Tento recept na upgrade SEGEDÍNU mám z mé knihy asi nejraději. Jednotlivé komponenty totiž vytvoří dokonalou chuť, která připomíná originální guláš ze zelí a masa, ale recept i výsledek vypadají jinak. Dělala jsem ho už několikrát - doma, na food festivalu na grilu a taky v rekordním čase v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja pro TV JOJ. Tam mi chybělo pár minut, abych byla s výsledkem spokojená. Ale i tom je vaření. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si naplánuju, ale důležité je se z toho nezhroutit a nenechat se rozhodit. Je to přece jenom vaření!
Suroviny
Na grilované zelí
- 150 ml olivového oleje
- 60 ml vinného octa
- 1 stroužek česneku
- 1⁄2 lžičky soli
- 1⁄2 lžičky drceného kmínu
- 1 špičaté zelí (nebo klasické)
- mletý černý pepř
Na jehněčí hřbet
- 500 g jehněčího hřbetu s kostí
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 lžíce másla
-
2 lžíce slunečnicového oleje
Na omáčku
- 2 velké šalotky
- 4 lžičky mleté papriky
- 500 ml hovězího vývaru, nebo vody
- 350 ml smetany na šlehání
- sůl
Recept
Troubu předehřeju na 180 °C. V misce si připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliju marinádou, zelí v ní ještě obalím a peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.
Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám 15 minut při pokojové teplotě.
Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju. Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuju.
Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova. Přisypu mletou papriku, promíchám a ještě minutu společně opékám. Zaliju vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliju smetanu a provařím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuju dohladka.
Můj tip
Tento recept je skvělý i pro letní grilování a kouř ohně při pečení dá masu ještě lepší chuť.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPUKuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů a jejich inovací, obsahuje tedy celkem 91 receptů. Kniha k vám dorazí v dárkovém balení - v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce a když koupíte 2 ks (pro sebe a jako dárek pro někoho blízkého), máte dopravu a další bavlněnou tašku zdarma! Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Na balení každé zásilky si dáváme záležet a zasíláme ji téměř do všech zemí EU.
Jsem moc ráda, že vaření a pečení vás baví stejně jako mě, a s mojí kuchařkou #UPGRADE vaří už více než 10 000 z vás. Děkuji :), Krístína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |