#Plněné cannelloni
Kategorie: | Recepty |
---|
#Plněné cannelloni na rajčatové omáčce
Sehnat cannelloni, tedy těstoviny ve tvaru větších trubiček, je vcelku oříšek. Já je k tomuto receptu dokonce v Praze nesehnala a pomohla jsem si těstovinou v plátcích (lasagne) a náplň do nich srolovala. Recept je rozepsán na komponenty a i když působí komplikovaně, není vůbec složitý. Jídlo, které se servíruje přímo z pekáče, je skvělé pro partu přátel, když vás navštíví. A kdyby se vám líbil nerezový hluboký pekáč z fotky, je od FABINI a seženete ho na www.fabini.cz, kde si při nákupu nezapomeňte uplatnit dodateční slevu 5% s mým slevovým kódem KRISTINA .
Suroviny
Na 5-6 porcí plněných těstovin
- 2 balíčky italských těstovin (cannelloni)
Na náplň
- 500 g ricotty
- čerstvý špenát
- čerstvá bazalka
- kampotský pepř
- sůl
Na rajčatovou omáčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 celá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 - 600 ml kvalitních drcených rajčat METRO Chef
- pepř
- sůl
- 2 lžíce cukru krystal
Na bešamel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml teplého mléka
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- pepř a sůl
Na finalizaci
- kvalitní hluboký pekáč (Fabini)
- nastrouhaný parmazán
Postup
RAJČATOVÁ OMÁČKA
Na krájecím prkénku nakrájím nadrobno cibuli a nožem si ji nahrnu na jednu stranu desky. Pak si nasekám nebo lépe nožem roztlačím dva stroužky česneku, které zasolím. Tím mi česnek pustí více svého aroma do omáčky. Na nepřilnavé titanové pánvi nechám ohřát olivový olej, na kterém spěním nasekanou cibuli a až když mi zesklovatí, přidám protlačené stroužky česneku, bazalku a nechám vše propojit a rozvonět. Přidám lžíci rajčatového protlaku a poté 600 ml kvalitních drcených rajčat. Já použila větší balení s označením Polpa Fine, v překladu jemná dužina, od značky METRO Chef (najdete v Makro prodejně), ve kterém je poměr rajčat až 99,8%. Kvalita rajčin je důležitá, dodává receptu tu správnou chuť.
Směs opepřím čerstvě namletým kampotským pepřem a osolím. Nechám vařit na středním plameni přibližně 30-40 minut a na závěr dochutím 1-2 lžící krystalového cukru a dle chuti dosolím.
NÁPLŇ Z RICOTTY A ŠPENÁTU
Do náplně si zblanšíruji čerstvé listy špenátu. Blanšírování je kuchařská technika, která v zelenině zachová její autentickou chuť, většinu vitamínů, udrží její křupavost a barvu. Do většího kastrolu si dám vařit osolenou vodu a kým dojde k varu, připravím si velkou nerezovou mísu se studenou vodou a nejlépe i s kostkami ledu.
Do vroucí osolené vody vložím listy špenátu a nechám je ve vodě cca 30 sekund, ne déle. Pomocí cedníku nebo děrované naběračky jej co nejrychleji vyberu a vložím do mísy se studenou vodou. Zblanžírovaný špenát vytáhnu na čistou kuchyňskou utěrku a nechám chvíli uschnout.
Špenátové listy nakrájím na proužky a v misce je smíchám s ricottou. Přidám i nasekanou čerstvou bazalku a směs jemně opepřím a osolím.
Náplň nechám vystydnout a naplním ji do cukrářského sáčku, do kterého před plněním vložím hladkou špičku s větším otvorem. Když ji nemám k dispozici, na sáčku odstřihnu před plněním její konec.
BEŠAMEL S PARMAZÁNEM
V rendlíku na středním plameni rozpustím máslo, které pak zasypu hladkou moukou a důkladné míchám vařečkou. Nechám zasmažit přibližně jednu minutu a následně zaliju teplým mlékem, které jsem si před použitím ohřála. Za stálého míchání přivedu k varu, až mi směs nezhoustne a získá konzistenci omáčky, což zabere přibližně 10-15 minut. Stáhnu z plamene a do hotového bešamelu na jemném struhadle Microplane nastrouhám parmazán a špetku muškátového oříšku. Směs osolím a a promíchám.
Bešamelu se sýrem se říká omáčka Mornay a lze ji použít na přípravu lasagne, k zelenině (chřest, květák, brokolice), k rybě, mořským plodům a ke všem druhům těstovin.
TĚSTOVINY
Těstovinové trubičky (cannelloni) předvařím a to tak, že je vložím do vroucí vody na 2 - 3 minuty. Já cannelloni v Praze nesehnala a tak jsem použila těstoviny lasagne, které jsem si stejným způsobem předvařila a náplň do nich zatočila podobně jako se plní palačinky.
FINALIZACE
Připravím si hluboký pekáč, ten od Fabini je ideální a na jeho spodek rozliju rajčatovou omáčku, kterou stěrkou rovnoměrně rozetřu po celé ploše pekáče. Předvařené těstoviny naplním ricottovou náplní a poukládám na tomatovou omáčku hezky vedle sebe. Na cannelloni vyložený pekáč navrstvím bešamelovou omáčku a zasypu nastrouhaným parmazánem.
Dám péct do předem vyhřáté trouby na 190°C na přibližně 30 minut.
Po upečení ihned servíruji. Pekáč postavím doprostřed stolu, aby si každý nabral svojí porci. K zapečeným těstovinám se skvěle hodí i jednoduchý salát z ledového salátu, sladko-kyselé zálivky, jemně poprášen najemno nastrouhaným parmazánem.