Yaxell RAN PLUS - japonský kuchařský nůž (čepel 12 cm)

Japonský kuchařský nůž YAXELL RAN PLUS s délkou čepele 120 mm je ideálním pomocníkem v kuchyni při krájení přesnějších řezů, jako třeba oříznutí brokolice, květáku, nebo krájení fazolek. Nože z damascénské oceli od Yaxell rozhodně patří mezi ty nejkvalitnější kuchařské nože s jakými jsem kdy mohla krájet a jejich kvalitní zpracování a ostrost je nepřekonatelná.

Nůž je dodáván v dárkové kazetě, která ho zároveň chrání při přepravě, a výrobce na něj poskytuje 20 let záruku.

Skladem
Značka: Yaxell
3 290 Kč / ks
Kategorie: Můj #UPGRADE e-shop
Záruka: 20 let
Hmotnost: 0.14 kg

Kuchařský nůž japonské značky YAXELL Ran Plus s délkou čepele 120 mm hravě zvládne krájení menších, přesnějších řezů. Je ideální pro mnoho malých úkolů, jako třeba oříznutí brokolice, květáku, vyčištění hub, fazolek a další menší zeleniny. Je velice oblíbený hlavně u žen, které ho v kuchyni používají opravdu na vše. Japonská kvalita a ostrost nože vám poslouží opravdu dlouho – výrobce poskytuje záruku 20 let!

Tento japonský nůž je určen nejen pro milovníky asijské kuchyně, hodí se do každé domácnosti. Díky kratší čepeli je nůž perfektní na vykrajování, ořezávání zeleniny i na dočištění masa.

Nůž Ran Plus je tenký, lehký a velmi ostrý. Čepele nožů se zahřívají v peci na velmi vysokou teplotu a potom jsou zakalené ledem. Poté jsou opět tvrzené s použitím vysoké teploty, aby čepel byla pevná, odolná a s dlouhou životností. Současně zajistí toto speciální tepelné zpracování odolnost ostří vůči korozi. Trvanlivé dlouhé ostří je výsledkem postupného ostření pod úhlem 10 - 15 stupňů. Plocha čepele každého nože se brousí ručně, což je pracnější a náročnější. Prvotřídní systém provozní kontroly zaručuje nejvyšší kvalitu každé položky opouštějící závod v Japonsku. Vlastní oddělení vývoje výrobků zohledňuje zkušenosti amatérských i profesionálních uživatelů z celého světa, na jejichž základě pak zruční kovotepci zhotovují jedinečné výrobky. Japonské nože nalézají celosvětové uznání a společnost Yaxell patří mezi pět největších výrobců nožů na světě. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné. Takový originální kousek můžete mít doma i vy!

Není nutné mít v kuchyni celou sadu nožů, stačí mít 2 až 3, ale o to kvalitnější. Tento typ nože, Yaxell Ran Plus, se rozhodně řadí mezi univerzální a měl by patřit do užšího výběru nožů pro domácí i profesionální použití. Kvalitní nůž je dobře vynaloženou investicí a když se o něj dobře pečuje, vydrží vám na celý život. 

Z čeho je japonský nůž Ran Plus vyroben:

YAXELL_ran_plus_Kiritsuke4

 

Čepel nože, která je ozdobena ručně tepaným logem "Santoku" v japonštině, se skládá ze 69 vrstev damascénské oceli s enormně odolným jádrem z nerez oceli VG 10 o tvrdosti HRC 60-61.

Japonská ocel VG 10 je považována za "super ocel" s následujícím materiálovým složením: 1% C, 15% Cr, 1% Mo, 0,2% V, 1,5% Co.

 

 

YAXELL_ran_plus3

 

Rukojeť, s ručně tepaným logem na jejím konci, je vyrobena z černé plátnové micarty, uvnitř je voskově odlévaná rukojeť z nerez oceli. Má skvělý ergonomický tvar, příjemně se drží a ani mokrá neklouže. Micarta je odolný robustní materiál, který vzniká laminováním plátna a pryskyřice. Micarta nevydává žádné pachy a přetrvá léta beze změny hmotnosti či objemu.

 

Nože Yaxell jsou opravdu ostré a já si je nechávám nabrousit jedině v autorizovaném servisu Yaxell. Klidně mi napište na mail@madebykristina.cz a já vám předám kontakt na jejich servis. V případě akutní potřeby je naostřím jedině na brusném kamenu (je to ale věda!) nebo s použitím ostřiče nožů od firmy Yaxell, který najdete i na mém e-shopu v nabídce. 

Každý YAXELL nůž je dodáván v černé dárkové kazetě, která rovněž zaručuje, že se nůž při dodání nepoškodí. Dodavatel na nůž poskytuje záruku 20 let! 

