#Záchrana dortu

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Záchrana dortu | Kristína Nemčková
Sladké

dort_lyo_ovoce

#Záchrana dortu

 

8 - 10 45 min 2

Zkoušela jsem si zrcadlovou polevu na dortu, ale první pokus nevyšel tak, jak bych si to představovala. Jak ale dort zachránit, aby vypadal k světu? Pomoc jsem našla v lyofilizovaném višně, které jsem rozmixovala a dort ním poprášila. Spolu s čerstvým ovocem a jedlými kytkami to byla nakonec paráda! 

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 4 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje

Na krém

  • 1 (200 ml) smetana ke šlehání
  • 1 (250 g) tvaroh nebo mascarpone
  • 1 (200 g) zakysaná smetana
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
  • sirup z agáve
  • kůra z 1 citronu
  • čerstvé maliny

Na zdobení

  • lyofilizované (mrazem sušené) ovoce
  • čerstvé ovoce
  • jedlé kytky

Postup

Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.

Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promíchám.

Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh. Jemně ho zapracuju do žloutkového těsta. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto a dám péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jestli je korpus hotový zjistím pomocí špejle. Těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechám vychladnout.

Připravím si krém. Jednoduše vyšlehám smetanu na šlehání - nejraději používám se 40 % mléčného tuku, lépe v krému drží. Přidám a mícháním zapracuju tvaroh nebo mascarpone a nakonec zakysanou smetanu. Celý krém ochutím semínky z jednoho vanilkového lusku a dosladím sirupem z agáve. Na závěr přidám nastrouhanou kůru z citronu. Krém nechám chvíli v lednici vychladit a ztuhnout.

Když mám korpus opravdu chladný (je to důležité proto, aby mi držel krém), začnu vrstvit. Rozřežu si korpus podélně na 2 nebo 3 části a navrstvím každou smetanovým krémem. Na každou vrstvu krému navrstvím na půlky rozřezané čerstvé maliny. Část krému si odložím i na potření celého dortu, nemusí být v silné vrstvě. 

V mixéru si rozmixuju lyofilizované, tedy mrazem sušené, ovoce na jemný prach. Skvěle se hodí višně, maliny nebo jahody. Tímto prachem přes sítko posypu celý dort i po stranách. 

Dozdobím jedlými kytkami a čerstvým ovocem a dám vychladit do lednice - nejlépe do druhého dne. Před podávaním ještě jednou popráším části, které mohly navlhnout, aby dort působil díky ovocnému prachu matně. 

Co by se vám mohlo hodit?

5
0x
4
0x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
3
S Avatar autora | 8.12.2022
Záchrana dortu dostala záchranu dortu 2, lyofilizovane višne sa hrozne lepili prach z toho vobec nevznikol? Neviem teda aké mam kúpiť alebo ci všetky sú takéto
Zpět do obchodu