Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Trhanec | Kristína Nemčková
Sladké

trhanec5

#Trhanec

 

4 - 5 30 min 2

Keiserschmarrn, neboli pravý CÍSAŘSKÝ TRHANEC je lahodný dezert, který je u nás v rodině opravdu oblíbený. Jeho kouzlo spočívá v rumových rozinkách a zkaramelizovaném cukru – už si tu kombinaci představujete? Za chvíli si na ni můžete začít pochutnávat.

Jdu na to

Suroviny

Na těsto

  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 ml rumu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu a pomeranče
  • špetka soli
  • 50 g másla na smažení
  • 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky
  • cukr krystal na zkaramelizování

Na servis

  • moučkový cukr a mletá skořice na posypání
  • jablečné pyré nebo rozvařené ovoce
  • šlehačka

Postup

Rozinky zaliju rumem a nechám alespoň 15 minut odležet. 

Připravím si 2 misky a oddělím žloutky od bílků. Žloutky, mléko, kůru z citronu a pomeranče, vanilkový cukr a mouku vymíchám do hladkého těsta.
Z bílků, cukru a špetky soli ušlehám tak tuhý sníh, že se na povrchu dají udělat sněhové špičky. Sníh opatrně vmíchám do připraveného žloutkového těsta.

V pánvi vhodné do trouby rozpustím 50 g másla, dokud nezačne bublat. Do pánve vliju těsto a po minutě až dvou povrch posypu rumovými rozinkami. Až začne palačinka lehce hnědnout, s pomocí obracečky ji obrátím a peču šest až osm minut. Troubu předehřeju na 180 °C.

Přímo na pánvi pak pomocí dvou vidliček palačinku roztrhám na menší kousky a posypu ji hoblinkami másla a cukrem. Trhanec dám zapéct do trouby pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje.  

Podávam s teplou omáčkou z rozvařeného ovoce (rybíz, maliny, borůvky), posypané moučkovým cukrem a skořicí.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: