#Třešňový tart

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty

Cherry tart

#Třešňový tart

6 - 8 45 min 3

Základ třešňového tartu tvoří křehké těsto pâte sablée, hladký vanilkový krém a vrstva šťavnatých čerstvých třešní. Ve francouzštině znamená slovo „sablée“ písečný – a právě taková je konzistence těsta ještě před přidáním vajíčka. Hodí se pro víkendové pečení i pro příležitosti, kdy chcete potěšit hosty něčím výjimečným.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na křehké čokoládové těsto (pâte sablée)

  • 50 g hladké mouky
  • 25 g mletých ořechů (lískooříšková nebo mandlová mouka)
  • 25 g kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 g vychlazeného másla
  • 20 g vajíček

Na vanilkový krém

  • 350 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 4 vaječných žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka skořice
  • 1 lžíce rumu
  • 75 g změklého másla

Na ovocní vrstvu

  • 200 g čerstvých třešní (lze nahradit jiným ovocem)
  • cukr krupice
  • kousek másla

Postup

VANILKOVÝ KRÉM

Připravím si vanilkový krém, který se nazývá Crème Patisserie. V rendlíku nechám zahřát mléko (350 ml) s vanilkovými semínky, které jsem si seškrábla ostrým nožem z vanilkového lusku. Do mléka hodím i celý vanilkový lusk, špetku skořice a lžíci rumu.

Mezitím si v misce balónovou metličkou vyšlehám čtyři žloutky s moučkovým cukrem (100g), přidám mouku a kukuřičný škrob. Vaječnou směs vmíchám do ohřátého mléka, ze kterého v tuto chvíli vyndám celý lusk. Za stálého míchání stěrkou přivedu směs k varu a vařím, dokud nezhoustne na konzistenci pudinku.

Uvařený krém přendám do nerezové misky a zakryji ho potravinovou fólií tak, aby se fólie přímo dotýkala jeho povrchu, tím zabráním vytvoření škraloupu. Misku s krémem dám na několik hodin vychladit do lednice, ideálně přes noc, proto si základ krému připravuji den předem.

Na druhý den (nebo po pár hodinách v lednici) přendám vychlazený krém do mísy od robota, nechám ho prošlehat balónovou metličkou a přidám 75 g změklého másla. Pokud chci jinak dochutit krém, můžu přidat oříškovou pastu (oříškové máslo). Nechám vyšlehat do hladkého krému. 

Do vyšší nádoby (používám vysokou odměrku) vložím cukrářský sáčekhladkou cukrářskou špičkou tak, že jeho hodní část přehnu přes okraj nádoby, čímž si vytvořím stabilní pozici pro plnění sáčku. Pomocí stěrky krém do sáčku naplním. Sáček s krémem odložím do lednice, než připravím těsto.

KŘEHKÉ TĚSTO

Připravím si křehké čokoládové těsto, kterému se říká pâte sablée (francouzsky - písek, kterému se těsto svou konzistenci jemně podobá). Poměry surovin by měly vystačit pro tart s průměrem cca 22 - 24 cm.

Do mísy od robotu vložím vychlazené máslo (50 g) a přidám všechny suché ingredience - hladkou moukou, mleté ořechy, kakao, cukr a špetku soli. Nechám promíchat do sypké směsi. Do malé misky nebo sklenky si rozklepnu vajíčko, rozmíchám ho vidličkou a odvážím z něj 20 g. Tyto přidám do těsta a nechám robotem propojit s těstem.

Hotové těsto rozválím mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát silný asi 3 mm. Ten i s papírem uložím do lednice na 5–10 minut vychladit.

Vychlazené těsto vyndám z lednice a ihned s ním pracuji, protože rychle měkne a pak se s ním špatně manipuluje. Z těsta sundám vrchní vrstvu papíru a přikryji jím máslem vymazanou formu na tart. Prsty těsto dobře přitlačím k okrajům i do rohů. Přesahující části kolem formy oříznu nožem a formu dám péct do předem vyhřáté trouby na 165 °C na přibližně 12 minut. Po upečení nechám vystydnout a až pak tart doplním o další vrstvy.

OVOCE A FINALIZACE

Čerstvé větší třešně omyji, ostrým okrajovacím nožem rozpůlím a opatrně vypeckuji, abych nepoškodila konzistenci, protože třešně budu ukládat na tart řeznou stranou ven.

Z jedné třetiny vypeckovaných třešní připravím třešňovou omáčku. V rendlíku je s trochou cukru povařím do změknutí, poté rozmixuji do hladké omáčky a na závěr přidám kousek másla. Omáčku odložím stranou a pustím se do finalizace tartu.

Na upečený tart pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou nanesu vanilkový krém krouživými tahy. Přidám trochu třešňové omáčky a navrch naaranžuji čerstvé půlky třešní řeznou stranou nahoru. Nakonec je potřu zbylou omáčkou nebo rozvarem pro lesk. Tart nechám chvíli odležet v lednici a podávám.

Tart je nejlepší v den upečení nebo následující den. Později těsto zvlhne a ztrácí svou křehkost.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: