#Jahodovo-tvarohová bublanina

Kdybyste měli vybrat jeden typicky letní dezert, co by to bylo? Možná byste stejně jako já zvolili bublaninu. Léto, teplo a ta spousta čerstvého ovoce kolem přímo láká k pečení. Ukážu vám, jak ji dělám já. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu (tedy na bublanině) jsou totiž opečené mandličky.

bublanina7

Suroviny

Těsto

  • 4 vajíčka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 10 ml slunečnicového oleje
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • čerstvé ovoce (jahody, rybíz, třešně)
  • 100 g tvarohu
  • vanilkový lusk
  • mandlové lupínky

Recept

Připravím si 2 mísy. Do první oddělím 4 žloutky a 2 bílky, do druhé odložím stranou 2 bílky. Směs bílků a žloutků v první míse vyšlehám spolu s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidám jogurt, olej a vše promíchám.

Hladkou a mandlovou mouku promíchám spolu s kypřícím práškem a přidám do žloutkové pěny. Vše vyšlehám.

Připravím si menší hluboký plech (rozměr přibližně 30x25 cm), vymažu ho máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto.

Připravím si malou misku s hrubou nebo mandlovou moukou a omyté ovoce (nejlépe vypeckované), které obalím v mouce z té strany, kterou jej položím na těsto. Tento trik mě naučila babička a díky němu ovoce nepropadne na dno plechu a zůstane hezky vidět.

Ze 2 bílků, které jsem si na začátku odložila stranou, vyšlehám sníh, přidám zrnka pravé vanilky z lusku (nebo přidám vanilkový cukr) a tvaroh. Dochutím cukrem a směs navrstvím lžící na těsto mezi ovoce. Na závěr zasypu mandlovými lupínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut.

Jestli je koláč upečený zjistím špejlí - ke konci pečení zapíchnu špejli do koláče a když se těsto nepřichytí a nelepí, je hotovo.

Můj tip

Bublanina je nejlepší z čerstvého ovoce, můžete ho libovolně kombinovat podle sezóny.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Kristína Nemčková

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.