#Red Velvet
Kategorie: | Recepty |
---|
#Red Velvet
RED VELVET je dort s krásnou tradicí. Pochází z USA, z newyorského hotelu Waldorf Astoria. Červený samet označuje barvu korpusu, který může být hned v několika odstínech červené. Tajemství barvy bylo ukryto v přírodní chemické reakci, která vznikla kombinací jablečného octa, podmáslí a kakaa, proto také býval korpus někdy až do hněda. Dnes si k barvě pomáháme potravinářským barvivem a já vám tento recept ukážu hezky krok za krokem.
Suroviny
Na korpus
- 500 g hladké mouky
- 220 g másla (pokojová teplota)
- 500 g cukru krupice
- 5 g kakaa
- 4 ks vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo celý vanilkový lusk
- 480 ml podmáslí
- 1 lžička kvalitní červené potravinářské barvy (nejlépe gelové)
- 3 lžičky vinného octa
- 2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Na krém
- 500 g mascarpone
- 500 g sýru Philadelphia nebo Lučina
- 600 ml smetany na šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový lusk
Na dozdobení
- odrezky z korpusu
Postup
V připravené míse si proseju mouku a smíchám ji s poloviční dávkou kakaa a špetkou soli. V druhé, větší, míse vyšlehám do pěny máslo s cukrem, postupně přidávám vejce a nakonec vanilkový extrakt (nebo semínka z jednoho vanilkového lusku). Přidám podmáslí, které si předtím obarvím červeným potravinářským barvivem. Nakonec přimíchám směs mouky, soli a kakaa. S tím kakaem opatrně! Dávam si pozor, aby směs byla červená a přidáním kakaa nezhnědla. Hodně záleží na kvalitě použitého kakaa i barviva!
Ve skleničce si smíchám 3 lžičky vinného octa s 2 lžičkami jedlé sody. Vznikne tak pěna, kterou okamžite zamíchám do těsta.
Předehřeju si troubu na 175 °C a připravím si 2 dortové formy stejného rozměru (do průměru 20 - 22 cm), které vymažu máslem. Těsto si rozdělím na 2 stejné části, naliju je do forem a dám péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut. Jestli je korpus hotový, zjistím pomocí špejle. Těsto je těžší a vlhké a tak ho schválně nepeču v jedné formě, ale ve dvou. I proto je důležitý test se špejli, který mi dá jasně najevo stav propečení. Když je upečeno, těsto se na zapichnutou špejli nelepí. Pečení mi může zabrat více času než uvádím v popisu, protože každá trouba peče jinak. Po upečení nechám korpusy zcela vychladnout.
Než se těsta upečou, připravím si krém. Vyšlehám sýr (Philadelphii nebo Lučinu) s mascarpone. Přidám vanilkový extrakt, moučkový cukr a znovu vyšlehám. Ve vedlejší míse vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, kterou jemně stěrkou přimíchám do krému. Dám na chvíli do lednice.
Oba vychlazené korpusy seříznu pomocí dortového kráječe na stejnou výšku, uříznu tedy jemně vrchní "bouli" a odložím ji stranou. Ale pozor, nesnězte ji, budete ji potřebovat na závěrečné zdobení. Každý korpus podélně přepůlím na stejné díly. Díky tomu mi vzniknou 4 části (patra).
Na dortový podnos položím pomocí dortové lopatky první část korpusu a potřu cukrářskou špachtlí silnou vrstvou krému. Na krém položím další korpus. Tímto způsobem pokračuju dál. Musím dávat pozor, aby mi zbyl krém na potření celého dortu. Ten dohladím cukrářskou stěrkou. Na konec si vezmu seříznuté části korpusu (boule) a v míse si je rozdrobím. Drobenkou pak zdobím dort.
Hotový dort nechám v lednici odpočívat nejméně 2 hodiny, ještě lepší je to přes noc. A je hotovo!
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.