#Buchty na páře plněné zelím

BUCHTY NA PÁŘE patří k tradičním slovenským receptům a já je opět trochu „upgradovala“ plnkou ze zelí a zkaramelizované cibulky. Tradičním je i DŘEVO, na kterém jsem buchty naservírovala :) 

buchta_zeli2

Suroviny na 20 buchet

Na těsto

  • 42 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce
  • 100 ml + 1 lžíce rostlinného oleje

Na plňku ze zelí

  • 1/2 hlávky čerstvého zeleného zelí
  • 2 cibule
  • 3 - 4 lžíce cukr krystal
  • 1 lžíce ustřicová omáčka
  • sojová omáčka na dochucení
  • máslo

Na dochucení a dozdobení

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, pažitka)
  • máslo
  • smažená cibulka
  • zakysaná smetana nebo creme fraiche

Recept

Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci mouky, lžičku cukru, zaliji 100 ml vlažného mléka a nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 10 minut.
V míse smíchám mouky, přidám prášek do pečiva, sůl, cukr a vejce a přiliji vzešlý kvásek i zbývající mléko. Vše velmi dobře promíchám a propracovávám buď v robotu hnětacím hákem, nebo ručně tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Jakmile má těsto hladkou nelepivou strukturu, posypu trochou mouky, přikryji ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout půl hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravím náplň. Očistím cibuli a nasekám ji na plátky. Půlku hlávky čerstvého zeleného zelí nakrájím na jemné proužky. Na pánvi si nechám roztopit máslo, ke kterému přidám plátky cibule a nechám ji zpěnit. Přidám nakrájené zelí a vše promíchám. Přisypu cukr, který nechám zkaramilizovat a přiliju lžíci ustřicové omáčky. Vše vařím přibližně 10 minut a k závěru dochutím sojovou omáčkou, případně opepřím.

Vykynuté těsto rozválím válečkem na 2 cm hrubý plát a nakrájím ho čtverce s rozměrem přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého z nich dám vrchovatou lžičku náplně a jemně uzavřu. Vezmu protilehlé cípy čtverce, spojím je a postupně prsty slepím. Buchtu otočím a ještě na pomoučené ploše zaválím, aby se spoje ztratily, a dám kynout přikryté kuchyňskou utěrkou na děrovaný plech na dalších 20 minut.

Když mi buchty vykynou, "peču" je v troubě s párou předehřáté na 100 °C deset minut. Pokud nemám parní troubu, buchty potřu ze všech stran olejem, aby se mi nepřilepily, a napařuji je po pár kusech v napařovacím vějířku v hrnci s vařící vodou deset minut.

V rendlíku si nechám přepustit máslo. Nasekám na drobno čerstvé bylinky a jdu servírovat.
Na talíř dám 2 lžíce creme fraiche, nebo zakysané smetany a na to položím buchty. Zaliji rozpuštěným máslem, navrstvím smaženou cibulku a nadrobno nasekané čerstvé bylinky.

Můj tip

Když chci připravit i sladkou variantu, množství vykynutého těsta si rozdělím a do části čtverců dám lžíci povidel nebo jiné sladké náplně (borůvky, marmeláda, oříškové máslo). Buchty před podáváním zaliji rozpuštěným máslem a pak posypu mletým mákem smíchaným s cukrem.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, mých verzí. Obsahuje tak celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a také angličtina, a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když si napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE