#Záchrana dortu

Zkoušela jsem si zrcadlovou polevu na dortu, ale první pokus nevyšel tak, jak bych si to představovala. Jak ale dort zachránit, aby vypadal k světu? Pomoc jsem našla v mém Mixit tubusu a využila lyofilizované višně. Spolu s čerstvým ovocem a jedlými kytkami to byla nakonec paráda! 

dort_lyo_ovoce

Suroviny

Na korpus

  • 4 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje

Na krém

  • 1 (200 ml) smetana ke šlehání
  • 1 (250 g) tvaroh nebo mascarpone
  • 1 (200 g) zakysaná smetana
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
  • sirup z agáve
  • kůra z 1 citronu
  • čerstvé maliny

Na zdobení

  • lyofilizované (mrazem sušené) ovoce
  • čerstvé ovoce
  • jedlé kytky

 

Recept

Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.

Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promíchám.

Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh. Jemně ho zapracuju do žloutkového těsta. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto a dám péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jestli je korpus hotový zjistím pomocí špejle. Těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechám vychladnout.

Připravím si krém. Jednoduše vyšlehám smetanu na šlehání - nejraději používám se 40 % mléčného tuku, lépe v krému drží. Přidám a mícháním zapracuju tvaroh nebo mascarpone a nakonec zakysanou smetanu. Celý krém ochutím semínky z jednoho vanilkového lusku a dosladím sirupem z agáve. Na závěr přidám nastrouhanou kůru z citronu. Krém nechám chvíli v lednici vychladit a ztuhnout.

Když mám korpus opravdu chladný (je to důležité proto, aby mi držel krém), začnu vrstvit. Rozřežu si korpus podélně na 2 nebo 3 části a navrstvím každou smetanovým krémem. Na každou vrstvu krému navrstvím na půlky rozřezané čerstvé maliny. Část krému si odložím i na potření celého dortu, nemusí být v silné vrstvě. 

V mixéru si rozmixuju lyofilizované, tedy mrazem sušené, ovoce na jemný prach. V mém #Upgrade mixu od Mixit najdete višně, ale můžete použít i maliny nebo jahody. Tímto prachem přes sítko posypu celý dort i po stranách. 

Dozdobím jedlými kytkami a čerstvým ovocem a dám vychladit do lednice - nejlépe do druhého dne. Před podávaním ještě jednou popráším části, které mohly navlhnout, aby dort působil díky ovocnému prachu matně. 

Můj tip

Ovoce sušené mrazem obsahuje všechny cenné živiny, vitamíny, minerály i vlákninu. Jediné, čeho bylo během procesu sušení zbaveno, je voda. Má opravdu skvělou sladko-kyselou chuť a dodá všem dezertům "šmrnc". Já ho vyzobávám i jen tak - pozor na to, je hodně návykové.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.