Více o japonském noži Yaxell Ran Plus:

Materiál čepele:

69 vrstev damascénské oceli

nerez ocel VG 10 o tvrdosti HRC 60-61

Materiál rukojeti:

Micarta (uvnitř nerez ocel)

Rozměry: délka čepele: 120 mm
délka rukojeti: 105 mm
celková délka nože: 225 mm
Váha: 170 g
Barva rukojeti: černá 

 

Více o japonských nožích YAXELL:

Kuchyňské nože Yaxell se vyrábí a dodávají do celého světa od roku 1932. Jsou vyrobeny z damascénské či damaškové oceli a vystihují je nejlépe tyto benefity - nepřekonatelné ostří, mimořádný  zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži a výjimečná kvalita "made in Japan" se zárukou 20 let. Jejich výroba se opírá o jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Nože Yaxell jsou vyráběny ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování více vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.

Jak pečovat o japonský nůž:  

  • Nůž udržuji ostrý. Naostřený je bezpečnější než tupý, jelikož se při krájení vyvíjí menší tlak (s tupým je nutné zápasit). Nikdy nezkouším ostrost nože přejížděním prsty po ostří. V tom případě garantuji pořezání.

  • Nůž si nechávám brousit jedině v YAXELL servisu. Pro případné dobroušení doporučuji použít brousič nožů od Yaxell (najdete ho v nabídce mého e-shopu).

  • Nůž používám pouze na krájecím dřevěném nebo plastovém prkénku.

  • Nůž není sekáček, a proto ho nepoužívám k sekání potravin, ke krájení masa s kostí nebo mražených potravin. 

  • Nikdy nepoužívám nůž na otevírání plechovek, láhvi nebo jako šroubovák. Mohla bych nenávratně poškodit čepel a na to se záruka nože nevztahuje.

  • Nenechávám dlouho na noži zbytky potravin a po každém použití ho omyju. Zejména kyselé potraviny jako citron či zbytky hořčice mohou způsobit nepatrnou ztrátu lesku čepele. 

  • Pokud se na čepeli vyskytnou nějaké skvrny, pokusím se je vyleštit neabrazivní leštěnkou na kov (používá se na nerezový příbor). 

  • Čistím ho pod tekoucí teplou vodou běžným saponátem a osuším kuchyňskou utěrkou.

  • Nůž skladuji nejlépe na magnetické dřevěné desce nebo v dřevěném stojanu. V zásuvce mezi ostatními noži a kuchyňskými pomůckami může dojít k poškození čepele.

  • Nikdy bych žádný nůž nedala do myčky na nádobí! Damascénské oceli to neublíží, je tavena za vysokých teplot, ale rukojeť nože by v myčce hodně trpěla, a to nechci.

  • Na ochranu čepele při přenášení nože používám originální magnetickou dřevěnou krytku.

  • Dávám pozor na ostatní, hlavně na děti, aby se nepořezali a nůž nenechávám na okraji pracovní desky nebo stolu.

Inspirace na recept, ve kterém se vám nůž Yaxell bude hodit:

Pro inspiraci, jak dokonale využít kvality japonského nože Yaxell, přikladám recepty. Stačí kliknout na obrázek a recept se vám zobrazí.

Kika_india-7662_web

#Kuře na citronu s cizrnou

Když je počasí na grilování, zabodujte s tímto lehkým receptem na ŠŤAVNATÉ  KUŘE, který mě napadl při cestě do Indie. Je plný citronové šťávy, která při grilování nesmí chybět a v kombinaci s červenou řepou a cizrnou je prostě skvělý.

Lilek15

#Zapečené lilky

Melanzane alla parmigiana, čili ZAPEČENÉ LILKY, děláme doma často, zejména v období, kdy sklízíme na naší zahradě rajčata. Zapečené lilky máme rádi jak teplé k obědu, tak i studené na večeři. Když se propojí typické italské chutě lilku, rajčat, mozzarelly a bazalky, je to vždy paráda! Recept není komplikovaný, ale upozorňuji, že jeho příprava trvá déle. Buon gusto!

Jak nám to s Yaxell sekne? 


 

2019_NEW_LOGO_black

Ruční tepání loga na čepel nože Yaxell

Výroba Yaxell nožů v Japonsku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
LogoYaxell  

Společnost Yaxell dodává na trh kuchyňské nože již od roku 1932. Nože Yaxell z damascénské či damaškové oceli mají nepřekonatelné ostří a poskytují mimořádný zážitek při práci s dokonale zpracovanými noži. Výjimečnou japonskou kvalitu potvrzuje i záruka 20 let. 

Japonské nože Yaxell snoubí jedinečnou tradici výroby samurajských mečů s využitím moderních technologií. Vyráběny jsou ručně nejlepšími a nejzkušenějšími nožíři z města Seki – tradičního místa výroby samurajských mečů. Díky unikátnímu zpracování až 193 vrstev damaškové oceli získává čepel nože nejen krásnou dekorativní kresbu, ale především vysokou tvrdost, odolnost a dlouhotrvající ostrost. Každý nůž je originál, na světě neexistují dva naprosto stejné.