#Višňový bezlepkový koláč

Vyzkoušejte tento DEZERT, ve kterém se mísí chutě oříšků, čokolády a nakyslých višní, a který je bez špetky mouky. Lískooříškový korpus a višňový krém se spolu skvěle doplňují. Nebojte se ale experimentovat a klidně využijte korpus jako základ jiných bezlepkových dezertů. Dá se výborně kombinovat třeba s marakujovým krémem, na který najdete recept v mé kuchařce #UPGRADE.  

liskovy_orech_rez_web

Suroviny

Na bezlepkový korpus

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g lískooříškové mouky (namletých lískových oříšků)
  • 1 balení prášku na pečení (kypřicí prášek)
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na krém

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • 4 plátky želatiny
  • višně (nebo višňový kompot)
  • 100 ml višňovky (alkohol)

Na ovocnou vrstvu

  • velká hrst vypeckovaných višní, nebo čerstvých malin
  • 1 plátek želatiny 

Recept

Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Přidám mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku z lískových oříšků s kypřicím práškem a kakaem a jemně vmíchám do žloutkové pěny.

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si plech o rozměrech 30 x 40 cm nebo větší dortovou formu o průměru cca 24-26 cm, vymažu máslem a vysypu zbytkem mouky z oříšků. Můžu ji nahradit a formu vyložit pečicím papírem, aby se mi korpus po upečení nepřichytil. Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20-25 minut. Po upečení nechám vystydnout.

V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátky želatiny. Do rendlíku dám višně (já využila mražené, které jsme si zamrazili v létě) a nechám je pomalu zahřát, aby mi pustily trochu šťávy. Přidám cca 50 - 100 ml višňovky - tedy alkoholu, nejlépe ze stejného ovoce. Stáhnu z ohně, ovoce scedím přes sítko a v misce zachytím šťávu. Díky tomu bych měla mít přibližně 20 ml šťávy.  

Připravím si krém - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone a tvaroh. Vše důkladně smíchám. Jemně osladím, díky višňové šťávě bude krém trochu kyselejší. Přidám 2/3 ovocné šťávy se želatinou a jemně zašlehám do krému. Hotový krém navrstvím na vychlazený korpus. Navrch pokládám višně (já je tentokrát doplnila i čerstvými borůvkami) a opatrně zaliju zbytkem želatinové šťávy.

Vložím do lednice a nechám vychladit do druhého dne.

Podávám jako klasické řezy, ale z receptu se dá vykouzlit i dort.

Můj tip

Pro tento recept jsem schválně zvolila mouku z lískových oříšků - ta má skvělou schopnost udržet vlhkost korpusu a v kombinaci s kakaem chutná lépe než mandlová mouka. Doporučuji vyzkoušet!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína