#Sticky Toffee Pudding

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
sticky toffee pudding8
Sladké Vánoce

sticky_toffee_pudding10

#Sticky Toffee Pudding

 

4 - 5 40 min 2

Sticky toffee pudding je typický britský dezert. V překladu "lepivý karamelový pudink", kterému se v některých částech Anglie říká i datlový pudink, se skládá z pečeného těsta plného datlí, karamelové omáčky, která dodá dezertu vláčnost a podává se s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo pro zjemnění sladkosti třeba se zakysanou smetanou (creme fraiche). Nejlépe chutná tento zákusek ještě teplý.

Jdu na to

Suroviny

Na pudding

  • 125 g sušených datlí bez pecek
  • 3 g sody bicarbona
  • 190 ml vroucí vody
  • 55 g másla
  • 65 g světlého cukru muscavado
  • 65 g tmavého cukru muscavado
  • 1 vejce
  • 225 g hladké mouky
  • 4 g prášku na pečení
  • špetka maldonské soli

Na toffee omáčku

  • 95 g tmavého cukru muscavado
  • 30 ml světlého cukru muscavado
  • 125 g másla
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • špetka maldonské soli

Na dochucení a servis

  • 50 g creme fraiche nebo zakysaná smetana
  • pár vloček soli

Postup

Nakrájím vypeckované datle na malé kousky, které házím rovnou do rendlíku kam k nim přidám sodu bikarbonu a zaliju vroucí vodou (190 ml), které si nechám uvařit ve varné konvici nebo přímo v rendlíku. Datle ve vodě za stálého míchání vařím přibližně 7-8 minut dokud mi neztmavnou. Pak rendlík stáhnu z varné plochy a dám stranou. Datle během chladnutí nasáknou zbytek vody v rendlíku až se z nich vytvoří datlová kaše, kterou lžící promíchám.

Na kuchyňském robotu nebo v Thermomixu s plochým šlehačem nechám do pěny vyšlehat máslo spolu se světlým a tmavým cukrem muscavado. Je to přírodní třtinový cukr s jemnou strukturou, který se vyrábí zahušťováním třtinové šťávy bez odstranění zbytkové melasy. Má typickou bohatou chuť a vůni třtinové šťávy. V tomto receptu se dá nahradit třtinovým cukrem, jenom originální recept se dělá z muscavado cukru.

Do šlehací mísy rozbiju jedno vejce, promíchám do hladké směsi a přisypu mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou maldonské soli. Celou směs nechám robotem promíchat a jako poslední do ní přidám datlovou směs.

Připravím si formu (nebo formičky) na muffiny, kterou důkladně vymažu máslem a do každého otvoru naliju rovnoměrně datlové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 170°C přibližně 25 minut. Zda je těsto upečené zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu jednoho bochánku a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. Vytáhnu z trouby, nechám pár minut vychladnout a pak opatrně vyklopím z formy. Když mám pevnou formu, pomůžu si deskou na krájení, kterou přiklopím na formu a společně s formou otočím. Tím dostanu všechny bochánky z otvorů. Ze silikonové formy vyndávám kus po kuse.

Během pečení si připravím karamelovou omáčku. V rendlíku zahřeji mícháním metličkou všechny ingredience na omáčku. Jakmile se rozpustí cukr a máslo, mírně zvýším teplotu ohřevu (plamen) a vařím dalších 5 minut.

Připravím si dezertní talíře, do středu kterého postavím ještě teplý upečený pudink a zaliju právě dodělanou teplou karamelovou omáčkou. Ta se mírně vsákne do pudinku a hezky mi ho obalí po celém povrchu. Podle tradičního receptu se pečený pudink podává s kopečkem vanilkové zmrzliny, ale pro odlehčení od sladkosti doporučuji podávat s kopečkem zakysané smetany, nejlépe creme fraiche nebo s "clotted cream", což je tuhý a tučný smetanový krém. Dezertu neuškodí na závěr ani pár vloček soli.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu