Vůbec se nedivím, že CHEESECAKE patří mezi neojblíbenější dorty. Vyzkoušejte tenhle vanilkový, který se úplně rozplývá na jazyku. Nejraději ho dělám s lesními plody. Protože krémový sýr v kombinaci s chutí čerstvého ovoce je dokonalost!
Suroviny
- 250 g sušenek, nejraději používám značku Lotus (takové ty malé, které se dávají ke kávě, ale seženete je i ve větším balení)
- 120 g másla
- 150 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 140 g moučkového cukru
- 2 zakysané smetany
- Vanilkový lusk
- 500 g krémového sýru (doporučuji Philadelphii nebo Lučinu, případně kombinace obou v poměru 1:1)
Recept
Sušenky jemně rozmixuji s rozpuštěným máslem. Směs s pomocí polévkové lžíce vtlačím na dno a do boků dortové formy (používám průměr 22 cm). Formu dám na plech vyložený pečícím papírem, protože z ní někdy vyteče máslo a ušpiní troubu, což se pak špatně čistí. Nechám zapéct zhruba 10 minut.
Rozmíchám vajíčka s vanilkovým a moučkovým cukrem a přiliju smetanu ke šlehání. Po chvíli míchání přidám 2 zakysané smetany, vanilku z lusku a krémový sýr. Krém naliju na korpus a peču v troubě na 150 °C po dobu cca 70 minut.
Aby byl cheesecake opravdu dokonalý, používám pár triků.
- Při pečení si do nejnižší části trouby dám vždy plech s vodou.
- V průběhu pečení troubu neotvírám.
- Koláč nechávám vychladnout přímo v troubě - po upečení jen mírně otevřu dvířka.
Následně dozdobím dle fantazie. Na fotce je cheesecake ozdobený krémem z crème fraîche, čerstvého sýru Philadelphia, vanilkového lusku a s hromadou ovoce. Korpus jsem poprášila jedlým zlatým prachem.
Můj tip
Zdobit se dá opravdu mnoha způsoby. Zkuste lemon curd (citronový krém) nebo jenom vyšlehanou šlehačkou s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem.
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce) s dopravou zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem. A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Prodejem kuchařky si vydělávám na studium kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně. Moc vám děkuji za podporu!