#Vláčný mrkvový dort

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Vláčný mrkvový dort | Kristína Nemčková
Sladké

made-by-kristina-mrkvovy-dort-rez

#Vláčný mrkvový dort

 

10 - 12 60 min 2

MRKVOVÝ DORT patří k mým nejoblíbenějším dezertům – je lehký a vláčný. Hodí se jako zákusek po nedělním obědě, potěší ke kávě a určitě s ním neurazíte ani na žádné oslavě narozenin. Navíc není náročný na přípravu. Sbíhají se vám sliny?

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 4 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1,5 dcl oleje
  • 1 dcl mléka (případně více, dle hustoty těsta)
  • 8-10 nastrouhaných mrkví
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (já dala lískové a kešu, jinak se dávají vlašské)
  • kůra z jednoho bio pomeranče

Na krém

  • 3 smetany ke šlehání
  • 360 g smetanového sýru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku moučkového cukru (nebo podle chuti)

Na dozdobení

  • ovoce
  • jedlé kytky
  • třpytky (prach)

Postup

Začínám tím, že si rozdělím vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehám s cukrem a s vanilkovým extraktem. Přileju olej a mléko a promíchám. Následně do směsi přidám mouku s kypřícím práškem a skořici.

Z bílků vyšlehám tuhý sníh a jemně přimíchám do těsta.

Mrkev nastrouhám na jemno, nejraději vybírám čerstvou mladou karotku. Ořechy nasekám na jemno - ale pozor, ne až do konzistence mouky.

Do těsta přidám mrkev, ořechy a nastrouhanou kůru z pomeranče.

Plech (rozměr cca 40x30 cm) nebo větší dortovou formu (22-24 cm) vymažu olejem a vysypu hroubou moukou. Naliju těsto a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C (do horkovzdušné na 160 °C).

Zhruba po 40-45 minutách pečení s pomocí špejle zjistím, zda už je uvnitř směs upečená. Poznáte to tak, že na špejli už není žádné těsto. Občas se mi stává, že se těsto musí péct třeba i hodinu.

Po upečení nechám korpus vychladnout a začnu si připravovat krém. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky, přidám cukr nebo agávový sirup, vanilkový extrakt a citrónovou trávu. Do směsi zašlehám ještě jemný smetanový sýr - podle mě je nejlepší kombinace Lučiny a Philadelphie v poměru 1:1.

Vychladlý korpus rozdělím na dvě půlky a natřu krémem tak, aby zbylo i na pomazání vršku dort. Dort zdobím buď jako “nahý”, kde zůstanou boky bez vnější vrstvy krému nebo ho celý potřu krémem. Dozdobit se dá nasekanými ořechy, nastrouhanou čerstvou mrkví smíchanou s nastrouhanou pomerančovou kůrou, čerstvým ovocem, jedlými kytky a třpytky nikdy žádnému dortu neublížily :).

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: