#Jahodový džem bez chemie

Také si užíváte samosběr jahod ve vašem okolí? Já to zbožňuji a vždy se těším, co vše z jahod, které si sama nasbírám, udělám. Na prvním místě je džem, který se hodí na pečení a na sladké snídaně. Dříve jsem při přípravě JAHODOVÉHO DŽEMU postupovala dle návodu na želírovacím cukru, ale v posledních pár letech dělám džemy bez pektinu a další chemie. Vydrží do další sezóny samosběru a nevytvářím tak zbytečné zásoby, které pak nesníme. Žádný džem stářím nezraje, naopak! Zkuste tradiční recept na džem :)

Jahodovy_dzem

Suroviny

Na pravý nefalšovaný jahodový džem

(poměry si upravte dle množství ovoce)

  • 1 kg jahod
  • 500 g cukru krupice
  • štáva z 1 citronu

Na dochucení (čili #UPGRADE) 

použijte jednu maximálně dvě z uvedených ingrediencí

  • čerstvá bylinka: máta, meduňka, levandule, mateřídouška, rozmarýn
  • vanilka
  • nastrouhaná kůra z citronu nebo pomeranče
  • pepř 
  • balsamikový ocet

Na plnění

  • čisté sklenky s kvalitním těsnícím víčkem

Recept

Čerstvé jahody, nebo jakékoliv jiné ovoce, je nejlepší zpracovat v den sběru, nebo hned další den.

Omyté a čisté sklenky vyvařím – zaliju je horkou převařenou vodou, nebo využiji sterilizační program na troubě.

Jahody omyju, zbavím je zelených lístků a nechám v sítku řádně okapat. Podle velikosti přepůlím, v případě opravdu zralého až přezráleho ovoce není nutné krájet vůbec. Ovoce vložím do hrnce a zasypu cukrem (poměr 1 kg ovoce : 500 g cukru) a nechám pár hodin (2 - 3) odležet v ledničce.

Odležené ovoce s cukrem promíchám a dám vařit, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Během vaření sbírám pěnu.

Přidám citronovou šťávu a vařím dokud džem nezhoustne.

Když chci dosáhnout hladké konzistence, rozmixuji tyčovým mixérem. Já osobně preferuji kousky ovoce, které v džemu zůstanou. 

Pokud se rozhodnu džem dochutit čerstvou bylinkou, např. meduňkou nebo mátou, přidám ji až do hotového džemu, nechám působit přibližně 10 minut a pak vyndám. Džem můžu dochutit i zrnky z vanilkového lusku, dodají mu tzv. kick.

Ještě horký džem naliju opatrně přes trychtíř do vyvařených sklenek, maximálně 0,5 cm pod okraj sklenky. Dávám pozor, aby byl okraj sklenky čistý. Pokud by byl od džemové směsi, otřu jej papírovým ubrouskem. Uzavřu sklenku víčkem a obrátím vzhůru dnem. Po přibližně 10 minutách sklenky obrátím a nechám přirozene vystydnout. Víčko na sklence by mělo jemně pukat, když nepuká, bohužel netěsní a džem se může rychle zkazit. Nikdy nepoužívám sklenky z přesnídávky, špatně těsní a téměř vždy se v nich džem zkazí.

Sklenky džemu mohu pro jistotu i sterilovat (cca 20 minut při 80 °C). Já to standardně nedělám a džem se mi ještě nezkazil.

Hotové a vystydnuté džemy uložím do špajzu. Obvykle neoznačuji sklenky štítkem s rokem plnění, protože takto připravený džem by neměl být skladován více než rok a to znamená, že při příštím samosběru bych ve špajzu už neměla mít žádnou "starou" sklenku džemu. 

Můj tip

Klidně si horký džem rozdělte do více rendlíků a dochuťte si každý dle vaší fantazie. Tipy na dochucení najdete v popisu surovin. V tomto případě doporučuji označiť sklenky s popisem dochucení. A když vám zůstanou čerstvé jahody, udělejte si chutnou JAHODOVOU BUBLANINU S TVAROHEM :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE