#Mangový dort

MANGOVÝ DORT pro mě znamená hodně! Napekla jsem ho jenom tak pro moderátory Ranní show Evropy2 a zanesla na recepci rádia (červen 2017). Nevěděla jsem, že se o mě zmíní, ale přiznávám, že jsem v to doufala. Tento dort jsem nikdy předtím nepekla, bylo mi tehdy 15 let a řekla jsem si, že udělám něco nečekaného. Rodiče mě podpořili a odvezli mě před školou do rádia...to, co se dělo potom, byl snad jenom sen! Mluvili o mně 2 dny, získala jsem VÁS, své fanoušky a dodnes mi píšete, že mě znáte díky mangovému dortu. Není to jednoduchý recept a napíšu vám ho sem přesně tak, jak jsem ho pekla tehdy. Přidám vám ale jeden trik, který vám usnadní práci. Držím vám palce a děkuji za několikaletou podporu!

dort_mango5

Suroviny

Na korpus

  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1vanilkový lusk)
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balení prášku na pečení (kypřící prášek)
  • 3 ks zralého manga
  • špetka soli

Na 1. vrstvu - mangové želé

  • 1 část pěny z manga
  • krupicový cukr dle chuti
  • 4 plátky želatiny

Na 2. vrstvu - mangová pěna

  • 1 část pěny z manga
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • krupicový cukr dle chuti
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 6 plátků želatiny

Na 3. vrstvu - mangový přeliv

  • 2 části pěny z manga
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • krupicový cukr dle chuti
  • 9 plátků želatiny

Recept

Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a vanilkovým extraktem do hladké pěny. Přidám jogurt a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku, kypřící prášek a špetku soli a jemně vmíchám do žloutkové pěny. 

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si formu o průměru 18 cm, vymažu máslem a naliju do ní těsto. Vložím do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 25 minut. Po upečení nechám vystydnout.

Upečený a vychlazený korpus podélně rozříznu na 3 stejné vrstvy. Vezmu jednu vrstvu a dám ji do původní čisté dortové formy na její dno. Formu zafixuju. 

Pak se rozhoduji mezi dvěma možnostmi. Pokud si chci dort více vymazlit, vezmu si zbylé 2 vrstvy a pomocí menší dortové kruhové formy vyřežu kruhy o průměru 10 - 15 cm. Používám dortový ráfek, kterému se dá přizpůsobit průměr. Jednu seřízlou vrstvu korpusu o průměru 10-15 cm zafixuji do dortového ráfku (bez použití dna).

Pokud si chci přípravu zjednodušit, nevyřezávám 2 vrstvy menší a nechávám všechny 3 vrstvy stejné. (Pokud si chcete usnadnit práci i vy, předchozí odstavec přeskočte a jdeme dál!) 

Očistěná a vypeckovaná manga rozmixuju a rozdělím na 4 stejné části. Do hrnce naliju jednu část manga, přiliju 100 ml vody a dochutím cukrem. Přivedu k varu, odstavím a přimíchám 4 předem nabobtnalé plátky želatiny. Naliju na připravený, v ráfku zafixovaný menší korpus a nechám želé na korpusu ztuhnout v ledničce. Po ztuhnutí přiklopím druhou vrstvou menšího korpusu.

Vyšlehám si smetanu do tuhé šlehačky, dochutím cukrem a šťávou z citronu. V hrnci přivedu druhou část manga k varu a odstavím. Přimíchám 6 předem nabobtnalých plátků želatiny. Pěnu naliju na druhou vrstvu malého korpusu a dám opět do ledničky ztuhnout. Po ztuhnutí sundám ráfek a tento malý dortík přenesu doprostřed velkého korpusu upevněného ve větším dortovém ráfku. 

Vyšlehám dvě smetany (500 ml), osladím cukrem a přileju 2 dávky mangové pěny. Přidám 9 předem nabobtnalých plátků želatiny a zaliju malý dortík i po bocích. Tímto jsem docílila toho, že se mi krém dostane i do boků dortu a získá tak hezkou strukturu řezu. Pokud jste si to zjednodušili a máte všechny vrstvy o stejném průměrů, vůbec to nevadí, na chuti to určitě neubere! 

Dort dám do lednice a nechám přes noc ztuhnout. Druhý den sundám dortovou formu (ráfek) a dozdobím dle fantazie. Ráda používám jedlé květy, plátky čerstvého manga a jiné čerstvé ovoce. K mangu se skvěle hodí maliny a jahody. Někdy si vyhraju i s tím, že dort popráším zlatým nebo stříbrným prachem. Ten si kupuji už hotový.

Můj tip

Mango můžete klidně vyměnit za marakuju nebo jiné ovoce. Získáte tak nový dort, který potěší na každé narozeninové oslavě!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína