#Trhanec

Keiserschmarren, neboli pravý císařský trhanec je lahodný dezert, který je u nás v rodině opravdu oblíbený. Jeho kouzlo spočívá v rumových rozinkách a zkaramelizovaném cukru – už si tu kombinaci představujete? Za chvíli si na ni můžete začít pochutnávat.

trhanec-made-by-kristina

Suroviny

Na 4 porce

  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 ml rumu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu a pomeranče
  • špetka soli
  • 50 g másla na smažení
  • 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky
  • cukr krystal na zkaramelizování
  • moučkový cukr a mletá skořice na posypání

Recept

Rozinky zaliju rumem a nechám alespoň 15 minut odležet. 

Připravím si 2 misky a oddělím žloutky od bílků. Žloutky, mléko, kůru z citronu a pomeranče, vanilkový cukr a mouku vymíchám do hladkého těsta.
Z bílků, cukru a špetky soli ušlehám tak tuhý sníh, že se na povrchu dají udělat sněhové špičky. Sníh opatrně vmíchám do připraveného žloutkového těsta.

V pánvi vhodné do trouby rozpustím 50 g másla, dokud nezačne bublat. Do pánve vliju těsto a po minutě až dvou povrch posypu rumovými rozinkami. Až začne palačinka lehce hnědnout, s pomocí obracečky ji obrátím a peču šest až osm minut. Troubu předehřeju na 180 °C.

Přímo na pánvi pak pomocí dvou vidliček palačinku roztrhám na menší kousky a posypu ji hoblinkami másla a cukrem. Trhanec dám zapéct do trouby pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje.  

Podávam s teplou omáčkou z rozvařeného ovoce, posypané moučkovým cukrem a skořicí.

Můj tip

Trhanec nejlépe chutná s jablečným pyré, které si připravím z čerstvých jablek. Ta si očistím, nakrájím na kousky a podusím ve vlastní štávě se škořicovým a vanilkovým cukrem. Po uvaření jablka rozmixuju a získam tak skvělé a poctivé pyré. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.