#Pstruh, jablko, okurka

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Pstruh, jablko, okurka | Kristína Nemčková
Ryby & mořské plody Salát Slané

pstruh

#Pstruh, jablko, okurka

 

4 - 5 30 min 2

Hledáte inspiraci na svěží předkrm z ryby? Tady je! LOSOSOVITÝ PSTRUH s nakládanými jablky a koprovou majonézou je opravdová delikatesa, která vám nezabere moc času a potěší každého milovníka ryb. Nemusíte se bát, ryba je upravena naložením do suché marinády ze soli a cukru. Sůl rybu zakonzervuje, odebere tekutiny, čili vysuší a tímto procesem ji zbaví jakýkoli bakterií. A stejné konzervační vlastnosti má také cukr.

Jdu na to

Suroviny

Na 4 porce předkrmu ryby

  • 2 menší filety lososovitého pstruha
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli 

Na nakládaná jablka

  • 1⁄4 Granny Smith jablka
  • 50 ml vinného octu
  • 15 g cukru

Na nakládanou okurku

Na koprovou majonézu

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • velká hrst čerstvého kopru
  • pár lístků čerstvého špenátu pro barvu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1/2 lžíce vinného octu
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Na dozdobení

  • jedlé kytky
  • snítky čerstvého kopru

Postup

Začnu s majonézou. Jako první si připravím koprový olej. Zahřeji olej na 60 °C a rozmixuji v něm kopr a špenát. Pro tento krok vám skvěle poslouží Thermomix, který má zabudovaný teploměr i mixér. Vše přecedím přes jemné sítko s gázou nebo dětskou plenou (tu používám já). Olej přeliju do plastové servírovací nádobky s aplikátorem na zdobení a v této lahvičce uchovám nespotřebovaný olej v lednici. Později ho můžu využít třeba do salátů nebo na přípravu jiných jídel.

Vezmu si misku a ruční šlehací metličku a začnu se šleháním žloutků. Postupně do nich přiliju trochu octu, přisolím a po malých dávkách přilévám koprový olej. Šlehám, dokud nevznikne hustá majonéza. Na závěr majonézu dochutím solí a pepřem a v případě nutnosti zakápnu pár kapkami citronové šťávy. Opět využiji nádobku s aplikátorem, do které přeliju majonézu a na chvíli odložím do lednice.

Omyté, kůže zbavené filety lososovitého pstruha hladím konečky prstů a zbavím je kostí speciální pinzetou na rybí kosti. Na nerezovém tácku si připravím suchou marinádu smícháním soli a cukru (1:1). Filety obalím ve směsi z obou stran a nechám na tácu marinovat 6-7 minut. Poté směs z filetů omyji studenou vodou a rybu nakrájím na plátky nebo na menší kostičky.

V malém rendlíku přivedu k varu ocet s cukrem, odstavím a nechám vystydnout. Omyju si jablko, oloupu a zbavím jádřince. Přepůlím ho a dám do vakuovacího sáčku, do kterého naliju octový rozvar. Zavakuuji na maximum (tím se tekutina dostane do jablíčka), nechám chvíli působit a pak sáček otevřu a jablko nakrájím na malé kostičky. Schválně v receptu uvádím jablko Granny Smith, je kyselejší, šťavňaté a má hezkou křupavost, která se k tomuto předkrmu hodí.

Oloupanou okurku nakrájenou na širší plátky zprudka ogriluji nebo nejlépe spálím na předem rozehřáté pánvi. Poté nakrájím na malé kostičky a posypu špetkou vločkové soli. 

Teď mám vše připraveno na servírování a naložím předkrm dle fantazie. Mezi plátky nebo kostičky ryby aplikátorem přidám majonézu, navrstvím kostičky jablka a okurky a můžu to zakápnout i pár kapkami koprového oleje. Dozdobím lupínky jedlé kytky a snítky čerstvého kopru.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu