#Pošírované vejce s holandskou omáčkou

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Pošírované vejce s holandskou omáčkou | Kristína Nemčková
Vegetariánské Salát Slané

Chrest-8892_WEB

#Pošírované vejce s holandskou omáčkou a chřestem

 

3 - 4 30 min 3

POŠÍROVANÉ VEJCE S HOLANDSKOU OMÁČKOU A BÍLÝM CHŘESTEM můžete připravit jako vydatnou snídani, skvělý oběd, ale i jako překvapení na večeři. Recept jsem schválně rozdělila na jednotlivé komponenty, abyste si je mohli připravit i samostatně a využít je pro další recepty.

Jdu na to

Suroviny

Na pošírované vejce

  • vejce (počet je na vás)
  • ocet
  • sůl

Na holandskou omáčku z hnědého másla

  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 40 ml vody
  • šťávu z 1/4 citronu
  • špetku soli 

Na opečený bílý chřest

  • svazek bílého chřestu
  • máslo
  • špetku soli
  • pepř

Na servis

  • liskové oříšky
  • mikrobylinky

Postup

Na pánvi si opeču nahrubo nadrcené lískové oříšky a odložím stranou. Připravím si jednotlivé komponenty receptu tak, abych je mohla servírovat najednou a teplé.

Omáčka:

V hrnci nechám na středním plameni rozpustit máslo. Jakmile začne pěnit, začnu ho míchat a dávám pozor, aby se nepřipálilo. Až dosáhne zlatavé barvy a oříškové vůně, stáhnu ho z plotny. Přecedím nejlépe přes čisté plátýnko (ja na to mám vyhrazenu jednu látkovou plenu) a získám hnědé, tzv. oříškové máslo. Vychlazené máslo přeleji do dávkovací láhve s aplikátorem. Když nespotřebuji celé máslo do omáčky, nechám ho v lahvičce v lednici a použiji později na vaření. Oříškové máslo povznese každé jídlo!

Připravím si hrnec s vodou a položím na něj nerezovou misku tak, aby držela na okrajích hrnce. V takto připravené vodní lázni šlehám žloutky s vodou a citronovou šťávou přibližně 5 minut do nadýchané směsi. Dávám pozor, aby se mi voda pod mísou moc nevařila, proto udržuji jen mírný plamen. 

Zhruba po pěti minutách hrnec stáhnu z plotny, ale misku s omáčkou nechám nad horkou vodou. 

Pořád šlehám a velice pomalu začnu přilévat připravené hnědé máslo z dávkovací láhve. Hotovou omáčku dochutím solí a popřípadě ještě citronovou šťávou.

Holandskou omáčku někdy servíruji ze sifonové láhve, díky které se z omáčky stane jemnější pěna. 

Chřest:

Bílý chřest musím před vařením vždy pořádně oloupat! A to klidně i třikrát po sobě. Slupka bílého chřestu je tuhá a hořká, takže si na ní zaručeně nikdo nepochutná. I proto je lepší nekupovat úplně tenké stonky, ale spíš vybírat středně silné a větší, které se budou lépe loupat. Doporučuji si pořídit i speciální dvoubřitou škrabku, se kterou jde loupání rychleji.

Odkrojím tuhé konce bílého chřestu (cca 2 cm) a celé stonky důkladně oškrábu škrabkou. Uvařím v osolené vroucí vodě cca 3 minuty a poté vytáhnu a vložím obratem do ledové vody, abych zastavila vaření. Pak stonky chřestu osuším čistou papírovou nebo kuchyňskou utěrkou.

V pánvi si rozpustím trochu másla a prohodím na něm uvařený bílý chřest. Osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem.

Vejce:

Do hrnce s vodou přidám sůl a ocet. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C). Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutý bílek, který způsobuje pak ve vařící vodě neplechu :D.

Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed pomocí sítka vleji vajíčko. Vařím 2 až 3 minuty. Vytáhnu a jemně osolím. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.

Vše naservíruji na talíř, zasypu opečenými oříšky, které skvěle vyzdvihnout chuť oříškového másla a mikrobylinkami a rychle podávám. Vše by mělo být v jeden čas dokončené a stejně teplé.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu