#Trubičky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Trubičky
TRUBIČKY jsou láska, Vánoce, rodina! Nejsou běžně k sehnání v ČR a na Slovensku mají letitou historii, zejména o Vánocích. Právě trubičkami nebo okrouhlými oplátkami se začíná štědrý večer a podávají se s medem a stroužkem česneku, které symbolizují "nejdůležitější hodnoty" a to dobrotu, srdečnost, zdraví a prosperitu. Upéct trubičky si můžete ale kdykoliv během roku a naplnit je třeba oříškovou šlehačkou. V receptu uvádím použít tonka fazoly, která dodá trubičkám nádhernou vůni a aroma. Seženete ji TADY.
Suroviny
Na trubičky (cca 50 ks)
- 300 ml mléka (plnotučného)
- 250 ml vody
- 250 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- semínka z vanilkového lusku
- 1 celé vejce
- malá špetka soli
- 50 g propuštěného másla
- nastrouhané tonka fazole
Na dochucení
- oříšková pasta Diana
- kousky vámi oblíbených oříšků
Postup
Na tento recept budu potřebovat oplatkovač. Je to přístroj podobný vaflovači, jenom jeho pečící plochy jsou zcela rovné a mají jemnou perforaci (vzor). Existují i profesionální oplátkovače, tzv kleště, ale jsou dost drahé a na jejich výrobu se dokonce čeká více než rok.
Den předem:
Připravím si lité těsto podobné svou konzistenci palačinkovému těstu. Do větší mísy vleji plnotučné mléko, vodu, celé vajíčko a rozmíchám. Přisypu mouku a cukr a opět promíchám. Na jemným struhadle Microplane nastrouhám přímo do těsta malé množství (na špičku nože) tonka fazole. Ta dodá těstu skvělou chuť i aroma. Přidám semínka z jednoho vanilkového lusku. V rendlíku si nechám rozpustit máslo a naliju ho do těsta. Vše důkladně promíchám, nejlépe rozmixuji, aby se všechny suroviny dobře propojili. Těsto je sladší a cukr v těstě má svůj smysl - teplem zkaramelizuje, dodá těstu schopnost se hned po upečení obtočit do tvaru trubičky a rychle "ztuhne" a trubička tak udrží tvar.
Hotové těsto odložím do lednice do druhého dne. Nespotřebované těsto v lednici vydrží i pár dnů, tak si můžete upéct každý den čerstvé a křupavé trubičky :)
V den pečení:
Rozehřeji přístroj na oplátky, my máme doma Cloer. Není to žádna hitparáda, ale na trubičky 3x do roka bohatě stačí. Vytáhnu těsto z lednice, pořádně ho promíchám. Když se mi zdá málo tekuté, rozřídím ho mlékem nebo naopak, když je těsto řídké, přimíchám lžíci hladké mouky. Prvá oplátka mi ukáže jasný výsledek a tak můžu těsto ladit po prvním pokusu.
Nechám ohřát oplátkovač a když je připraven, nastavím střední úroveň pečení. Přístroj otevřu a hlubokou polévkovou lžíci naliju těsto do středu pečící plochy. Na jednu oplátku (trubičky) mi to vychází asi 1-1,5 lžíce těsta. Zavřu oplatkovač a mírně rukami v rukojeti přitlačím. Těsto v oplatkovači zasyčí a počkám do zvukové znělky (kdo máte bez signalizace, tak dokud těsto nepřestane syčet). Ihned po otevření mám připravenou speciální dřevěný kolík na trubičky nebo použiji hrubší vařečku a příborový nůž. Tím si oplátku odchlípnu od pečící plochy a jemně ji pomůžu namotat se na rukojeť vařečky / kolíku. Můžu si pomoct i rukou, ale bez bavlněné rukavice bych to nedala! Hotové trubičky nechám vychladit a když ještě zůstanou, protože mizí kosmickou rychlostí ihned po upečení, je dozdobím oříškovou pastou a kousky nadrcených oříšků.
Hotové trubičky skladuji v uzatvoreném boxu, aby si udržely křupavost i vůni. Servíruji na Vánoce nebo je balím do krabiček jako jedlý dárek pro své blízké.