#Mazanec

MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar. Pojďme na něj!

mazanec10_web

Suroviny

Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka kardamomu
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
  • hrst sušeného nebo kandovaného ovoce

Na dopečení a dozdobení

  • vejce na potření
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr na posypání

Recept

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.

Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-50 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby. 

Po vykynutí potřu bochánek rozšlehaným vajíčkem, naříznu do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.

Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :)

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

Můj tip

Mazanec je nejlepší v den upečení a já ho mám ráda s máslem a se sklenkou mléka, ale když vám zůstane, využijte jej na ŽEMLOVKU nebo si k snídani udělejte francouzské tousty. Rozšlehejte 1 - 2 vejce s mlékem (nebo smetanou) a přidejte špetičku soli, vanilkový cukr a mletou skořici. Jednotlivé plátky mazance obalte v této směsi a na pánvi na mírném plameni a na másle opečte z obou stran. Po upečení papírovým ubrouskem zbavte tousty přebytečného tuku a podávejte s lžíci kyslé smetany, nebo řeckého jogurtu a čerstvým ovocem. Dochutiť můžete i citronovou kůrou :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.