#Jablečné pité

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
jablečné pité (koláč)
Sladké

jablecne_pite2

#Jablečné pité

 

20 - 22 45 min 1

Jablečné pité, čili koláč, nám moje babička peče vždy, když se máme potkat nebo když od ní odcházíme domů. Díky jablkům zůstává dlouho vláčný a nejlépe chutná druhý nebo třetí den po upečení, protože se všechny vrstvy propojí. Proto je to koláč, který nezestárne :). Je super jednoduchý na přípravu a recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.

Jdu na to

Suroviny

Na náplň

  • 1,5 kg jablek
  • 1 skořicový cukr
  • 4 lžíce cukru (dle kyselosti jablek)
  • rozinky (nemusí být)

Na těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 celá vejce

Na dochucení

  • moučkový cukr na posypání

Postup

Minimálně půl hodiny před přípravou pité si vyndám z lednice máslo, aby mi povolilo a změklo.

Jablka oloupu škrabkou na slupky a do větší mísy nahrubo nastrouhám na struhadle. Přidám skořicový cukr a dle kyselosti jablek dosladím moučkovým cukrem. Pokud jsou jablka moc šťavnatá, nechám je v cedníku okapat od přebytečné šťávy. Někdy přidávám i rozinky, které si předem namočím do rumu nebo pomerančového likéru. Když ale nejsou, nic se neděje.

Na vál, nebo přímo na pracovní podložku, si vysypu na hromádku mouku, kterou smíchám s kypřícím práškem a cukrem a udělám důlek, do kterého vyklepnu jedno celé vejce, přidám smetanu a na menší kostičky nakrájené máslo pokojové teploty. Ručně vypracuji hladké těsto, které si rozdělím na dva díly.

Připravím si pečící plech o velikosti 40 x 30 cm, který vymažu máslem a troubu předehřeji na 180 °C.

Na moukou poprášené pracovní ploše (válu) vyválím pomocí válečku první díl těsta na rozměr plechu o tloušťce 1 cm. Pracuji rychle, protože se těsto rádo trhá. Vyválené těsto naroluji na váleček, na kterém ho opatrně přenesu na připravený plech. Můžu si pomoct i tak, že těsto vyválím přímo na pečícím papíru, na kterém ho přenesu na plech. Nic se neděje, když se mi "cestou" těsto potrhá. Přebytečné těsto z okrajů odřežu nožem a tyto kousky použiji na opravu trhlin. 

Navrstvím nastrouhaná jablka, která zbavím přebytečné vlhkosti. Dělám to ručně - vezmu vždy hrst nastrouhaných jablek a nad umývadlem nebo mísou hrst zatlačím tak, až z ní vyteče šťáva. Jablka rovnoměrně rozvrstvím po celé ploše těsta.

Stejně jako první díl těsta, vyválím druhý díl a opatrně přenesu pomocí válečku na jablka. Opět ořežu přebytečné okraje, které použiji na "záplaty" malých dírek. 

Ve sklence si vidličkou rozšlehám celé vajíčko a pomocí cukrářského štětce potřu celou plochu koláče. Následně vidličkou propíchám koláč na pár místech a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C na 25 - 30 minut.

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně popráším moučkovým cukrem. Jablečný koláč je nejlepší na druhý nebo třetí den, kdy se vrstvy propojí vlhkostí od jablek.

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 20.9.2022
Skvělý recept a překvapivě se mi i povedl. ☺️
5
M Avatar autora | 17.9.2022
Moc vás Kristinko zdravím, jablečné pité jsem upekla podle vašeho receptu,je výborný, chutnal celé mé rodině.
5
J Avatar autora | 16.9.2022
Boží. Babička vždycky dělala štrůdl...dvě placky s jablky. Suché, bezchutné...takže já se nikdy nepustila do tohodle typu štrůdlu. Až teď. Váš recept mě hodně baví. Vláčné, jemné těsto. Pecka. Díky moc ????
5
Avatar autora | 12.9.2022
Děláme stejný recept už roky a patří mezi naše neoblíbenější koláče. Díky Kristíno za sdílení :*