#Segedínské jehněčí

Tento recept na upgrade SEGEDÍNU mám z mé knihy asi nejraději. Jednotlivé komponenty totiž vytvoří dokonalou chuť, která připomíná originální guláš ze zelí a masa, ale recept i výsledek vypadají jinak. Dělala jsem ho už několikrát - doma, na food festivalu na grilu a taky v rekordním čase v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja pro TV JOJ. Tam mi chybělo pár minut, abych byla s výsledkem spokojená. Ale i tom je vaření. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si naplánuju, ale důležité je se z toho nezhroutit a nenechat se rozhodit. Je to přece jenom vaření!

segedin_web

Suroviny

Na grilované zelí

  • 150 ml olivového oleje
  • 60 ml vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1⁄2 lžičky drceného kmínu
  • 1 špičaté zelí (nebo klasické)
  • mletý černý pepř 

Na jehněčí hřbet

  • 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Na omáčku 

  • 2 velké šalotky
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 500 ml hovězího vývaru, nebo vody
  • 350 ml smetany na šlehání
  • sůl

Recept

Troubu předehřeju na 180 °C. V misce si připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliju marinádou, zelí v ní ještě obalím a peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.

Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám 15 minut při pokojové teplotě.
Ve velké pánvi rozpálím olej a jehn
ěčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju. Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuju.

Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova. Přisypu mletou papriku, promíchám a ještě minutu společně opékám. Zaliju vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliju smetanu a provařím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuju dohladka.

Můj tip

Tento recept je skvělý i pro letní grilování a kouř ohně při pečení dá masu ještě lepší chuť.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další skládací bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o věnování, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.

Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína