#Domácí brumíci
Kategorie: | Recepty |
---|
#Brumíci
Tyto roztomilé „brumíky“ nejsou jen hravým dezertem, ale i voňavou poctou francouzským bábovičkám madeleine. Díky hnědému máslu získá těsto jemně oříškovou chuť a uvnitř se skrývá lahodný čokoládový krém. Skvělá svačinka pro děti i dospělé, která navíc potěší i oči, pokuď se brumíci podaří.

Suroviny
Na těsto
- 100 g hnědého přepuštěného másla
- 100 g hladké mouky
- 1 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce kvalitního tmavého kakaa
Na čokoládový krém
- 200 ml mléka
- 50 g vaječných žloutků (2-3 žloutky)
- 40 g moučkového cukru
- 15 g kukuřičného škrobu
- ½ lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)
- 40 g kvalitní hořké čokolády (60-70%)
- 10 g másla
Postup
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
V rendlíku zahřeju mléko (200 ml) s vanilkovými semínky (nebo ½ lžičky vanilkového extraktu), které si seškrábnu ostrým nožem z vanilkového lusku. Do mléka přidám i celý vanilkový lusk a nechám mléko dojít těsně pod bod varu.
Mezitím si v misce balónovou metličkou vyšlehám 50 g vaječných žloutků (2-3 žloutky) s moučkovým cukrem (40g) a kukuřičním škrobem, až vznikne světlá hladká směs. Vanilkový lusk vyndám z horkého mléka a vaječnou směs postupně vmíchám do mléka. Za stálého míchání cukrářskou stěrkou přivedu směs k varu a vařím alespoň minutu, dokud nezhoustne na konzistenci pudinku. Rendlík stáhnu z plotny, přidám na kousky nalámanou hořkou čokoládu a míchám, dokud se nerozpustí. Nakonec vmíchám měkké máslo (10 g) v pokojové teplotě, tím dosáhnu, že krém bude jemnější a lesklejší.
Uvařený krém nechám krátce zchladnout a přendám ho do třezírovacího (cukrářského) sáčku. Používám vysokou nádobu (například odměrku), přes jejíž okraj přehnu horní část sáčku, aby držel stabilně při plnění. Pomocí silikonové stěrky krém do sáčku přendám, uzavřu ho uzlíkem a uložím do lednice, než připravím těsto na brumíky.
TĚSTO NA BRUMÍKY
Připravím si hnědé přepuštěné máslo. Do rendlíku dám 100 g másla a na středním plameni ho nechám rozpustit. Pokračuji v zahřívání, dokud nezačne jemně pěnit a na dně se neobjeví zlatavé usazeniny. V tu chvíli začne máslo vonět po oříškách a to je chvíle kdy jej odstavím, přecedím přes jemné sítko nebo mušelín a nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
V míse ručním mixérem s metličkami vyšlehám 2 vejce s moučkovým cukrem (100 g) a semínky z vanilkového lusku, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs. Na tři části přidám hladkou mouku (100 g) smíchanou s práškem do pečiva (1 g) a vždy cukrářskou stěrkou opatrně zapracuji do těsta. Na závěr pomalu vmíchám hnědé máslo v pokojové teplotě. Míchám stěrkou a jen do spojení ingrediencí, abych těsto nepřemíchala. Třetinu těsta odleju do samostatné misky, přidám lžíci kakaa a důkladně ho do těsta zapracuji, dokud nedocílím rovnoměrně hnědé barvy.
Obě těsta přendám do samostatných cukrářských sáčků, jejich konce zavážu uzlíkem a nechám odpočinout v lednici minimálně hodinu.
Formičky na brumíky vymažu mašlovačkou olejem nebo rozpuštěným máslem. Z cukrářských sáčků odstřihnu špičky s menším otvorem, abych měla kontrolu nad plněním a postupuji následovně:
- nejprve do formiček nanesu tenkou vrstvu kakaového těsta na ouška, tlapky, oči a nos medvídka. Malý otvor na cukrářském sáčku mi zaručí, že budu v plnění přesná.
- poté druhým sáčkem se světlým těstem opatrně naplním formičky zhruba do dvou třetin objemu (tedy ze 75% objemu formiček).
- do oblasti bříška dám trochu čokoládového krému, množství zhruba na úroveň malé čajové lžičky.
Formičky s medvídky položím na pečící plech a ten vložím do předem vyhřáté trouby na 180 °C na přibližně 10 minut, dokud brumíci nezezlátnou a pěkně se nevyboulí.
Brumíky by se měly spotřebovat do 2-3 dnů, stejně jako jiné pečené domácí koláče.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.