#Nancy makronky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Italské makronky
Základem všech makronek jsou mandle, původně nadrcené do pasty, dnes ve formě mandlové mouky. Originální recept na MACARONS DE NANCY je utajen a pečlivě střežen a jeho historie má více než 300 let. Tyto makronky pocházejí z francouzského města Nancy, kde je pekly dvě místní jeptišky (Macaron sisters), aby se vydělkem uživily. Ja se tento jednoduchý recept naučila ve škole Le Cordon Bleu, kde jsem studovala.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.madebykristina.cz/user/documents/upload/sablona/money-tip-2.png)
Suroviny
Na přibližně 30 makronek
- 100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
- 100 g moučkového cukru (plus na poprášení rukou)
- 40 g vaječných bílků
- 5 g vanilkové pasty (nebo semínka z vanilkového lusku)
- 3-5 kapek mandlového extraktu
Na dozdobení
- celé mandle
- moučkový cukr
Postup
Mleté mandle, nebo mandlovou mouku proseju do větší mísy. Přidám cukr, mandlový extrakt, vanilku, vaječné bílky a vše promíchám stěrkou. Když se suroviny propojí, zbytečně nemíchám, aby se těsto "nepřemíchalo".
Popráším si ruce moučkovým cukrem a tvaruji z těsta malé kuličky, které kladu na plech vyložený pečicím papírem. Snažím se dodržet stejné tvary :) Pak každou z nich lžíci trochu přimáčknu a uprostřed udělám prstem důlek, do kterého dám celou mandli.
Nechám odstát na plechu přibližně 30 minut a poté dám péct na 12-15 minut do předem vyhřáté trouby na 160 °C.
Nancy makronky jsou po upečení tvrdší na povrchu a uvnitř měkoučké jak marcipán.
TIP: Je to opravdu jednoduchý recept a není co zkazit :)