#Perník s pečenou hruškou

Na dotaz
1 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Perník s pečenou hruškou | Kristína Nemčková
Sladké

pernik_web

#Perník s pečenou hruškou

 

10 - 12 60 min 2

I z obyčejné buchty se dá udělat skvělý dezert třeba pro neočekávanou návštěvu. PERNÍK S PEČENOU HRUŠKOU a zázvorovou zmrzlinou je recept, který jsme s babičkou připravily do kuchařky #UPGRADE, ale nakonec se tam nedostal. Zůstal v šuplíku, a to je myslím veliká škoda. Proto vám ho sdílím :)

Jdu na to

Suroviny

Na celý plech perníku

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce holadského kakaa
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 2 - 3 nastrouhaná jablka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku
  • 500 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • hrst (nebo i dvě) vlašských ořechů
  • na dozdobení kakao nebo čokoláda

Pečená hruška

  • 2 hrušky
  • 200 ml bílého sladkého vína
  • 20 g medu
  • mleté lískové oříšky

Zázvorová zmrzlina

  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g medu
  • 6 žloutků
  • 1 lžička perníkového koření

Postup

Perník

Ve větší míse smíchám sypké ingredience a vše důkladně promíchám.

Do další mísy vliji mléko, přidám celé vejce, lžíci povidel, olej a vyšlehám (nejlépe mixérem), aby se vše propojilo. Směs přiliji do mísy s moukou a těsto vypracuji mixérem s metličkami (pokud nemám mixér, dá se vypracovat i ručně). Na závěr přidám nahrubo nastrouhaná jablíčka a ořechy, které v ruce nadrtím. Vše promíchám.

Plech o rozměru přibližně 30x40 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Potom do něj vliji těsto a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 25 minut. Zda je perník upečen zkontroluji pomocí špejle – do korpusu, nejlépe na 2-3 místa píchnu špejlí, a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Po vytáhnutí perníku z trouby ho s pomocí sítka posypu holandským kakaem, nebo na něj nastrouhám čokoládu (může být i na vaření), která na teplém perníku roztaje a vytvoří čokoládovou polevu. Pak už nechám perník vychladnout.

Hruška

Předehřeji si troubu na 190 °C. Hrušky si oloupu a pomažu ze všech stran bohatou vrstvou medu. Přendám je do malého hlubokého plechu, podliji bílým vínem a peču zhruba 20 minut. Po vytažení z trouby hrušky přeliji zkaramelizovanou šťávou z výpeku a rozříznu je na půlky. Posypu opraženými lískovými oříšky a podávám spolu s perníkem a zázvorovou zmrzlinou.

Zmrzlina

Ve větším hrnci smíchám mléko se smetanou a zahřeji na středním ohni. Před bodem varu stáhnu z plotny. Přidám na drobné kousky nakrájený a očištěný zázvor a perníkové koření a nechám louhovat pod poklicí po dobu 25 minut. Poté přecedím zpátky do hrnce a smetanovou směs pomalu přivedu k varu.

V misce rozmíchám žloutky s medem a během nepřetržitého míchání žloutků do nich naliji asi jednu třetinu horké smetanové směsi a důkladně promíchám. Žloutkovou směs vleji zpátky do hrnce ke zbytku smetanové směsi a neustále míchám metličkou. Zahřívám, dokud směs neztuhne a téměř nedojde k varu (cca 80 °C). Po zhoustnutí okamžitě stáhnu a přeliji přes sítko do misky, ve které směs nechám vychladnout. Pak misku zakryji a dám do lednice přes noc vychladit.

Druhý den naliji směs do nádoby zmrzlinovače a nechám ji v něm míchat přibližně 30 minut. Pokud nemám zmrzlinovač, dám směs jednoduše do mrazáku a párkrát během mražení zmrzlinu promíchám.

Podávám přesně tak, jak je na fotce :) 

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení