Yaxell REI 69 Santoku nůž (čepel 16,5 cm)
Profesionální japonský kuchařský nůž YAXELL REI Santoku, s délkou čepele 165 mm, je univerzálním tvarem kuchařského nože v domácnosti i v profesionální kuchyni. Čepel nože je vyrobena ze 69 vrstev damascénské oceli. Její jádro VG10 má povrchovou úpravu DLC (Diamond-Like Carbon), která zvyšuje tvrdost extrémních 70 HRC, chrání nůž před poškrábáním i korozí a dává čepeli nádhernou těmně černou barvu. Je vyroben v Japonsku.
Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která ho zároveň chrání při přepravě, a výrobce na něj poskytuje 20 let záruku.
Jedná se o opravdu kvalitní zboží, které bych nerada nechala "cestovat" v balíku sem a tam a tak při tomto výrobku není umožněna forma úhrady na dobírku.
| Kategorie: | Krájení a strouhání |
|---|---|
| Záruka: | 20 let |
| Hmotnost: | 0.25 kg |

Kuchařský nůž Santoku 165 mm
Yaxell Rei - 69 vrstev damascénské oceli
Tvar kuchařského nože Santoku má širokou čepel s délkou 16,5 cm a patří mezi univerzální nože, které já sama nejčastěji při krájení používám. Je schopný si prvotřídně poradit s krájením, plátkováním či řezáním masa, zeleniny a zvládne i filetování ryb.
Kolekce nožů REI 黎 , v překladu z japonštiny "temný" nebo také „úsvit“, znamená novou éru i pro tyto nože od japonského výrobce Yaxell. Vynikají jedinečnou povrchovou úpravou DLC (Diamond-Like Carbon), což je tenká karbonová vrstva s vlastnostmi podobnými diamantu, která výrazně zvyšuje tvrdost i odolnost vůči opotřebení a korozi. Díky této technologii dosahuje čepel neuvěřitelné tvrdosti přes 70 HRC a získává temně černý vzhled s jemným metalickým leskem a to je elegantní podpis celé řady Rei.
Čepel nože Rei je tvořena jádrem z vysoce kvalitní japonské oceli VG10 a je extrémnně ostrá a hladká. Krájí mimořádně dobře maso, ovoce i zeleninu tak, aby se ostrým řezem maximálně zamezilo úniku jejich šťávy.
Nůž Santoku Ran Plus má tyto rozměry:
délka čepele: 165 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 270 mm
váha nože: 210 g

RAI 69 - diamant mezi japonskými noži
Řada Yaxell Rei představuje to nejlepší z moderního japonského nožířství. Spojuje tradiční damaškovou čepel s nejmodernější povrchovou úpravou DLC (Diamond-Like Carbon), která čepeli dodává mimořádnou tvrdost, odolnost a temně elegantní vzhled.
Jádro čepele je vyrobeno z prvotřídní japonské oceli VG10, obklopené 34 vrstvami damaškové oceli z každé strany, tedy celkem tedy 69 vrstev. Speciální povrchová úprava DLC dále zvyšuje odolnost proti opotřebení, korozi i nečistotám. Tvrdost tak dosahuje neuvěřitelných 70+ HRC, což zaručuje extrémní ostrost a dlouhou životnost čepele a hlavně odolnost proti poškrábání povrchu.
Rukojeť kombinuje dva odstíny ušlechtilého tvrzeného dřeva Pakka, v jejímž středu je zasazen japonský rodový znak (mon), který symbolizuje mistrovství a tradice, jenž dává noži jedinečný charakter.
Yaxell Rei je určen pro ty, kteří hledají maximální výkon, dokonalé zpracování a výjimečný design.

YAXELL SANTOKU REI
tenký, lehký a velmi ostrý nůž
Čepele nožů Yaxell se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně zajistí, toto speciální tepelné zpracování, odolnost ostří vůči korozi. Trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku.
Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originální kousek můžete mít doma i vy!

ZÁRUKA 20 LET
Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let!

EXTRÉMNĚ OSTRÁ ČEPEL
Srdce nožů REI od Yaxell tvoří jádro z VG10 „super oceli“, obklopené 34 vrstvami damaškové oceli z každé strany, celkem tedy 69 vrstev. Výroba damaškové spočívá ve spojení tvrdé vysoko uhlíkaté oceli a houževnaté nízkouhlíkaté, které se opakovaně překládají. Po finálním opískování se na čepeli odhalí unikátní damaškový vzor, díky kterému je každý kus originál a žádné dva nože od Yaxell nejsou stejné.
Kombinace velmi tvrdého jádra a houževnaté damaškové oceli dodá noži nejen krásný vzhleh, ale hlaně extrémní ostrost a retenci ostří bez rizika křehkosti oceli.

RUKOJEŤ
Rukojeť je vyrobena z dvou odstínů ušlechtilého tvrzeného dřeva Pakka, které elegantně ladí s černým DLC povrchem čepele. Každý kus dřeva je ručně leštěn, aby vynikl jeho přirozený lesk a jemná kresba.
Díky své ergonomii a vyváženosti padne nůž dokonale do ruky a poskytuje jistý, pohodlný úchop i při dlouhé práci.
Ve středu rukojeti je zasazen rodový znak (mon), tradiční symbol cti, úcty a mistrovství, který představuje spojení řemesla, estetiky a ducha japonské kultury.

PÁR PRAKTICKÝCH RAD A TIPŮ
- Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak. Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.
- K ostření japonských nožů Yaxell se nesmí používat ocilka!
- Na ostření svých japonských nožů používám jenom originální brusku.
- Vroubkované nože na pečivo se ostří jenom u profesionála.
- Na krájení s japonskými noži používám pouze dřevěná nebo plastová prkénka.
- Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravin.
- Nikdy bych nepoužila nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.
- Nenechávám na čepeli dlouho zbytky potravin a po použití ho hned omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron či zbytky hořčice mohou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele.
- Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.
- Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor).
- Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné desce nebo v dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.
- Nedávám mýt do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla, a to nechci.
- Na ochranu čepele při přenášení nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.
- Dávám pozor na ostatní, hlavně na děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.
investice na celý život
Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí mít 2 až 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, se rozhodně řadí mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život.
Podívejte se, jak vypadá výroba japonských nožů Yaxell.
PROHLÉDNĚTE SI DALŠÍ NOŽE Z KOLEKCE YAXELL RAN PLUS 69:
Více o Yaxell
Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tyto benefity - nepřekonatelné ostří, mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost.
Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.
Ruční tepání loga SANTOKU do japonského nože Yaxell
Výroba japonských nožů Yaxell
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Společnost Yaxell, založena v roce 1932, je dodnes rodinnou výrobní firmou ve vlastnictví vysoce respektované rodiny Yamada. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let.
Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.
produktové řady Yaxell
Jednotlivé produktové řady Yaxell se odlišují počtem vrstev damascénské oceli a typem rukojeti, a jejich výběr je seřazen od prémiové (nejdražší) řady Super Gou až po cenově dostupnou kolekci Hana nebo Blue Breeze. Každý nůž Yaxell je ručně vyroben v Japonsku a vztahuje se na něj záruka 20 let.















