#Sumeček

Pro tento recept jsem využila SUMEČKA, jehož maso je šťavnaté, tučnější, s vysokým obsahem bílkovin a salát MANGOLD, oba z jedné aqauaponické farmy, ve které jsem se byla osobně podívat. Dodávají své produkty do Makro prodejen a myslím, že čerstvější ryba než z lokální produkce neexistuje. AQUAPONIE je unikátní způsob chovu ryb a pěstování rostlin s využitím cirkulace vody z kádí s rybami až po filtraci stejné vody přes kořenový systém rostlin, pěstovaných nad káděmi. Nepoužívá se žádná chemie ani přídavné látky, jelikož ryby poskytují hnojivo rostlinám a rostliny čistí vodu rybám.

sumec_aquaponie_web2

Suroviny

Na přibližně 4-5 porcí

Na omáčku

  • 160 g hnědého másla
  • 4 žloutky
  • 30 ml bílého vína
  • sůl

Na rybu

  • filety sumečka afrického (najdete v Makro z lokální aquaponické farmy)
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prachu ze sušených lesních hub
  • 1/2 lžičky soli
  • přepuštěné máslo (ghí)

Na nakládanou cibuli

  • 1 červenou cibuli
  • 150 ml vinného octa
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli

Na dochucení

  • houby shimeji (jedna vanička)
  • salát mangold
  • máslo
  • sůl
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • popřípadě bylinkový olej (já použila z mixu různých zbytků čerstvých bylinek)

Recept

Začnu přípravou omáčky, protože ryba zabere nejméně času a tak ji připravuji jako poslední.

V hrnci nechám na středním plameni rozpustit máslo. Jakmile začne pěnit, začnu ho míchat a dávám pozor, aby se nepřipálilo. Až dosáhne zlatavé barvy a oříškové vůně, stáhnu ho z plotny. Přecedím nejlépe přes čisté plátýnko (ja na to mám vyhrazenu jednu látkovou plenu) a získám hnědé, tzv. oříškové máslo. Vychlazené oříškové máslo přeleji do dávkovací láhve s aplikátorem. Když nespotřebuji celé máslo do omáčky, nechám ho v lahvičce v lednici a použiji později na vaření. Hnědé máslo povznese každé jídlo!

Nad vodní lázní metličkou vyšlehám žloutky s vínem a pomalu přilévám z dávkovací láhve hnědé máslo. Šlehám, dokud mi omáčka trochu nezhoustne a nenašlehá se. Pozor, voda pod mísou by neměla vřít, jinak riskuji, že se mi omáčka srazí.

Připravím si nálev na nakládanou cibuli. V rendlíku si promíchám vodu, vinný ocet, cukr a sůl a přivedu k varu, poté odstavím. Do horkého nálevu přidám na jemné plátky nakrájenou červenou cibuli a nechám minimálně 10 minut louhovat v nálevu.

Připravím si bylinkový olej. Slunečnicový olej si zahřeju v hrnci na 70 °C  a přendám do mixéru. Přidám zbytky čerstvých bylinek (kopr, petržel, špenát), trochu soli a mixuju, co nejvíc to jde. Mezitím si dám do mrazáku nerezovou misku. Když mám rozmixováno, vytáhnu z mrazáku misku, na kterou položím jemné síto s gázou a olej přes něj přecedím. Tím, že se olej v misce rychle zchladí, získám výraznější zelenou barvu. Naleju do dávkovací láhve a použiji při servírovaní. Nespotřebovaný olej pak skladuji v lednici a do týdne, maximálně dvou, spotřebuji.

A teď se vrhnu na rybu.

Ja pracovala s filety sumečka afrického, které neměly žádné kosti (najdete je v každé prodejně MAKRO na rybím pultu). Vždy si ale rybí filet pro jistotu pohladím a zkontroluji, jestli je opravdu bez jediné kostičky, popřípadě ji vytáhnu pinzetou na ryby. Maso ze sumečka má narůžovělou barvu, je velmi jemné a navíc vůbec není cítit rybinou.

Smíchám dohromady všechny sypké suroviny (mouky, houbový prach a sůl) a ve směsi obalím na porce nakrájené filety sumečka. Na pánvi si rozehřeji přepuštěné máslo (ghí) a obalené filety ryby na něm do zlatova opeču z obou stran (přibližně 1,5 minuty z každé strany).

Na vedlejší pánvi si na másle dozlatova opeču houby shimeji, dochutím solí a přendám z pánve na stranu. Na zbytku másla v pánvi přehodím lístky čerstvého mangoldu (salát) a na závěr ho dochutím pár kapkami citronové šťávy.  

Opečené filety sumečka podávám společně s teplou máslovou omáčkou, ochuceným salátkem z mangoldu, houbami shimeji, s nakládanou cibulkou, nasekanou pažitkou a případně zakápnu i bylinkovým olejem.

Můj tip

Pokud hledáte opravdu čerstvé ryby, mohu za sebe doporučit výběr v prodejnách MAKRO. Sama jsem se přesvědčila o kvalitě distribuce, skladování a napojení na lokální farmy. Navštívila jsem už více poboček a rybí pult mám nejraději. Setkala jsem se tam vždy s ochotným přístupem, vysvětlením a doporučením.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE