#Slávky

Na slávky jsem se v obchodě vždy dívala s odstupem, až jsem se je naučila připravovat. Dokonce jsem se účastnila prvního letošního výlovu slávek v Holandsku a měla tak možnost vidět zkušené rybáře a kuchaře jej připravit. Neexistuje opravdu nic jednoduššího. Stačí je jen vědět správně roztřídit před a po uvaření! Tento recept je rychlý a jednoduchý a můžete si jej "upgradovat" dle vlastní chuti.

musle

Suroviny

  • 1 kg čerstvých slávek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 4 šalotky (najemno nasekané)
  • 3 stroužky česneku (plátky)
  • 1 hrst nasekané plocholisté petrželové natě
  • 3 dcl suchého bílého vína
  • popřípadě mořská sůl, ale počítejte s tím, že samotné slávky jsou slané

Recept 

Slávky si pořádně opláchnu a roztřídím. Ty, co se mi zcela neuzavřou vyhazuju a nepoužívám, naopak ty, co jsou zavřené použiju.

V hrnci si rozehřeju olej s máslem, přidám nesekanou šalotku, česnek a nechám rozvonět. Přiliju víno a nechám chvíli zredukovat. Poté přihodím všechny slávky, trochu promíchám, zvýším výkon na maximum a přiklopím poklicí. Vařím max. 5 minut, nebo dokud se mi slávky neotevřou. (Neotevřené slávky nejím!)
Nakonec dochutím solí a přidám nasekanou petržel.

Můj tip

Pro ještě lepší chuť přidávám pár cherry rajčátek a nasekané čerstvé chilli papričky. Asi víte jak slávky jíst ... použijte jednu mušli jako kleště a vnitřek další slávky si s ní jednoduše naberete. Nezapomeňte na kus čerstvé bagety na namáčení do vývaru! Mňam!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

made_by_kristina_sdilejte

Pochlubte se, jak se vám to povedlo

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

 

Made by You

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.