Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mazanec | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo Velikonoce

mazanec10_web

#Mazanec

 

4 - 5 120 min 3

MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar.

Jdu na to

Suroviny

Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka kardamomu
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
  • hrst sušeného nebo kandovaného ovoce

Na dopečení a dozdobení

  • vejce na potření
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.

Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-60 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby. 

Pár tipů pro kynutí těsta:

  • všechny suroviny, které dávám do těsta by měly mít stejnou pokojovou teplotu
  • mouku se špetkou soli prosívám přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo
  • doba kynutí může zabrat i více času než uvádím v popisu (někdy i hodinu a půl). Při kynutí záleží na podmínkách, ve kterých těsto kyne.
  • jakákoliv manipulace s těstem po nakynutí znamená nechat těsto opět odpočinout a nakynout před samotným pečením (když bych po nakynutí bochník tvarovala a těsto propracovala, musím jej nechat dalších 20 - 30 minut kynout)
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut kynout.

Po správném vykynutí potřu bochánek mazance rozšlehaným vajíčkem, naříznu žiletkou do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.

Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :) Upečený mazanec poznám pomocí špejle, na kterou se mi nelepí těsto.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 25.4.2022
Báječný recept. Mazanec se moc povedl a kandovaná papaya ho krásně osvěžila. :)
5
Avatar autora | 8.4.2022
Výborný recept
Zpět do obchodu