#Večerní chleba

Blíží se léto a ve svém okolí vnímám, že se stále víc řeší postava do plavek. Já osobně nedržím žádné speciální diety, jím menší porce a během vaření ochutnávám. Pak už nemám na jídlo chuť. A taky denně hodně chodím, do školy nebo přímo ve škole, kde se po schodech přesouváme několikrát za den mezi čtyřmi patry. Když ale potřebuji něco málo zhubnout, vím že je nejlepší ubrat na mouce a cukru. Mám pro vás recept na VEČERNÍ CHLEBA, který si můžete dát kdykoli máte chuť a jeho příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý :)

vecerni_chleba

Suroviny

Na večerní chleba

  • 4 vajíčka
  • 2 lžíce chia semínek nebo lněných semínek
  • 4 lžíce slunečnicových nebo dýňových semínek
  • 4 lžíce nasekaných ořechů
  • 4 lžíce psyllia (koupíte běžně v obchodě)
  • 200 g tvrdého sýru (může být i Eidam nebo Mozzarella :))
  • sůl, případně kmín
  • sušená rajčata nebo rozmarýn (dle vlastní chuti)

Na servírování

  • smetanový sýr
  • avokádo
  • čerstvá nebo sušená rajčata
  • opečená dýňová semínka
  • čerstvé mikrobylinky (výhonky)

Recept

V misce metličkou rozšlehám celá vejce a přisypu nahrubo nastrouhaný sýr. Přimíchám psyllium, které je v receptu jako pojivo všech surovin. Těsto dochutím solí, případně kmínem a dosypu semínka dle vlastní fantazie a chuti. Pozor na množství chia semínek, které v těstě "nabobtnají". Když chci experimentovat, můžu přidat na menší kousky nakrájená sušená rajčata, nebo nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn. 

Já do tohoto receptu ráda přidávám i hrst vlašských nebo jiných ořechů, které nasekám na větší kousky. V tomto receptu jsem použila lískové oříšky, které pak hezky křupou.

Všechno důkladně promíchám a nechám těsto v lednici odležet minimálně 30 minut.

Mezitím si rozehřeji troubu na 170 °C a připravím formu na srnčí hřbet (forma s rozměrem přibližně 30 x 12 cm). Čím užší je forma, tím lepší, chleba se mi pak neroztáhne do šířky, ale udrží tvar. Formu vystelu papírem na pečení.

Z vychlazeného těsta vytvořím podlouhlý bochník, který položím na pečicí papír do formy a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C cca 40 minut dozlatova.

Po upečení nechám vystydnout a podávám s rozmačkaným avokádem, nebo smetanovým sýrem, zasypaný čerstvými bylinkami a na sucho opečenými dýňovými semínky.

Doporučuji chleba skladovat v lednici, vydrží opravdu dlouho a další den je lepší opečený jako toast. Já pak zbožňuji, jak křupou ty opečené oříšky uvnitř chleba.

Můj tip

Tento recept na chleba je vlastně low carb, nízkosacharidový a je plný bílkovin. Může být skvělou alternativou i k bezlepkové stravě. Tak teď už jenom ty plavky, že? :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE