#Obyčejný zákusek

Tento dezert si pamatuju z dětství, dělala ho moje máma buď jako dort, nebo jako zákusek na celý plech. Není to žádná gastrověda, ale má své místo mezi mými oblíbenými recepty. Nemá dokonce ani žádný název, je to taková domácí sladká klasika, proto jsem ho nazvala OBYČEJNÝ ZÁKUSEK. Ale už při psaní receptu na něj mám chuť :)

mandarinka2_web

Suroviny

Na korpus

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 prášek na pečení (kypřicí prášek) 
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 100 ml rostinného oleje
  • 100 ml mléka
  • kůra z 1/2 pomeranče (nemusí být)

Na krém

  • 250 ml jemného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • na oslazení agáve nebo čekankový sirup

Na dozdobení

  • 4 malé plechovky kompotovaných mandarinek
  • 1 balení želé

Recept

Oddělím si bílky od žloutků. Do misky se žloutky přidám cukr a vyšlehám do pěny. Postupně přimíchávám olej, mléko a obě mouky smíchané s práškem na pečení. 

Opláchnu si metličky od šlehače a vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který pomocí vařečky jemně zapracuju do žloutkového těsta. 

Připravím si formu na pečení - nejlepší je velká dortová forma, nebo hluboký pekáč s rozměrem přibližně 40 x 30 cm. Vymažu ho máslem, vysypu hrubou moukou nebo krupicí, a naleju do něj těsto. Dám péct do předem vyhřáte trouby na 180 °C přibližně na 20 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Upečený korpus nechám vystydnout.

Mezitím si vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, do které zašlehám tvaroh a zakysanou smetanu, a krém dochutím vanilkovým cukrem a agáve sirupem. Krém by měl zůstat mírně sladký a zároveň kyselý díky zakysance.

Krém navrstvím na vychlazený korpus a pekáč dám přibližně na hodinu do lednice. 

Otevřu si plechovky s mandarinkami a sleju z nich šťávu, kterou zachytím do hrnce. Mandarinky vyskládám na krém, jednu vedle druhé. 

Ze šťávy připravím želé. Postupuju podle návodu na balení. Ne horkým, ale stále ještě tekutým želé zaliju mandarinky. Není nutné, aby byly celé ponořené, ale aby bylo želé po celé ploše zákusku. Dám do lednice vychladit, nejlépe do druhého dne.

Můj tip

Kompotované mandarinky můžete nahradit čerstvými malinami a borůvkami a šťávu si připravit ze sirupové vody.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína