Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Mazanec | Kristína Nemčková
Sladké Chléb & pečivo Velikonoce

mazanec10_web

#Mazanec

 

4 - 5 120 min 3

MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar.

Jdu na to

Suroviny

Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka kardamomu
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
  • hrst sušeného nebo kandovaného ovoce

Na dopečení a dozdobení

  • vejce na potření
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.

Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-60 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby. 

Pár tipů pro kynutí těsta:

  • všechny suroviny, které dávám do těsta by měly mít stejnou pokojovou teplotu
  • mouku se špetkou soli prosívám přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo
  • doba kynutí může zabrat i více času než uvádím v popisu (někdy i hodinu a půl). Při kynutí záleží na podmínkách, ve kterých těsto kyne.
  • jakákoliv manipulace s těstem po nakynutí znamená nechat těsto opět odpočinout a nakynout před samotným pečením (když bych po nakynutí bochník tvarovala a těsto propracovala, musím jej nechat dalších 20 - 30 minut kynout)
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut kynout.

Po správném vykynutí potřu bochánek mazance rozšlehaným vajíčkem, naříznu žiletkou do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.

Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :) Upečený mazanec poznám pomocí špejle, na kterou se mi nelepí těsto.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 25.4.2022
Báječný recept. Mazanec se moc povedl a kandovaná papaya ho krásně osvěžila. :)
5
Avatar autora | 8.4.2022
Výborný recept

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení