- špetka kardamomu
- hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
- hrst sušeného nebo kandovaného ovoce
Na dopečení a dozdobení
- vejce na potření
- mandlové plátky
- moučkový cukr na posypání
Postup
Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.
V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.
Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-60 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby.
Pár tipů pro kynutí těsta:
- všechny suroviny, které dávám do těsta by měly mít stejnou pokojovou teplotu
- mouku se špetkou soli prosívám přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo
- doba kynutí může zabrat i více času než uvádím v popisu (někdy i hodinu a půl). Při kynutí záleží na podmínkách, ve kterých těsto kyne.
- jakákoliv manipulace s těstem po nakynutí znamená nechat těsto opět odpočinout a nakynout před samotným pečením (když bych po nakynutí bochník tvarovala a těsto propracovala, musím jej nechat dalších 20 - 30 minut kynout)
- dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál
- jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut kynout.
Po správném vykynutí potřu bochánek mazance rozšlehaným vajíčkem, naříznu žiletkou do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.
Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :) Upečený mazanec poznám pomocí špejle, na kterou se mi nelepí těsto.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.