#Máminy lasagne

Tento recept sem dávám pod nátlakem a upozorňuju, že máminy LASAGNE miluju, ale není to žádná vysoká gastronomie. Hromada eidamu, kečupu a vepřového masa...ale mně připomínají domov, dětství a hlavně mámu. Každý máme nějaké jídlo, které nás vrátí do minulosti, připomene nám někoho, kdo nám je, nebo byl, blízký. A to jsou pro mně právě tyto lasagne. Vždy, když se vracím domů, po jakékoliv delší cestě, tajně si přeju, aby tam voněly tyto lasagne hned, jak otevřu dveře.

Mama_lasagne2

Suroviny

Na oběd i večeři (plech o rozměru 30 x 40 cm)

  • 1 kg vepřové krkovice bez kosti nebo vepřové plece
  • 2 středně velké cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • olej (na osmažení cibule)
  • 3 hrsti sušeného oregána
  • sůl a pepř
  • 1 l kečupu (ježiš!)
  • 500 g sýru eidam na zapečení (promiňte!)
  • 1 smetana na vaření

Recept

Maso si omyju, očistím od blan a nakrájím na centimetrové kostičky. Nakrájím si nadrobno cibuli a ve větším hrnci ji na oleji orestuju. Přidám očištěný a nasekaný česnek a kostičky masa. Vše orestuju, nechám maso zatáhnout, osolím a opepřím a nechám dusit. Maso pustí šťávu, ale pokud by byla směs sušší, podleju opravdu malým množstvím převařené vody, přibližně 1 dcl. Přidám sušené oregáno, kterým nešetřím! Během dušení promíchávam a kontroluju, aby nebyla směs bez vody a měla se v čem dusit.  

Když je maso měkké (zabere to asi 30 minut), směs přímo v hrnci rozmixuju tyčovým mixérem (opakuju, je to mámin recept!). Není nutné mixovat až do konzistence kaše, klidně nechám i kousky masa. Přidám kečup a nechám vše projít varem. Tím mám hotovou směs na lasagne.

Do misky si nastrouhám tvrdý sýr.

Připravím si hluboký pekáč a začnu vrstvit těstoviny na lasagne. Jako první podleju 2-3 lžícemi smetany, dám první vrstvu neuvařených plátků těstovin, navrstvím na ně masovou směs, zakápnu smetanou a posypu nastrouhaným sýrem. Takhle udělám přibližně 5 vrstev a ukončím jako poslední masovou směsí a bohatě zasypu sýrem. Dbám na to, aby byly vždy celé pláty těstovin pokryté omáčkou a směsí, jinak by se při pečení spálily. Po navrstvení lžící naberu omáčku, která vytekla kolem těstovin a opět s ní zaleju všechny vrstvy. Směs mi vystačí na 4 sloupce těstovin po 5 vrstvách. Pro představu, pro jednoho strávníka stačí půlka jednoho sloupečku. 

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut. Jestli jsou těstoviny měkké a hotové zjistím propíchnutím vidličkou během pečení. 

Po upečení hned servíruju, 

Můj tip

Tato směs se dá použít i na špagety, takže pokud mi zbyde, zamrazím si ji a použiju v případe hladové krize a lenosti na vaření. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína