#Záchrana dortu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Záchrana dortu
Zkoušela jsem si zrcadlovou polevu na dortu, ale první pokus nevyšel tak, jak bych si to představovala. Jak ale dort zachránit, aby vypadal k světu? Pomoc jsem našla v lyofilizovaném višně, které jsem rozmixovala a dort ním poprášila. Spolu s čerstvým ovocem a jedlými kytkami to byla nakonec paráda!
Suroviny
Na korpus
- 4 vajíčka
- 100 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
Na krém
- 1 (200 ml) smetana ke šlehání
- 1 (250 g) tvaroh nebo mascarpone
- 1 (200 g) zakysaná smetana
- 1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
- sirup z agáve
- kůra z 1 citronu
- čerstvé maliny
Na zdobení
- lyofilizované (mrazem sušené) ovoce
- čerstvé ovoce
- jedlé kytky
Postup
Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.
Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promíchám.
Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh. Jemně ho zapracuju do žloutkového těsta. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto a dám péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jestli je korpus hotový zjistím pomocí špejle. Těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechám vychladnout.
Připravím si krém. Jednoduše vyšlehám smetanu na šlehání - nejraději používám se 40 % mléčného tuku, lépe v krému drží. Přidám a mícháním zapracuju tvaroh nebo mascarpone a nakonec zakysanou smetanu. Celý krém ochutím semínky z jednoho vanilkového lusku a dosladím sirupem z agáve. Na závěr přidám najemno nastrouhanou kůru z citronu. Na strouhání použiju Microplane struhadlo. Krém nechám chvíli v lednici vychladit a ztuhnout.
Když mám korpus opravdu chladný (je to důležité proto, aby mi držel krém), začnu vrstvit. Rozřežu si pomocí dortové pilky korpus podélně na 2 nebo 3 části a navrstvím stěrkou každou smetanovým krémem. Na každou vrstvu krému navrstvím na půlky rozřezané čerstvé maliny. Část krému si odložím i na potření celého dortu, nemusí být v silné vrstvě.
V mixéru si na nižších otáčkách rozmixuju lyofilizované, tedy mrazem sušené, ovoce na jemný prach. Použiju čerstvě otevřené balení s lyofilizovaným ovocem, protože po otevření ovoce nasaje vlhkost z okolí a nejde pak rozmixovat na prach a začne si během mixování lepit. Když se chci toho vyvarovat, vložím lyo ovoce do igelitového pytlíku a několikrát přejdu cukrářským válečkem. Finální prach před použitím proseju přes sítko, abych se zbavila větších kousků a zůstal mi jenom jemný prach. Na ovocný prach se skvěle hodí višně, maliny nebo jahody. Celý dort včetně bočných stran rovnoměrně posypu jedlým ovocným prachem.
Dozdobím jedlými kytkami a čerstvým ovocem a dám vychladit do lednice - nejlépe do druhého dne. Před podávaním ještě jednou popráším ovocným prachem části, které mohly navlhnout, aby dort působil díky lyofilizovanému ovoci matně.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.