#Segedínské jehněčí

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Segedínské jehněčí | Kristína Nemčková
Slané Jehněčí & králičí Velikonoce

segedin_web

#Segedínské jehněčí

 

4 - 5 45 min 2

Tento recept na upgrade SEGEDÍNU mám z mé knihy asi nejraději. Jednotlivé komponenty totiž vytvoří dokonalou chuť, která připomíná originální guláš ze zelí a masa, ale recept i výsledek vypadají jinak. Dělala jsem ho už několikrát - doma, na food festivalech a taky v rekordním čase v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja pro TV JOJ. Tam mi chybělo pár minut, abych byla s výsledkem spokojená. Ale i tom je vaření. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si naplánuju, ale důležité je se z toho nezhroutit a nenechat se rozhodit. Je to přece jenom vaření!

Jdu na to

Suroviny

Na grilované zelí

  • 150 ml olivového oleje
  • 60 ml vinného octa
  • 1 stroužek
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1⁄2 lžičky drceného kmínu
  • 1 špičaté zelí (nebo klasické)
  • mletý černý pepř

Na jehněčí hřbet

  • 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového olej

Na omáčku

  • 2 velké šalotky
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 500 ml hovězího vývaru, nebo vody
  • 350 ml smetany na šlehání
  • sůl

Postup

Troubu předehřeju na 180 °C. V misce si připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliju marinádou, zelí v ní ještě obalím a peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.

Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám 15 minut při pokojové teplotě.

Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju. Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuju.

Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova. Přisypu mletou papriku, promíchám a ještě minutu společně opékám. Zaliju vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliju smetanu a provařím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuju dohladka.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení