#Máminy lasagne

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Máminy lasagne | Kristína Nemčková
Vepřové Slané

Mama_lasagne2

#Máminy lasagne

 

6 - 7 75 min 2

Tento recept sem dávám pod nátlakem a upozorňuju, že máminy LASAGNE miluju, ale není to žádná vysoká gastronomie. Hromada eidamu, kečupu a vepřového masa...ale mně připomínají domov, dětství a hlavně mámu. Každý máme nějaké jídlo, které nás vrátí do minulosti, připomene nám někoho, kdo nám je, nebo byl, blízký. A to jsou pro mně právě tyto lasagne. Vždy, když se vracím domů, po jakékoliv delší cestě, tajně si přeju, aby tam voněly tyto lasagne hned, jak otevřu dveře.

Jdu na to

Suroviny

Na oběd i večeři (plech o rozměru 30 x 40 cm)

  • 1 kg vepřové plece nebo krkovice (bez kosti)
  • 2 středně velké cibule
  • 3-4 stroužky česneku
  • rostlinný olej (na osmažení cibule)
  • 3 hrsti sušeného oregána
  • sůl a pepř
  • 1 l kečupu (ježiš!)
  • 500 g sýru eidam na zapečení (promiňte!)
  • 1 smetana na vaření

Postup

Maso si omyju, očistím od blan a nakrájím na centimetrové kostičky. Nakrájím si nadrobno cibuli a ve větším hrnci ji na oleji orestuju. Přidám očištěný a nasekaný česnek a kostičky masa. Vše orestuju, nechám maso zatáhnout, osolím a opepřím a nechám dusit. Maso pustí šťávu, ale pokud by byla směs sušší, podleju opravdu malým množstvím převařené vody, přibližně 1 dcl. Přidám sušené oregáno, kterým nešetřím! Během dušení promíchávam a kontroluju, aby nebyla směs bez vody a měla se v čem dusit.  

Když je maso měkké (zabere to asi 30 minut), směs přímo v hrnci rozmixuju tyčovým mixérem (opakuju, je to mámin recept!). Není nutné mixovat až do konzistence kaše, klidně nechám i kousky masa. Přidám kečup a nechám vše projít varem. Tím mám hotovou směs na lasagne.

Do misky si nastrouhám tvrdý sýr.

Připravím si hluboký pekáč a začnu vrstvit těstoviny na lasagne. Jako první podleju 2-3 lžícemi smetany, dám první vrstvu neuvařených plátků těstovin, navrstvím na ně masovou směs, zakápnu smetanou a posypu nastrouhaným sýrem. Takhle udělám přibližně 5 vrstev a ukončím jako poslední masovou směsí a bohatě zasypu sýrem. Dbám na to, aby byly vždy celé pláty těstovin pokryté omáčkou a směsí, jinak by se při pečení spálily. Po navrstvení lžící naberu omáčku, která vytekla kolem těstovin a opět s ní zaleju všechny vrstvy. Směs mi vystačí na 4 sloupce těstovin po 5 vrstvách. Pro představu, pro jednoho strávníka stačí půlka jednoho sloupečku. 

Peču v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut. Jestli jsou těstoviny měkké a hotové zjistím propíchnutím vidličkou během pečení. 

Po upečení hned servíruju.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení