#Trubičky

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Trubičky | Kristína Nemčková
Sladké Cukroví Vánoce

trubicky12

#Trubičky

 

50 60 min 3

TRUBIČKY jsou láska, Vánoce, rodina! Nejsou běžně k sehnání v ČR a na Slovensku mají letitou historii, zejména o Vánocích. Právě trubičkami nebo okrouhlými oplátkami se začíná štědrý večer a podávají se s medem a stroužkem česneku, které symbolizují "nejdůležitější hodnoty" a to dobrotu, srdečnost, zdraví a prosperitu. Upéct trubičky si můžete ale kdykoliv během roku a naplnit je třeba oříškovou šlehačkou. V receptu uvádím použít tonka fazoly, která dodá trubičkám nádhernou vůni a aroma. Seženete jí u DIANA a se slevovým kódem KRISTINA5 ušetříte 5% z celého nákupu :)

Jdu na to

Suroviny

Na trubičky (cca 50 ks)

  • 300 ml mléka (plnotučného)
  • 250 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • semínka z vanilkového lusku
  • 1 celé vejce
  • malá špetka soli
  • 50 g propuštěného másla
  • 1/2 tonka bobu

Na dochucení

Postup

Na tento recept budu potřebovat oplatkovač. Je to přístroj podobný vaflovači, jenom jeho pečící plochy jsou zcela rovné a mají jemnou perforaci (vzor). Existují i profesionální oplátkovače, tzv kleště, ale jsou dost drahé a na jejich výrobu se dokonce čeká více než rok.

Den předem:

Připravím si lité těsto podobné svou konzistenci palačinkovému těstu. Do větší mísy vleji plnotučné mléko, vodu, celé vajíčko a rozmíchám. Přisypu mouku a cukr a opět promíchám. Na jemným struhadle Microplane nastrouhám přímo do těsta 1/2 tonka fazole (dodá skvělou chuť i aroma) a přidám semínka z jednoho vanilkového lusku. V rendlíku si nechám rozpustit máslo a naliju ho do těsta. Vše důkladně promíchám, nejlépe rozmixuji, aby se všechny suroviny dobře propojili. Těsto je sladší a cukr v těstě má svůj smysl - teplem zkaramelizuje, dodá těstu schopnost se hned po upečení obtočit do tvaru trubičky a rychle "ztuhne" a trubička tak udrží tvar. 

Hotové těsto odložím do lednice do druhého dne. Nespotřebované těsto v lednici vydrží i pár dnů, tak si můžete upéct každý den čerstvé a křupavé trubičky :)

V den pečení: 

Rozehřeji přístroj na oplátky, my máme doma Cloer. Není to žádna hitparáda, ale na trubičky 3x do roka bohatě stačí. Vytáhnu těsto z lednice, pořádně ho promíchám. Když se mi zdá málo tekuté, rozřídím ho mlékem nebo naopak, když je těsto řídké, přimíchám lžíci hladké mouky. Prvá oplátka mi ukáže jasný výsledek a tak můžu těsto ladit po prvním pokusu.

Nechám ohřát oplátkovač a když je připraven, nastavím úroveň pečení na 2,5. Přístroj otevřu a hlubokou polévkovou lžíci naliju těsto do středu pečící plochy. Na jednu oplátku (trubičky) mi to vychází asi 1,5 lžíce těsta. Zavřu oplatkovač a mírně rukami v rukojeti přitlačím. Těsto v oplatkovači zasyčí a počkám do zvukové znělky (kdo máte bez signalizace, tak dokud těsto nepřestane syčet). Ihned po otevření mám připravenou hrubší vařečku nebo dřevěný kolík na trubičky a příborový nůž. Tím si oplátku odchlípnu od pečící plochy a jemně ji pomůžu namotat se na rukojeť vařečky / kolík. Můžu si pomoct i rukou, ale bez bavlněné rukavice bych to nedala! Hotové trubičky nechám vychladit a když ještě zůstanou, protože mizí kosmickou rychlostí ihned po upečení, je dozdobím oříškovou pastou a kousky nadrcených oříšků. 

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 20.8.2022
Kde seženu ten přístroj? Ráda bych vlastní trubičky udělala na Vánoce.
5
Avatar autora | 27.3.2022
Mňam :) Udělala si mi chutě, bohužel nemám oplátkovač. Uvažuji o jeho koupě před Vánocemi.