#Sfogliatelle

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
sfogliatelle7
Sladké

Sfogliatelle

#Sfogliatelle

15 - 20 2,5 hod 3

Sfogliatella je tradiční italský dezert, který patří mezi ikonické sladkosti Kampánie (Neapol). Název sfogliatella (čte se jako sfol-ya-tel-le) znamená v překladu „malý list“, tedy tenké vrstvy křehkého těsta, které se při pečení oddělují a tvoří charakteristickou mušlovitou strukturu. Tento efekt vzniká pečlivým natahováním, rolováním a vrstvením těsta a tuku.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 175 ml vody (v případě potřeby více)
  • 25 g medu
  • špetka soli
  • 150-180 g másla (lze nahradit sádlem)

Na ricottovou náplň

  • 450 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krystal
  • malá špetka soli
  • 150 g jemné krupice
  • 500 g ricotty
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo semínka z 1 van.lusku
  • špetka mleté skořice
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • (kůra z jednoho citronu nebo pomeranče)

Na servis

  • moučkový cukr na posypání

Postup

Na válu si smíchám hladkou mouku, špetku soli, med a vodu. Vznikne mi suchá, drobivá hmota, kterou důkladně ručně propracuji do hladkého těsta, a to po vypracování zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet minimálně 30 minut.

Vychlazené těsto rozdělím cukrářskou kartou na čtyři části a každou část vyválím přes strojek na těstoviny (pasta machine), na kterém nejdříve nastavím nejširší tloušťku válení. Poté každý plát těsta přeložím napůl nebo na třetiny (tedy na 3 vrstvy) a znovu rozválím ve strojku, přičemž postupně zmenšuji nastavení tloušťky, až mi opakovaným válením vznikne z každého kusu dlouhý, tenký, až průsvitný a pružný plát těsta, silný cca 1 mm.

Rozválené pláty těsta si rozložím na vál a každý pomocí mašlovačky namažu rozpuštěným, ale vychlazeným máslem (lze nahradit i sádlem), kterým nešetřím.

Jeden z plátů v jeho délce sroluji do tvaru těsného dlouhého válečku a těsto během rolování ještě více natahuji, aby vrstvy byly co nejtenčí. Pokračuji dalším plátem pomazaného těsta, který naroluji kolem válečku, a i toto těsto během rolování natahuji. Takto zapracuji všechny čtyři pláty, až mi vznikne hrubší dlouhý těstový válec, který zabalím do potravinové fólie a dám na 1 až 2 hodiny odležet do lednice, aby těsto ztuhlo. Během toho si připravím náplň.

V rendlíku si přivedu k varu mléko smíchané s krystalovým cukrem a špetkou soli. Přidám jemnou krupici a míchám silikonovou stěrkou, až směs zhoustne a bude hladká. Uvařený krém nechám chvíli vystydnout na pokojovou teplotu. Poté balonovou metličkou vyšlehám krém s ricottou, přidám ve sklence rozkvedlané vejce a vanilkový extrakt nebo semínka vanilkového lusku, která si seškrábnu ostrým nožem. Nakonec vmíchám najemno nakrájenou kandovanou pomerančovou kůru a nastrouhanou kůru z jednoho citronu nebo pomeranče. Krém odložím na chvíli do lednice.

Vychlazený válec těsta vyndám z lednice a nakrájím ho na 1,5–2 cm silná kolečka. Každý kousek si prsty potřenými máslem nebo sádlem vytvaruji od středu do kužele a ten si vložím do ruky mezi palec a ukazováček. Vznikne mi tak prohlubeň, kterou naplním vrchovatou lžící vychlazeného krému tak, abych nechala volné jen okraje, a ty k sobě prsty přimáčknu. Opakuji plnění se zbytkem těsta. Naplněné trojúhelníky ukládám na plech vyložený pečicí podložkou AirMat.

Dám péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C na přibližně 30 minut. Během pečení můžu sfogliatelle otočit, aby byly z obou stran rovnoměrně zlatavé.

Po upečení nechám pár minut vychladnout a až pak posypu moučkovým cukrem a ihned podávám. Sfogliatelle jsou nejlepší v den upečení.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: