#Teplý salát z chřestu

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
chrest13
Salát Slané

#Teplý salát z chřestu

 

2 - 3 20 min 1

V jednoduchosti je síla a platí to i pro tento TEPLÝ SALÁT ZE ZELENÉHO CHŘESTU s pošírovaným vejcem. Sezóna lokálního chřestu je krátká, a aby si uchoval všechny své superschopnosti, měl by se spotřebovat do 24 až 36 hodin od sklizně na poli, která probíhá pouze ručně. Samotná úprava chřestu nezabere moc času a nejlepší způsob je připravit ho v páře. Zachová si tak většinu svých vitamínu a zůstane mu i jeho původní barva.

Jdu na to

Suroviny

Na salát

  • balení čerstvého zeleného chřestu
  • vejce (dle počtu porcí)
  • ocet
  • sůl

Na zálivku

  • dijónská hořčice
  • med
  • olivový olej
  • šťáva z 1/2 citronu
  • čerstvý kopr
  • sůl a pepř

Na dochucení 

  • čerstvý kopr
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • sůl a pepř

Postup

Schválně neuvádím přesné poměry surovin - je to salát a vše je tak trochu o dochucení dle vlastní chutě.

Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou a odlomím tvrdé konce. Stonky chřestu poskládám do perforovaného pekáče (plech s dírkami zespodu), který dám do parní trouby na program "blanžírování". Napařování zabere pár minut, během kterých se chřest napaří a změkne. Připravím si misku s ledem a chřest v ní hned po uvaření na pár sekund zachladím, aby si zachoval svojí hezkou zelenou barvu.

Připravím si desku na krájení a ostrý nůž a chřest nakrájím na 2-3 cm dlouhé špalíky.

Do misky si dám 2-3 lžičky dijónské hořčice, 2-3 lžičky olivového oleje, 2 lžičky medu, šťávu z 1/2 citronu a najemno nasekaný čerstvý kopr. Osolím a jemně opepřím kampotským pepřem. Zamíchám a dochutím podle toho, co mi v zálivce chybí. Do misky přidám i špalíky chřestu a promíchám.

Nakrájím si slaninu na malé kostičky a v rendlíku nebo na malé pánvičce si ji vytopím do malých škvarků, které použiji při finálním servisu.

Do rendlíku s vodou přidám sůl (2 špetky) a lžíci octa. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C), kdy se už začínají tvořit bublinky. Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutější část bílku. Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed pomocí sítka vleji vajíčko. Vařím 2 až 3 minuty a pomocí polévkové lžíce nebo pěnovačky vytáhnu z vody. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.

Na hezký talíř si navrstvím ochucené kousky chřestu, na něj položím pošírované vajíčko, které jemně osolím, zasypu slaninovými škvarky a přidám pár lístku čerstvého kopru. Jemným struhadlem (Microplane) nastrouhám kousek citronové kůry na doladění chutě. Podávám ještě teplé nebo jinak! Sednu si a salát si s chutí sním.

 
 

Co by se vám mohlo hodit?

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 4.8.2022
výborný salát!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení