#Red Velvet

RED VELVET je dort s krásnou tradicí. Pochází z USA, z newyorského hotelu Waldorf Astoria. Červený samet označuje barvu korpusu, který může být hned v několika odstínech červené. Tajemství barvy bylo ukryto v přírodní chemické reakci, která vznikla kombinací jablečného octa, podmáslí a kakaa, proto také býval korpus někdy až do hněda. Dnes si k barvě pomáháme potravinářským barvivem a já vám tento recept ukážu hezky krok za krokem. 

dort_red_velvet

Suroviny

Na korpus

  • 500 g hladké mouky
  • 220 g másla (pokojová teplota)
  • 500 g cukru krupice
  • 20 g kakaa
  • 4 ks vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo celý vanilkový lusk
  • 480 ml podmáslí
  • 1 lžička kvalitní červené potravinářské barvy
  • 3 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na krém

  • 500 g mascarpone
  • 500 g sýru Philadelphia nebo Lučina
  • 600 ml smetany na šlehání
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk

Recept

V připravené míse si proseju mouku a smíchám ji s poloviční dávkou kakaa a špetkou soli. V druhé, větší, míse vyšlehám do pěny máslo s cukrem, postupně přidávám vejce a nakonec vanilkový extrakt (nebo semínka z jednoho vanilkového lusku). Přidám podmáslí, které si předtím obarvím červeným potravinářským barvivem. Nakonec přimíchám směs mouky, kakaa a soli. Můžu opatrně domíchat druhou polovinu dávky kakaa. Dávam si pozor, aby směs byla červená a přidáním kakaa nezhnědla. Hodně záleží na kvalitě kakaa i barviva!

Ve skleničce si smíchám 3 lžičky vinného octa s 2 lžičkami jedlé sody. Vznikne tak pěna, kterou okamžite zamíchám do těsta.

Předehřeju si troubu na 175 °C a připravím si 2 dortové formy stejného rozměru (do průměru 20 cm), které vymažu máslem. Těsto si rozdělím na 2 stejné části, naliju je do forem a dám péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut. Jestli je korpus hotový, zjistím pomocí špejle. Nesmí se na ni lepit těsto. Po upečení nechám vychladnout.

Než se těsta upečou, připravím si krém. Vyšlehám sýr (Philadelphii nebo Lučinu) s mascarpone. Přidám vanilkový extrakt, moučkový cukr a znovu vyšlehám. Ve vedlejší míse vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, kterou jemně stěrkou přimíchám do krému. Dám na chvíli do lednice.

Oba vychlazené korpusy seříznu na stejnou výšku, uříznu tedy jemně vrchní "bouli" a odložím ji stranou. Ale pozor, nesnězte ji, budete ji potřebovat na závěrečné zdobení. Každý korpus podélně přepůlím na stejné díly. Díky tomu mi vzniknou 4 části (patra).

Na dortový podnos položím první část korpusu a potřu silnou vrstvou krému. Na krém položím další korpus. Tímto způsobem pokračuju dál. Musím dávat pozor, aby mi zbyl krém na potření celého dortu. Na konec si vezmu seříznuté části korpusu (boule) a v míse si je rozdrobím. Drobenkou pak zdobím dort.

Hotový dort nechám v lednici odpočívat nejméně 2 hodiny, ještě lepší je to přes noc. A je hotovo!

Můj tip

Pro dosažení krásné červené barvy můžete použít v kombinaci s barvivem i šťávu z červené řepy. Ta zajistí také správnou vlhkost korpusu. Zkuste to!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

 

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína