#Vepřové koleno na kysaném zelí

V zimě do receptů ráda častěji zařazuju domácí kysané zelí, které máme v soudku. Je nejlepší na nemoci, které teď řádí a kysaná voda ze zelí vás postaví na nohy (nebo posadí na toaletu)V mojí kuchařce #UPGRADE je tento recept na PEČENÉ VEPŘOVÉ KOLENO jako možnost inovace slovenské tradiční vánoční polévky - kapustnice (zelňačky).

koleno_kapusta

Suroviny

Na pečené koleno

  • 1 vepřové zadní koleno (1,5 kg)
  • 2 bobkové listy
  • 15 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl

Na zelí

  • 40 g sušených hub
  • 500 ml vývaru z vepřového kolene
  • 1200 g kysaného zelí
  • 15 sušených švestek
  • 1 uzená klobása
  • 200 g uzené vepřové krkovice
  • 2 lžičky mleté papriky
  • sůl a pepř

Pečené brambory

  • 8 brambor
  • sůl 

Servis

  • zakysaná smetana
  • petrželová nať

Recept

Vepřové koleno vložím do tlakového hrnce, zaliju vodou, přidám bobkové listy, kuličky pepře i nového koření a osolím. Hrnec uzavřu a vařím 1 hodinu. Po uvaření nechám koleno vystydnout ve vývaru.

Troubu si předehřeju na 200 °C. Do menšího hrnce odeberu 500 ml vývaru z kolene, přidám sušené houby a vařím 5 minut.

Do většího hlubokého plechu rozprostřu kysané zelí, zaliju ho vývarem s houbami, přidám sušené švestky bez pecek nakrájené na čtvrtky, větší kousky klobásy a uzenou krkovici nakrájenou na 1 cm kostky. Vše promíchám a rovnoměrně rozprostřu na celém plechu. Uvařené vepřové koleno naříznu na několika místech až ke kosti. Osolím, opepřím ze všech stran a vmasíruju mletou papriku. Přendám ho na plech se zelím, zakryju alobalem a peču hodinu a půl v předehřáté troubě. Poté odkryju a peču ještě dalších 15 minut dokřupava.

Mezitím překrojím neoloupané brambory na poloviny, přemístím na plech a osolím. Podliju je 200 ml osolené vody a peču v troubě 20 až 25 minut. 

Když nemůžete použít troubu na koleno se zelím a zároveň na pečené brambory, jednoduše brambory povařte, bude to stejně výborné. 

Po upečení podávám zelí s plátky masa z kolene, s bramborami, lžící zakysané smetany a posypané nasekanou petrželovou natí.

Můj tip

Společným pečením zelí a masa dosáhnete skvělého propojení všech chutí a maso navíc díky zelí zůstane šťavnaté. Místo kolene můžete použít i krůtí stehna. Servírovat toto jídlo můžete přímo z pekáče, který umístíte na střed stolu a celá rodina si tak může nabrat sama.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.