Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mazanec | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo Velikonoce

mazanec10_web

#Mazanec

 

4 - 5 120 min 3

MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar.

Jdu na to

Suroviny

Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka kardamomu
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
  • hrst sušeného nebo kandovaného ovoce

Na dopečení a dozdobení

  • vejce na potření
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.

Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-60 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby. Já mám doma Miele troubu, jenž disponuje automatickým programem na kynutí a tak jej pro tento případ využiju.

Po správném vykynutí potřu bochánek mazance rozšlehaným vajíčkem, naříznu žiletkou do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.

Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :) Upečený mazanec poznám pomocí špejle, na kterou se mi nelepí těsto.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • hnětení je pro kynuté těsto taky důležité a mělo by zabrat dobu přibližně 10 minut, během které se v hněteném těstě tvoří lepek. Ten drží těsto pohromadě a pomáha kynutí (tedy nabytí na objemu).
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
11x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Z Avatar autora | 8.4.2024
Naprosto dokonalej mazanec...💪
5
D Avatar autora | 22.3.2024
Milujeme Vaši vánočku, mazanec i vaječnák. Děkujeme za recepty.
5
VB Avatar autora | 6.4.2023
Ořechy nedávám. Ale určitě Vyzkouším. Moc děkuji. 😊💝🙏
5
Avatar autora | 25.4.2022
Báječný recept. Mazanec se moc povedl a kandovaná papaya ho krásně osvěžila. :)
5
Avatar autora | 8.4.2022
Výborný recept
Zpět do obchodu