#Trubičky

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
trubicky10
Sladké Cukroví Vánoce

trubicky12

#Trubičky

 

50 60 min 3

TRUBIČKY jsou láska, Vánoce, rodina! Nejsou běžně k sehnání v ČR a na Slovensku mají letitou historii, zejména o Vánocích. Právě trubičkami nebo okrouhlými oplátkami se začíná štědrý večer a podávají se s medem a stroužkem česneku, které symbolizují "nejdůležitější hodnoty" a to dobrotu, srdečnost, zdraví a prosperitu. Upéct trubičky si můžete ale kdykoliv během roku a naplnit je třeba oříškovou šlehačkou. V receptu uvádím použít tonka fazoly, která dodá trubičkám nádhernou vůni a aroma. Seženete jí u DIANA a se slevovým kódem KRISTINA5 ušetříte 5% z celého nákupu :)

Jdu na to

Suroviny

Na trubičky (cca 50 ks)

  • 300 ml mléka (plnotučného)
  • 250 ml vody
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • semínka z vanilkového lusku
  • 1 celé vejce
  • malá špetka soli
  • 50 g propuštěného másla
  • 1/2 tonka bobu

Na dochucení

Postup

Na tento recept budu potřebovat oplatkovač. Je to přístroj podobný vaflovači, jenom jeho pečící plochy jsou zcela rovné a mají jemnou perforaci (vzor). Existují i profesionální oplátkovače, tzv kleště, ale jsou dost drahé a na jejich výrobu se dokonce čeká více než rok.

Den předem:

Připravím si lité těsto podobné svou konzistenci palačinkovému těstu. Do větší mísy vleji plnotučné mléko, vodu, celé vajíčko a rozmíchám. Přisypu mouku a cukr a opět promíchám. Na jemným struhadle Microplane nastrouhám přímo do těsta 1/2 tonka fazole (dodá skvělou chuť i aroma) a přidám semínka z jednoho vanilkového lusku. V rendlíku si nechám rozpustit máslo a naliju ho do těsta. Vše důkladně promíchám, nejlépe rozmixuji, aby se všechny suroviny dobře propojili. Těsto je sladší a cukr v těstě má svůj smysl - teplem zkaramelizuje, dodá těstu schopnost se hned po upečení obtočit do tvaru trubičky a rychle "ztuhne" a trubička tak udrží tvar. 

Hotové těsto odložím do lednice do druhého dne. Nespotřebované těsto v lednici vydrží i pár dnů, tak si můžete upéct každý den čerstvé a křupavé trubičky :)

V den pečení: 

Rozehřeji přístroj na oplátky, my máme doma Cloer. Není to žádna hitparáda, ale na trubičky 3x do roka bohatě stačí. Vytáhnu těsto z lednice, pořádně ho promíchám. Když se mi zdá málo tekuté, rozřídím ho mlékem nebo naopak, když je těsto řídké, přimíchám lžíci hladké mouky. Prvá oplátka mi ukáže jasný výsledek a tak můžu těsto ladit po prvním pokusu.

Nechám ohřát oplátkovač a když je připraven, nastavím úroveň pečení na 2,5. Přístroj otevřu a hlubokou polévkovou lžíci naliju těsto do středu pečící plochy. Na jednu oplátku (trubičky) mi to vychází asi 1,5 lžíce těsta. Zavřu oplatkovač a mírně rukami v rukojeti přitlačím. Těsto v oplatkovači zasyčí a počkám do zvukové znělky (kdo máte bez signalizace, tak dokud těsto nepřestane syčet). Ihned po otevření mám připravenou hrubší vařečku nebo dřevěný kolík na trubičky a příborový nůž. Tím si oplátku odchlípnu od pečící plochy a jemně ji pomůžu namotat se na rukojeť vařečky / kolík. Můžu si pomoct i rukou, ale bez bavlněné rukavice bych to nedala! Hotové trubičky nechám vychladit a když ještě zůstanou, protože mizí kosmickou rychlostí ihned po upečení, je dozdobím oříškovou pastou a kousky nadrcených oříšků. 

Co by se vám mohlo hodit?

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 27.3.2022
Mňam :) Udělala si mi chutě, bohužel nemám oplátkovač. Uvažuji o jeho koupě před Vánocemi.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení