#Jahodovo-tvarohová bublanina

Kdybyste měli vybrat jeden typicky letní dezert, co by to bylo? Možná byste stejně jako já zvolili JAHODOVO-TVAROHOVOU BUBLANINU. Léto, teplo a ta spousta čerstvého ovoce kolem přímo láká k pečení. Ukážu vám, jak ji dělám já. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu (tedy na bublanině) jsou totiž opečené mandličky.

bublanina7

Suroviny

Těsto

  • 4 vajíčka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 10 ml slunečnicového oleje
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • čerstvé ovoce (jahody, rybíz, třešně)
  • 100 g tvarohu
  • vanilkový lusk
  • mandlové lupínky

Recept

Připravím si 2 mísy. Do první oddělím 4 žloutky a 2 bílky, do druhé odložím stranou 2 bílky. Směs bílků a žloutků v první míse vyšlehám spolu s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidám jogurt, olej a vše promíchám.

Hladkou a mandlovou mouku promíchám spolu s kypřícím práškem a přidám do žloutkové pěny. Vše vyšlehám.

Připravím si menší hluboký plech (rozměr přibližně 30x25 cm), vymažu ho máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto.

Připravím si malou misku s hrubou nebo mandlovou moukou a omyté ovoce (nejlépe vypeckované), které obalím v mouce z té strany, kterou jej položím na těsto. Tento trik mě naučila babička a díky němu ovoce nepropadne na dno plechu a zůstane hezky vidět.

Ze 2 bílků, které jsem si na začátku odložila stranou, vyšlehám sníh, přidám zrnka pravé vanilky z lusku (nebo přidám vanilkový cukr) a tvaroh. Dochutím cukrem a směs navrstvím lžící na těsto mezi ovoce. Na závěr zasypu mandlovými lupínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut.

Jestli je koláč upečený zjistím špejlí - ke konci pečení zapíchnu špejli do koláče a když se těsto nepřichytí a nelepí, je hotovo.

Můj tip

Bublanina je nejlepší z čerstvého ovoce, můžete ho libovolně kombinovat podle sezóny.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína