#Jahodovo-tvarohová bublanina

Kdybyste měli vybrat jeden typicky letní dezert, co by to bylo? Možná byste stejně jako já zvolili bublaninu. Léto, teplo a ta spousta čerstvého ovoce kolem přímo láká k pečení. Ukážu vám, jak ji dělám já. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu (tedy na bublanině) jsou totiž opečené mandličky.

bublanina7

Suroviny

Těsto

  • 4 vajíčka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 10 ml slunečnicového oleje
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • čerstvé ovoce (jahody, rybíz, třešně)
  • 100 g tvarohu
  • vanilkový lusk
  • mandlové lupínky

Recept

Připravím si 2 mísy. Do první oddělím 4 žloutky a 2 bílky, do druhé odložím stranou 2 bílky. Směs bílků a žloutků v první míse vyšlehám spolu s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidám jogurt, olej a vše promíchám.

Hladkou a mandlovou mouku promíchám spolu s kypřícím práškem a přidám do žloutkové pěny. Vše vyšlehám.

Připravím si menší hluboký plech (rozměr přibližně 30x25 cm), vymažu ho máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto.

Připravím si malou misku s hrubou nebo mandlovou moukou a omyté ovoce (nejlépe vypeckované), které obalím v mouce z té strany, kterou jej položím na těsto. Tento trik mě naučila babička a díky němu ovoce nepropadne na dno plechu a zůstane hezky vidět.

Ze 2 bílků, které jsem si na začátku odložila stranou, vyšlehám sníh, přidám zrnka pravé vanilky z lusku (nebo přidám vanilkový cukr) a tvaroh. Dochutím cukrem a směs navrstvím lžící na těsto mezi ovoce. Na závěr zasypu mandlovými lupínky a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut.

Jestli je koláč upečený zjistím špejlí - ke konci pečení zapíchnu špejli do koláče a když se těsto nepřichytí a nelepí, je hotovo.

Můj tip

Bublanina je nejlepší z čerstvého ovoce, můžete ho libovolně kombinovat podle sezóny.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.