#Třešňová bublanina

BUBLANINA je snad ta nejtradičnější víkendová buchta, co znám. Dokonalost je v její jednoduchosti a v dochucení sezónním ovocem, jako jsou čerstvě natrhané třešně, jahody, maliny, ostružiny nebo meruňky. Každá rodina má svůj ověřený recept, který se dědí z generace na generaci a já sem napíšu ten náš :) Vyzkoušejte a možná se stane i vaším rodinným pokladem.

bublanina3

Suroviny

Na bublaninu do dortové formy (ø 24 cm)

(když budete dělat těsto do plechu 30 x 40 cm, zdvojnásobte dávku)

  • 2 vejce
  • 75 g cukru moučka
  • vanilkový cukr
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 50 ml mléka
  • 25 g polohrubé mouky
  • 75 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek 
  • kůra z 1/4 citronu
  • čerstvé zralé ovoce (třešně, jahody, maliny, meruňky,...)
  • hrst hrubé mouky

Na dochucení (dle vaší chutě a fantazie)

  • mandlové lupínky
  • malé kousky čokolády
  • moučkový cukr na posypání

Recept

Omyté čerstvé ovoce odpeckuji a zbavím stonků (stopek).

Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky. Do žloutků přidám moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehám metličkou nebo ručním mixérem. Následně přidám nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše promíchám.

V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta.

Připravím si dortovou formu o průměru 20-24 cm (v případě dvojité dávky použiju plech s rozměrem 30 x 40 cm), vymažu ji máslem, vysypu hrubou mouku a zbytky z formy oklepu (například do umyvadla). Do formy naliju těsto.

Do misky si nasypu hrst hrubé mouky a omyté ovoce do ní namočím tou části, kterou pak položím na těsto. To mi zaručí, že se ovoce při pečení ‚‚neutopí’’ až na samé dno bublaniny a nepřilne k formě. Ovoce se nesnažím obalit v mouce celé, vrchní část může z bublaniny vyčnívat. Když mám chuť, hodím do bublaniny pár malých kousků poctivé čokolády nebo ji zasypu mandlovými lupínky.

Dám péct do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Zda je bublanina upečena zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu korpusu a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem.

Můj tip

Bublanina je nejlepší s čerstvým ovocem a já v receptu schválně uvádím méně cukru, než je zvykem. Nechávám vyniknout chuť zralého ovoce, aby ho cukr v chuti nepřebil. Skvělá může být také kombinace rybízu a angreštů, při ní ale naopak cukru o něco málo přidám.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE