#Pagáče

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Pagáče | Kristína Nemčková
Chléb & pečivo Slané Velikonoce

pagace4_1

#Pagáče

 

30 2 hod 3

PAGÁČE ze škvarků dělá moje babička opravdu často. Máme je na stole vždy, když k ní zavítáme na návštěvu. Je to výborná pochoutka k zakusování při oslavě, při povídání s přáteli, nebo jen tak, když máte chuť. Původně pochází z Maďarska, ale "usídlily" se na Slovensku a taky na Moravě. Existuje opravdu mnoho receptů, já vám prozradím ten babiččin.

Jdu na to

Suroviny

Na přibližně 30 menších pagáčů (∅5 cm)

  • 650 g hladké mouky
  • 300 g sádlových škvarků
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 2 lžíce bílého vína
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička cukru krystal 
  • 1 vejce na potření

Na dochucení

  • tvrdý sýr na nastrouhání
  • sezamová semínka (nebo slunečnicová)

Postup

Škvarky si pomelu na mlýnku na maso. Když nemám mlýnek po ruce, zkusím je rozmixovat, nebo nasekat nožem na drobné kousíčky. 

Připravím si kvásek. Do nerezové misky naleju mléko v pokojové teplotě (nesmí být studené z lednice), přidám lžičku cukru a rozdrtím kostku droždí. Vše promíchám a nechám vzejít kvásek (přibližně 10 minut), dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mouku si rozdělím na dvě poloviny, každou dám do samostatné mísy. Do jedné poloviny mouky přimíchám pomleté škvarky a vypracuju škvarkové těsto.

Do druhé poloviny mouky přimíchám rozpuštěné máslo, 2 žloutky, sůl a víno. Přileju kvásek a vypracuju těsto, které nechám kynout na teplém místě přibližně 45-60 minut. 

Pomoučním si vál, a z vykynutého těsta vyválím tenký plát. Také z druhého, škvarkového těsta vyválím tenký plát a ten položím na první plát z kynutého těsta. Pláty jemně přeložím a opět je spolu vyválím na plát, který přeložím na třetinky a nechám 30 minut odpočívat. Toto překládání opakuju ještě 2x, společně s odpočinkem těsta.

Když mám těsto přeložené a odpočinuté, vyválím si ho na tloušťku 2 cm a pomocí kruhové formičky vykrajuju pagáče s průměrem přibližně 5 cm. Přenesu je na máslem vymaštěný plech a dávám si pozor, aby kolem sebe měly dostatek prostoru. Neměly by se dotýkat. Opět nechám přímo na plechu chvíli odpočívat (15-20  minut). 

Pagáče na povrchu jemně nařežu nožem do křížku a potřu rozšlehaným vajíčkem. Můžu dochutit a posypat nastrouhaným tvrdým sýrem nebo oblíbenými semínky (hodí se slunečnicová nebo sezamová, celý kmín, nebo mák).

Peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 15-20 minut dozlatova.

NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?

  • všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
  • mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
  • kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
  • přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
  • teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
  • čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
  • droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
  • čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
  • dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
  • jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
  • každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 2.5.2022
Výborný recept!
Zpět do obchodu