#Vanilkový cheesecake s ovocem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Luxusní vanilkový cheesecake s ovocem
Vůbec se nedivím, že CHEESECAKE patří mezi neojblíbenější dorty. Vyzkoušejte tenhle vanilkový, který se úplně rozplývá na jazyku. Nejraději ho dělám s lesními plody. Protože krémový sýr v kombinaci s chutí čerstvého ovoce je dokonalost.
Suroviny
Na těsto
- 250 g sušenek, nejraději používám značku Lotus (jsou to ty, které se podávají ke kávě)
- 120 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání (33%)
- 5 vajec
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 140 g moučkového cukru
- 400 ml zakysané smetany (2 klasická balení)
- 1 vanilkový lusk
- 500 g krémového sýru (doporučuji Philadelphii nebo Lučinu, případně kombinace obou v poměru 1:1)
Na dozdobení a dochucení
- 50 ml crème fraîche
- 50 ml čerstvého sýru Philadelphia
- vanilkový cukr
- čerstvé ovoce
- zlatý prach na dozdobení
Postup
Sušenky jemně rozmixuji s rozpuštěným máslem. Směs s pomocí polévkové lžíce vtlačím na dno a do boků dortové formy (používám průměr 22 cm). Formu dám na plech vyložený pečícím papírem, protože z ní někdy vyteče máslo a ušpiní troubu, což se pak špatně čistí. Nechám zapéct zhruba 10 minut.
Rozmíchám vajíčka s vanilkovým a moučkovým cukrem a přiliju smetanu ke šlehání. Po chvíli míchání přidám 2 zakysané smetany, vanilku z lusku a krémový sýr. Krém naliju na korpus a peču v troubě na 150 °C po dobu cca 70 minut.
Aby byl cheesecake opravdu dokonalý, používám pár triků.
- Při pečení si do nejnižší části trouby dám vždy plech s vodou.
- V průběhu pečení troubu neotvírám.
- Koláč nechávám vychladnout přímo v troubě - po upečení jen mírně otevřu dvířka.
Následně dozdobím dle fantazie. Na fotce je cheesecake ozdobený krémem, který jsem si připravila smícháním tučnější zakysané smetany (crème fraîche), čerstvého sýru Philadelphia a vanilkového cukru. Pomocí cukrářského sáčku jsem krém navrstvila na vychlazený cheesecake a dozdobila hromadou čerstvého ovoce. Skvěle se hodí borůvky, maliny, rybíz nebo na menší kousky nakrájené jahody. Hotový cheesecake jsem poprášila třpytkami jedlého zlatého prachu.