#Pesto z medvědího česneku
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pesto z medvědího česneku
MEDVĚDÍ ČESNEK je divoká bylina, která se sbírá na začátku jara. Já z něj nejčastěji dělám PESTO, které využívám celoročně při vaření. Hodí se při přípravě risotta, těstovin, do omáček, k masu, do polévky, ale i jenom tak na opečenou bagetu nebo do pomazánek. Ve sklence v lednici vydrží opravdu dlouho. ‚‚Medvědí’’ se mu prý říká proto, že ho medvědi konzumují po zimním spánku, aby získali potřebné vitamíny a minerály a zbavili se vnitřních parazitů. Jiní zase uvádí, že ji takto pojmenovali staří Germáni, kteří věřili, že jim tahle rostlinka dodá medvědí sílu.
Suroviny
Na pesto z medvědího česneku
- hrst oříšků, já použila lískové, ale skvěle se hodí piniové i jiné
- kus parmezánu
- sůl
- kvalitní olivový olej
- čerstvě natrhané listy medvědího česneku
Postup
V receptu schválně neuvádím poměry, je na každém, aby si vyladil chuť podle svého gusta. Bylinka divokého česneku pestu dodá chuť a sůl ho zakonzervuje. Mělo by být opravdu výrazné, aby pak jídlo správně dochutilo.
Připravím si výkonný mixér, já používám Thermomix nebo Nutribullet, který nemá problém s rozmixováním oříšků na jemnou pastu.
Přidám hrst ořechů (opravdu můžete použít jakékoliv). Nejlepší, ale také nejdražší jsou piniové oříšky. Já je na tento recept neměla, a tak jsem použila lískové ořechy. Přidám kus parmezánu, listy medvědího česneku, které jsem si předtím jemně opláchla a nechala okapat, olivový olej a sůl. Vše rozmixuji na jemnou konzistenci pesta.
Lžící naplním do uzavíratelných sklenic a uskladním v lednici. Pesto nenechávám nikdy dlouho otevřené mimo lednici, nesahám do něj prstem a na nabrání použiji vždy čistou lžíci. Jenom tak mi vydrží opravdu dlouho :)