#Vláčný mrkvový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vláčný mrkvový dort
MRKVOVÝ DORT patří k mým nejoblíbenějším dezertům – je lehký a vláčný. Hodí se jako zákusek po nedělním obědě, potěší ke kávě a určitě s ním neurazíte ani na žádné oslavě narozenin. Navíc není náročný na přípravu. Sbíhají se vám sliny?
Suroviny
Na těsto
- 4 vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 2 lžičky mleté skořice
- 1,5 dcl oleje
- 1 dcl mléka (případně více, dle hustoty těsta)
- 8-10 nastrouhaných mrkví
- 1 hrnek nasekaných ořechů (já dala lískové a kešu, jinak se dávají vlašské)
- kůra z jednoho bio pomeranče
Na krém
- 3 smetany ke šlehání
- 360 g smetanového sýru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku moučkového cukru (nebo podle chuti)
Na dozdobení
- ovoce
- jedlé kytky
- třpytky (prach)
Postup
Začínám tím, že si rozdělím vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehám s cukrem a s vanilkovým extraktem. Přileju olej a mléko a promíchám. Následně do směsi přidám mouku s kypřícím práškem a skořici.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a jemně přimíchám do těsta.
Mrkev nastrouhám na jemno, nejraději vybírám čerstvou mladou karotku. Ořechy nasekám na jemno - ale pozor, ne až do konzistence mouky.
Do těsta přidám mrkev, ořechy a nastrouhanou kůru z pomeranče.
Plech (rozměr cca 40x30 cm) nebo větší dortovou formu (22-24 cm) vymažu olejem a vysypu hroubou moukou. Naliju těsto a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C (do horkovzdušné na 160 °C).
Zhruba po 40-45 minutách pečení s pomocí špejle zjistím, zda už je uvnitř směs upečená. Poznáte to tak, že na špejli už není žádné těsto. Občas se mi stává, že se těsto musí péct třeba i hodinu.
Po upečení nechám korpus vychladnout a začnu si připravovat krém. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky, přidám cukr nebo agávový sirup, vanilkový extrakt a citrónovou trávu. Do směsi zašlehám ještě jemný smetanový sýr - podle mě je nejlepší kombinace Lučiny a Philadelphie v poměru 1:1.
Vychladlý korpus rozdělím na dvě půlky a natřu krémem tak, aby zbylo i na pomazání vršku dort. Dort zdobím buď jako “nahý”, kde zůstanou boky bez vnější vrstvy krému nebo ho celý potřu krémem. Dozdobit se dá nasekanými ořechy, nastrouhanou čerstvou mrkví smíchanou s nastrouhanou pomerančovou kůrou, čerstvým ovocem, jedlými kytky a třpytky nikdy žádnému dortu neublížily :).