#Tarhoňa & brynza

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Tarhoňa a brynza | Kristína Nemčková
Slané

tarhona_bryndza_web

#Tarhoňa & brynza

 

4 - 5 35 min 2

TARHOŇA je ve slovenské a maďarské kuchyni hodně známá. Moje babička ji ráda připravuje jako přílohu k dušenému masu a já z ní nejraději dělám TARHOTO. Příprava je téměř stejná jako u italského risotta a recept je opravdu jednoduchý a rychlý. Mám k tomuto receptu i video, které jsme natočili ve spolupráci s MIELE a najdete ho níže v popisu receptu :)

Jdu na to

Suroviny

Na tarhoto (4-5 porcí)

  • 250 g tarhoně (těstovina ve tvaru kuliček nebo rýže)
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla na opečení šalotky
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 200 g čerstvé brynzy
  • 50 g studeného másla (na finalizaci tarhota)

Na slaninové chipsy

  • 5-6 plátků tirolské slaniny

Na bylinkový olej

  • slunečnicový olej
  • čerstvé bylinky (kopr, petrželová nať)
  • špetka soli

Na servis

  • mikrobylinky
  • pár snítků čerstvého kopru

Postup

Začnu s přípravou bylinkového oleje. V rendlíku si ohřeji slunečnicový olej na 60 °C a ten pak rozmixuji s čerstvými bylinkami a špetkou soli. Já pro tento recept zvolila čerstvý kopr a petrželovou nať. Po rozmixování olej propasíruji přes jemné sítko nebo plátýnko a naliju ho do dávkovací láhve s aplikátorem. Nespotřebovaný olej skladuji v lednici a využiji i pro další recepty.

V hluboké pánvi si na másle opeču nadrobno nasekanou šalotku a pak k ní přidám nevařenou tarhoňu. Vše důkladně promíchám a opeču přibližně minutu až dvě. Podliju suchým bílým vínem a nechám ho z pánve vypařit, čili zredukovat. Zabere mi to přibližně 2-3 minuty. Pak do pánve přidám dvě naběračky vývaru, aby byla tarhoňa celá ponořená. Osolím, vše promíchám a nechám vařit. Se solí opatrně, myslím na to, že brynza je dost slaná. Během vaření dohlížím na těstovinu a jednou za čas vše promíchám, abych se ujistila, že se tarhoňa nepřilepila na dno pánve.

Připravím si slaninové chipsy. Budu potřebovat dva stejné plechy na pečení. Jeden si vystelu papírem na pečení a rozložím na něj rovnoměrně jednotlivé plátky slaniny. Přikryji dalším papírem na pečení a zatížím druhým plechem tak, aby slanina během pečení neměla šanci se zkroutit a změnit svůj tvar. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 10 minut.

Pořád kontroluji tarhoňu, během vaření ji promíchávám a dolévám vývar, když je zapotřebí. Ochutnám těstovinu a měla by být uvařená "al dente", což znamená, že je uvařena ne zcela doměkka, ale také není úplně tvrdá. Říká se, že by měla při skousnutí jemně křupnout. V této fázi do ní přiliji trochu vývaru (přibližně necelou naběračku), aby byla těstovina jemně ponořena a důkladně promíchám. Dostatek vývaru (tekutiny) je nutný pro docílení krémové konzistence výsledného tarhota.

Takto uvařenou tarhoňu odstavím z vaření a přimíchám čerstvou brynzu. Jemným pohybem pánve po indukční desce a také jemným pohybem vařečky brynzu nechám povolit a zcela rozpustit. Když je směs propojena, přidám kostičky studeného másla (cca 50 g) a stejnými pohyby pánve a vařečky ho zapracuji do tarhota. Je důležité, abych měla vypnuté ohřívání, jenom tak docílím krémové konzistence. Tarhoto je hotové, pustím se rychle do servírování.

Vytáhnu z trouby plechy se slaninou a upečené plátky přenesu na talíř nebo desku, na které mi rychleji vychladnou a získají na křupavosti. 

Krémové tarhoto servíruji do menšího a hlubšího talíře (misky) a rukou zespoda talíře poklepu, aby se rozprostřelo po celé ploše. Přidám kousky křupavých slaninových chipsů, dozdobím čerstvými bylinkami a zakápnu bylinkovým olejem.

 

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu