#Pagáče

PAGÁČE ze škvarků dělá moje babička opravdu často. Máme je na stole vždy, když k ní zavítáme na návštěvu. Je to výborná pochoutka k zakusování při oslavě, při povídání s přáteli, nebo jen tak, když máte chuť. Původně pochází z Maďarska, ale "usídlily" se na Slovensku a taky na Moravě. Existuje opravdu mnoho receptů, já vám prozradím ten babiččin. 

pagace4

Suroviny

Na přibližně 30 menších pagáčů (∅5 cm)

  • 650 g hladké mouky
  • 300 g sádlových škvarků
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 2 lžíce bílého vína
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru krystal 
  • 1 vejce na potření

Na dochucení

  • tvrdý sýr na nastrouhání
  • sezamová semínka (nebo slunečnicová)

Recept

Škvarky si pomelu na mlýnku na maso. Když nemám mlýnek po ruce, zkusím je rozmixovat, nebo nasekat nožem na drobné kousíčky. 

Připravím si kvásek. Do nerezové misky naleju mléko v pokojové teplotě (nesmí být studené z lednice), přidám lžičku cukru a rozdrtím kostku droždí. Vše promíchám a nechám vzejít kvásek (přibližně 10 minut), dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mouku si rozdělím na dvě poloviny, každou dám do samostatné mísy. Do jedné poloviny mouky přimíchám pomleté škvarky a vypracuju škvarkové těsto.

Do druhé poloviny mouky přimíchám rozpuštěné máslo, 2 žloutky, sůl a víno. Přileju kvásek a vypracuju těsto, které nechám kynout na teplém místě přibližně 45-60 minut. 

Pomoučním si vál, a z vykynutého těsta vyválím tenký plát. Také z druhého, škvarkového těsta vyválím tenký plát a ten položím na první plát z kynutého těsta. Pláty jemně přeložím a opět je spolu vyválím na plát, který přeložím na třetinky a nechám 30 minut odpočívat. Toto překládání opakuju ještě 2x, společně s odpočinkem těsta.

Když mám těsto přeložené a odpočinuté, vyválím si ho na tloušťku 2 cm a pomocí kruhové formičky vykrajuju pagáče s průměrem přibližně 5 cm. Přenesu je na máslem vymaštěný plech a dávám si pozor, aby kolem sebe měly dostatek prostoru. Neměly by se dotýkat. Opět nechám přímo na plechu chvíli odpočívat (15-20  minut). 

Pagáče na povrchu jemně nařežu nožem do křížku a potřu rozšlehaným vajíčkem. Můžu dochutit a posypat nastrouhaným tvrdým sýrem nebo oblíbenými semínky (hodí se slunečnicová nebo sezamová, celý kmín, nebo mák).

Peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut dozlatova. 

Můj tip

My máme rádi malé pagáče, vykrajuju tedy menší průměr. Nevýhoda menších rozměrů je, že nemáte šanci ohlídat, kolik jich sníte - je to opravdu chuťovka a nejde je přestat jíst :) Když vám zbydou, je lepší je zamrazit a odložit na později - nejlepší jsou totiž v den upečení. Po zamrazení doporučuji krátce dopéct v troubě a hned servírovat. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína