Keiserschmarren, neboli pravý CÍSAŘSKÝ TRHANEC je lahodný dezert, který je u nás v rodině opravdu oblíbený. Jeho kouzlo spočívá v rumových rozinkách a zkaramelizovaném cukru – už si tu kombinaci představujete? Za chvíli si na ni můžete začít pochutnávat.
Suroviny
Na 4 porce
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rozinek
- 500 ml rumu
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu a pomeranče
- špetka soli
- 50 g másla na smažení
- 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky
- cukr krystal na zkaramelizování
- moučkový cukr a mletá skořice na posypání
Recept
Rozinky zaliju rumem a nechám alespoň 15 minut odležet.
Připravím si 2 misky a oddělím žloutky od bílků. Žloutky, mléko, kůru z citronu a pomeranče, vanilkový cukr a mouku vymíchám do hladkého těsta.
Z bílků, cukru a špetky soli ušlehám tak tuhý sníh, že se na povrchu dají udělat sněhové špičky. Sníh opatrně vmíchám do připraveného žloutkového těsta.
V pánvi vhodné do trouby rozpustím 50 g másla, dokud nezačne bublat. Do pánve vliju těsto a po minutě až dvou povrch posypu rumovými rozinkami. Až začne palačinka lehce hnědnout, s pomocí obracečky ji obrátím a peču šest až osm minut. Troubu předehřeju na 180 °C.
Přímo na pánvi pak pomocí dvou vidliček palačinku roztrhám na menší kousky a posypu ji hoblinkami másla a cukrem. Trhanec dám zapéct do trouby pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje.
Podávam s teplou omáčkou z rozvařeného ovoce, posypané moučkovým cukrem a skořicí.
Můj tip
Trhanec nejlépe chutná s jablečným pyré, které si připravím z čerstvých jablek. Ta si očistím, nakrájím na kousky a podusím ve vlastní štávě se škořicovým a vanilkovým cukrem. Po uvaření jablka rozmixuju a získam tak skvělé a poctivé pyré.
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPUKuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.