JEHNĚČÍ HŘBET s hráškovým pyré, hořčicovou majonézou a bramborovými noky je sváteční jídlo. Já jsem ho dělala na Velikonoce, kdy se sejdeme celá rodina za stolem a hodujeme. Je pravdou, že tyto křesťanské svátky jsou u nás hlavně o jídle a rodině. Vyzkoušejte tenhle výtečný recept i vy, provedu vás krok za krokem.
Suroviny
Na jehněčí hřbet
- 500 g jehněčího hřbetu s kostí
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvé petrželové natě
- 2 lžíce čerstvého tymiánu
- 100 g panko strouhanky
- 1 lžíce dijonské hořčice
Na bramborové noky
- 500 g fialových brambor, nebo klasických brambor (varný typ C)
-
1 vejce
-
150 g hladké mouky
-
špetka soli
-
slunečnicový olej
Na hráškové pyré
- 50 g másla
- 1 šalotka
- 200 g mraženého hrášku
- 100 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
- šťáva z 1 citronu
Na zdobení
- čerstvý mladý hrášek
- výhonky hrášku
Recept
Nejdřív si brambory uvařím doměkka v osolené vroucí vodě. Může to trvat 20-40 minut podle velikosti brambor. Po uvaření sleju vodu z brambor a ještě horké je oloupu. Brambory buď prolisuju ručním lisem, nebo nastrouhám najemno na kuchyňským struhadle. Proces opakuju několikrát, dokuď nebudou brambory prolisované najemno bez hrudek. Poté přidám mouku, vajíčko a sůl a ručně vše promíchám. Těsto nehnětu příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a spojily. Hladké těsto si přemístím na pomoučněný vál a ručně rozválím na stejně velké válečky, ze kterých pak odkrajuju jednotlivé kousky noků o velikosti přibližně 2 x 2 cm. Vařím je ve vroucí osolené vodě přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Sítkem je po uvaření vyndám z vody a nakonec je můžu opéct na rozpálené pánvi s troškou oleje.
Vyčnívající kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem a maso ze všech stran osolím a opepřím.
Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí hřbety opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju v nakloněné pánvi, přičemž jedna hrana pánve se dotýká plotny a neustále se ohřívá.
V mixéru si rozmixuju čerstvé bylinky společně s česnekem, strouhankou a špetkou soli. Opečené jehněčí potřu ze všech stran hořčicí a obalím ho v bylinkové směsi. Maso přendám na plech a peču 10 minut v předehřáté troubě na 180°C. Po vytažení nechám maso ještě dalších 10 minut odpočinout a až poté ho naporcuju.
V hrnci si zpěním máslo, přidám najemno nakrájenou šalotku a přibližně 2 minuty opékám. Přidám hrášek, osolím a opepřím. Po chvíli přiliju asi 100 ml vývaru a 100 ml smetany. Za průběžného míchání vařím doměkka. Nakonec dochutím citrónovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixuju dohladka. Pyré pomocí cedníku případně propasíruju.
Podávám s dušenou kořenovou zeleninou, čerstvými hráškovými lusky a výhonky. Na závěr ještě přes sítko popráším rozmixovanými bylinkami, kterými jsem obalila i maso.
Můj tip
Jehněčí maso je jemné a potřebuje jenom chvilku na pánvi, proto se nebojte růžového středu a nezničte si kvalitní maso jeho přepečením.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPUKuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.
Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |