#Třešňová bublanina

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Třešňová bublanina | Kristína Nemčková
Sladké

bublanina3

#Třešňová bublanina

 

10 - 12 35 min 1

BUBLANINA je snad ta nejtradičnější víkendová buchta, co znám. Dokonalost je v její jednoduchosti a v dochucení sezónním ovocem, jako jsou čerstvě natrhané třešně, jahody, maliny, ostružiny nebo meruňky. Každá rodina má svůj ověřený recept, který se dědí z generace na generaci a já sem napíšu ten náš :) Vyzkoušejte a možná se stane i vaším rodinným pokladem.

Jdu na to

Suroviny

Na bublaninu do dortové formy (ø 24 cm)

  • 2 vejce
  • 75 g cukru moučka
  • vanilkový cukr
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 50 ml mléka
  • 25 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek 
  • kůra z 1/4 citronu
  • čerstvé zralé ovoce (třešně, jahody, maliny, meruňky)
  • hrst hrubé mouky

Na dochucení (dle vaší chutě a fantazie)

  • mandlové lupínky
  • malé kousky čokolády
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Omyté čerstvé ovoce odpeckuji a zbavím stonků (stopek).

Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky. Do žloutků přidám moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehám metličkou nebo ručním mixérem. Následně přidám nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše promíchám.

V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta.

Připravím si dortovou formu o průměru 20-24 cm (v případě dvojité dávky použiju plech s rozměrem 30 x 40 cm), vymažu ji máslem, vysypu hrubou mouku a zbytky z formy oklepu (například do umyvadla). Do formy naliju těsto.

Do misky si nasypu hrst hrubé mouky a omyté ovoce do ní namočím tou části, kterou pak položím na těsto. To mi zaručí, že se ovoce při pečení ‚‚neutopí’’ až na samé dno bublaniny a nepřilne k formě. Ovoce se nesnažím obalit v mouce celé, vrchní část může z bublaniny vyčnívat. Když mám chuť, hodím do bublaniny pár malých kousků poctivé čokolády nebo ji zasypu mandlovými lupínky.

Dám péct do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Zda je bublanina upečena zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu korpusu a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení