#Luxusní vanilkový cheesecake s ovocem

Vůbec se nedivím, že cheesecake patří mezi neojblíbenější dorty. Vyzkoušejte tenhle vanilkový, který se úplně rozplývá na jazyku. Nejraději ho dělám s lesními plody. Protože krémový sýr v kombinaci s chutí čerstvého ovoce je DOKONALOST.

Luxusní vanilkový cheesecake s ovocem

Suroviny

  • 250 g sušenek, nejraději používám značku Lotus (takové ty malé, které se dávají ke kávě, ale seženete je i ve větším balení)
  • 120 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 5 vajec
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 zakysané smetany
  • Vanilkový lusk
  • 500 g krémového sýru (doporučuji Philadelphii nebo Lučinu, případně kombinace obou v poměru 1:1)

Recept

Sušenky jemně rozmixuji s rozpuštěným máslem. Směs s pomocí polévkové lžíce vtlačím na dno a do boků dortové formy (používám průměr 22 cm). Formu dám na plech vyložený pečícím papírem, protože z ní někdy vyteče máslo a ušpiní troubu, což se pak špatně čistí. Nechám zapéct zhruba 10 minut.

Rozmíchám vajíčka s vanilkovým a moučkovým cukrem a přiliju smetanu ke šlehání. Po chvíli míchání přidám 2 zakysané smetany, vanilku z lusku a krémový sýr. Krém naliju na korpus a peču v troubě na 150 °C po dobu cca 70 minut.

Aby byl cheesecake opravdu dokonalý, používám pár triků.

  • Při pečení si do nejnižší části trouby dám vždy plech s vodou.
  • V průběhu pečení troubu neotvírám.
  • Koláč nechávám vychladnout přímo v troubě - po upečení jen mírně otevřu dvířka.

Následně dozdobím dle fantazie. Na fotce je cheesecake ozdobený krémem z crème fraîche, čerstvého sýru Philadelphia, vanilkového lusku a s hromadou ovoce. Korpus jsem poprášila jedlým zlatým prachem.

Můj tip

Zdobit se dá opravdu mnoha způsoby. Zkuste lemon curd (citronový krém) nebo jenom vyšlehanou šlehačkou s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.